To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Kopułka i palec rozdzielacza w EA

fj_mike - 04-03-2012, 20:35

Przedlift nr OEM MD619511
Polift nr OEM MD619126

malina_drizzt napisał/a:
Czym różni się kopułka przedliftowa od poliftowej?

Nie wiem :mrgreen:

malina_drizzt - 04-03-2012, 20:41

A nie wiesz czy pasuje zamiennie?
Mam przedliftowego galeona, a kupiłem kopułkę poliftową :(

fj_mike - 04-03-2012, 20:42

malina_drizzt napisał/a:

Zdejmij, sprawdź. Nie zajmuje to wiele czasu ;)

fredfm - 04-03-2012, 20:42

Właśnie czy jest różnica między kopułkami przed liftem a po?? Na 3 stronie mario mario napisał:

mario mario napisał/a:
Blueprint jak do mojego po 2000 roku ma za 90 zł z przesyłką. Jak kupowałem kopułkę to ta do wersji poliftowej jest tańsza niż przedliftowej, Kiedy przyrównałem kopułki to niczym się nie różnią. Palec założyłem stary z przedlifta i działa ale mimo wszystko silnik dalej przerywa i chyba nie jest to wina palca. Firma YEC rzekomo posiada taki jak do mojego ale zdjęcia nie ma. Ja też na szybkiego kupiłem YEC od mazdy bo wyglądały identycznie, ale tylko wyglądał, problem taki sam jak u kolegi nie pasuje na ten bolec. Ostatecznie dalej szukam palca do swojego sprzętu i nie bardzo wiem gdzie kupić za rozsądne pieniądze, w serwisie chcą 120 zł, a kopułkę po zniżkach kupiłem za 127. Jak ktoś ma jakieś namiary to proszę o pomoc.

Niby kopułki mają dwa numery oem, i dwie rózne ceny jednak jak się to ma do cytowanego postu?

Dlatego też zastanawiam się nad zamówieniem poliftowej gdzieś w lokalnym sklepie i porównania na miejscu.. już się gubię powoli:)

malina_drizzt - 04-03-2012, 20:48

fj_mike napisał/a:
malina_drizzt napisał/a:

Zdejmij, sprawdź. Nie zajmuje to wiele czasu ;)

Niestety nie mam obecnie dostępu do garażu i nie mam kluczy,
a żeby dobrać się do aparatu muszę spuścić płyn chłodniczy bo gaziarze puścili sobie przewody do reduktora ciasno obok aparatu. :evil:

polaff - 04-03-2012, 20:56

malina_drizzt napisał/a:
bo gaziarze puścili sobie przewody do reduktora ciasno obok aparatu
cito zawsze coś fajnie zrobią, u mnie przymocowali grube gumowe węże trytytkami do wężyków od podciśnień.
fredfm - 04-03-2012, 20:58

Kolego ja tez mam blisko przewody założone przez gaziarzy i bez problemu sobie poradziłem... Klucz 12 oczkowy wygięty i 20 minut pracy...

Co do kopułki, znalazłem coś takiego:
poliftowa
przedliftowa

Wychodziłoby na to że kopułka droższa czyli przedliftowa pasuje tylko do modeli przedliftem. Jednak kopułka dedykowana do modeli poliftowych pasuje również do przedliftowych:)
Próbowałem się zalogować na stronie blue printa żeby otrzymać dostęp do katalogu, jednak rejestracja trwa ok 48 więc póki co posiłkuje się powyższymi linkami.

Juiceman - 05-03-2012, 23:26

Różnica dotyczy palca rozdzielacza( tak to się nazywa w pełnej nazwie?) - Na pewno są 2 rodzaje palców i każdy pasuje tylko do jednego modelu kopułki!
malina_drizzt - 06-03-2012, 07:36

Juiceman napisał/a:
Różnica dotyczy palca rozdzielacza( tak to się nazywa w pełnej nazwie?) - Na pewno są 2 rodzaje palców i każdy pasuje tylko do jednego modelu kopułki!

Jesteś pewien?
Zamówiłem palec od japaneze i dostałem ten z grafitem numer 259 czyli poliftowy, a pisałem, że mam gala z przed lifta.

Juiceman - 06-03-2012, 11:26

malina_drizzt napisał/a:
Juiceman napisał/a:

Jesteś pewien?
Zamówiłem palec od japaneze i dostałem ten z grafitem numer 259 czyli poliftowy, a pisałem, że mam gala z przed lifta.

Tak, jestem pewien, Deejay jak byś mógł wrzuć taką fotką wiem, że masz ich mnóstwo ;-)

deejay - 06-03-2012, 14:13

Juiceman napisał/a:
Tak, jestem pewien, Deejay jak byś mógł wrzuć taką fotką wiem, że masz ich mnóstwo ;-)

Wieczorem ok .

mario mario - 07-03-2012, 05:48

Zakładałem oba rodzaje kopułek z różnymi palcami, zawsze działało tak samo.
fredfm - 07-03-2012, 15:18

Koledzy mam mały problem.. Kupiłem nowa kopułka, cewkę i palec. Jednak ściągając stary palec nie zwróciłem uwagi jak był ustawiony w stosunku do znaczników na wałku.

Podpowie ktoś co teraz?? Są trzy możliwości zamontowania palca, a znając życie trafię właściwą za 3 razem:) I jeszcze jedno, czy składać kopułkę na sylikonie?? Uszczelka jest jeszcze całkiem dobra. Nie mniej jednak wolałbym zrobić coś raz a dobrze..

deejay - 07-03-2012, 20:39

fredfm napisał/a:
Jednak ściągając stary palec nie zwróciłem uwagi jak był ustawiony w stosunku do znaczników na wałku.

Inaczej go nie wsuniesz , tylko jedno położenie palca pasuje :wink:

Owczar - 26-12-2012, 17:38

Poleci ktoś sprawdzonego sprzedawcę, u którego kupię kopułkę i palec w niewygórowanej cenie?