To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Sprężyny w Galancie EA

cinass - 21-10-2010, 11:01

sprężyny są krótsze a auto obniżone.
ja chcę założyć standardowe a mam takie jak na zdjęciu czyli tylne nie takie jak potrzebuje, ale już wszystko wiem.
dzięki wszystkim za pomoc.

[ Dodano: 21-10-2010, 11:03 ]
może ma ktoś namiary na dobry warsztat w Szczecinie???
wymiana sprężyn, niedługo rozrząd i w ogóle gdzie się znają na naszych galach.

z góry wielkie dzięki.

davyjohn - 21-10-2010, 22:36

cinass, ja przedwczoraj wymieniałem sprężyny z amorami u kumpla na warsztacie. Jak coś to pisz do mnie na PW.
Marti - 29-11-2010, 21:35

Jestem po kolejnej wymianie sprężyn. Tym razem na kolejny zestaw - 40mm (wg. zapewnień wykonawcy tak zrobił - nie pomierzyłem wcześniej sprężyn :oops: - wygląda na - 30mm).

Fakty:

- jest niżej :) - wreszcie nie w chmurach :wink:
- jest "miększy" :)
- amor wreszcie pracuje w większym zakresie a nie 2 cm jak wcześniej :)
- genialna trakcja :)
- ustały popukiwania i znoszenie zadka :)

Ogólnie bajka

Koszty:

- sprężyny - 120zł/kpl
- ściskanie sprężyn z całym procesem utwardzania - 60zł/szt
- 2 x amory (u mnie KYB) + 2 zestawy montażowe (KYB) + parę innych drobiazgów
- podwójny montaż (we własnym zakresie) w celu porównania

jacekxx - 29-11-2010, 22:32

120 złotych za komplet sprężyn? Gdzie można kupić tak tanio? I z jakiego samochodu one są?
Juiceman - 30-11-2010, 05:54

Z galanta ma sie rozumieć :wink: Marti wrzuć fotki jak teraz wysoko stoi, bo będę musiał to samo zrobić u siebie na lato.
bartezr - 30-11-2010, 13:34

mam pytanie.. czy posiada ktos same sprezyny do galanta - sedan na tyl twardsze od seryjnych :?:
Marti - 30-11-2010, 19:38

Juiceman napisał/a:
Z galanta ma sie rozumieć :wink: Marti wrzuć fotki jak teraz wysoko stoi, bo będę musiał to samo zrobić u siebie na lato.

Pomińcie fakt moich 14 :oops:

Nie wiem czemu ale lewy tył jest niższy niż prawy o ok 1cm (mam tak od czasu jak wymieniłem swego czasu padnięty nivomat lewy na inny - po wymienianie kompletu na nowy problem został. Niby nic a denerwuje... może krzywe mocowanie amora......?)

Juiceman - 01-12-2010, 05:59

Też to miałem, ale przy nivomatach ; ) Na normalnym kpl było /jest ok
Marti - 02-12-2010, 22:09

Przemek, u mnie na tym zestawie co masz też było OK bo było na maxa zadarte - takie napięcie wprowadzają nieprzerobione sprężyny. Po przeróbce gdy reszta gra ta wysokość nie gra - tak samo jak w nivo.

Niżej jeszcze inne foty

górek - 16-03-2011, 10:10

witam

W moim galancie 2.5 kombi skończył się lewy nivomat.
Przeczytałem 50 stron wątku o amortyzatorach, wszyscy polecają kayabę ale japońską a nie czeską, z tego co widzę dostępna jest tylko czeska więc zdecyduję się na zakup Tokico, podobno bardziej wytrzymałe od czeskich KYB, również polecane na forum.

Prześledziłem również cały ten wątek i nadal nie wiem jakie wybrać sprężyny. Mam duża butle, koło zapasowe, i dość często wożę bardzo ciężkie rzeczy w bagażniku. W związku z tym potrzebuję mocniejszych/wyższych sprężyn i teraz pytanie co wybrać? Suplexy wzmacniane podbno nic nie dają... Proszę o radę co wybrać bo muszę bardzo szybko wymienć sprężyny razem z amortyzatorami, czeka mnie wyjazd w weekend i muszę do tego czasu się wyrobić.

z góry dziękuję za pomoc.

pozdrawiam

jacekxx - 16-03-2011, 11:09

Chyba najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie było by założenie przednich sprężyn na tył. Są twardsze i wyższe. Niestety sam tego nie sprawdzałem, ale ktos to opisywał na forum.
górek - 16-03-2011, 11:21

Też o tym czytałem ale wolę w ten sposób nie kombinować. Po prostu potrzebuję jakieś moce sprężyny dedykowane na tył...
Marti - 16-03-2011, 18:05

górek napisał/a:
Też o tym czytałem ale wolę w ten sposób nie kombinować.

Dlaczego? Wszystko wyżej jest napisane włącznie ze zdjęciami.

górek napisał/a:
Po prostu potrzebuję jakieś moce sprężyny dedykowane na tył...

Życzę powodzenia :D Dorobiłem się garba podczas szukania w necie i związanych z tym godzinnych posiedzeń.

P.S. Nie daj się namówić na wzmacniane suplexy......

bieniak - 16-03-2011, 18:09

ja mam z passata B4 dopasowane jest twardo nawet bardzo 4 worki kleju w bagazniku i heja siadł może 0,5 cm z tym że teraz pozbywam się tego rozwiązania po poczet nowych -40:)po wstepnych ogledzinach stwierdzam ze spreżyny powinny pasować też od nissana primery p10 p11 przód mają więcej zwojów + są cieńsze od galantowych:)
dawidbori - 16-03-2011, 19:44

nie ma ktos na zbyciu ze starych amorow tulei tych dolnych mam nivo ale to chyba to samo