[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja nie działa
Owczar - 28-06-2016, 11:43
Szczerze mówiąc to ASO nie było zbyt pomocne albo nie ogarnia katalogu. Ja musiałem podać konkretne numery.
Ten mniejszy:
87668D MB946604 O-RING,A/C PIPING Период: 1996.10.1 - 2000.02.3
WIększy:
87668E MR146634 O-RING,A/C PIPING Период: 1996.10.1 - 2000.02.3
To oringi od strony grodzi do mojego. Nie wiem czy sie riznily w innych wersjach. Najlepiej sprawdzic po vin na japancars.ru.
Krzyzak - 28-06-2016, 13:14
Faktycznie - teraz sobie przypominam - ja numery OEM brałem z tematu Rafal_Szczecin - jak jeszcze miał białasa to tam zamieścił pełne dane tych oringów.
adt81 - 28-06-2016, 14:12
Serdeczne dzięki za informację.
Pozdrawiam.
Sunderland86 - 18-08-2016, 10:23
Panowie i Panie, czy o-ring MB946604 jest w ASO dostępny od ręki czy trzeba czekać na niego? Może ktoś z was ostatnio zamawiał?
Owczar - 18-08-2016, 10:39
To zależy. Raz był od ręki, a raz musiałem czekać. Najlepiej dzwonić i pytać.
albertopul - 13-04-2017, 12:15
Czołem
Mam problem z moją klimatyzacją (manualna).
Klima jest sprawna (podpinałem na krótko z akumulatora), ale nie dochodzi napięcie do sprężarki.
Przewody od skrzynki bezpieczników do sprężarki są ok.
Bezpiecznik i przekaźnik ok.
Napięcie w przewodzie od bezpiecznika do przekaźnika jest, ale od przekaźnika do sprężarki już nie. Jak zamiast przekaźnika zmostkowałem połączenie, to działało.
Nie wiem, czy szukać problemu gdzieś w kabinie, czy gdzie.
Ma ktoś pomysł co tu może być grane?
Krzyzak - 13-04-2017, 13:27
na osuszaczu jest czujnik ciśnienia - sprawdź czy wykazuje zwarcie, jeśli nie to jest do wymiany
kolejny element to czujnik na zaworze rozprężnym na parowniku
ogólnie metoda sprawdzania klimy jest zapewne opisana w manualu dostępnym w dziale download
Pylek - 19-05-2017, 18:06
Witam, mam mały problemik z klima to znaczy nie działa, układ był nie szczelny więc wymieniłem przewód zakitowalem gaz i miał o być git A tu nic zero reakcji coś czytałem o wentylatorach ale u mnie żaden wentylator się nie kręci. Było też coś o sprawdzaniu napięcia na przewodach. Moje pytanie brzmi od czego zacząć? Dziękuję z góry
Owczar - 19-05-2017, 23:46
Od przeczytania tego tematu.
Pylek - 20-05-2017, 06:52
Gdybym nie przeczytał to bym tu nie pisał. Ale większość jest o nie szczelnosciach lub ze wiatrak chodzi a kompresor się nie załącza a u mnie nic nie rusza chociaż jest nabite gazem. Dodam że Klima nie Była używana przez dwa lata z powodu nieszczelności .
Owczar - 20-05-2017, 15:09
Z 10 razy pisałem na forum jak po kolei sprawdzać klime
Sprawdź zasilanie na przekaźniku, napięcie na czujniku ciśnienia i na czujniku temperatury sprężarki a w zasadzie czujniku przegrzania. Po 2 latach nieszczelności możesz w ogóle nie uruchomić układu. Zimą wystarczyło u mnie pół roku i zawór rozprezny zardzewial. Po odpaleniu klimy zatarala się sprężarka.
Pylek - 20-05-2017, 18:55
Nie zbyt pocieszające :/
Krzyzak - 20-05-2017, 21:25
Owczar napisał/a: | Po 2 latach nieszczelności możesz w ogóle nie uruchomić układu. Zimą wystarczyło u mnie pół roku i zawór rozprezny zardzewial. Po odpaleniu klimy zatarala się sprężarka. |
Otóż to. Od siebie dodam, że nieszczelność klimy to wejście dla wilgoci. Godzina wystarczy by osuszacz złapał mnóstwo wilgoci a po 2 latach to z tych silikonowych kulek mógł się zrobić jeden wielki glut...
Polecam ściągnąć manual z działu Download.
Owczar - 20-05-2017, 21:33
Osuszacz to już obowiązkowo. Dodam tylko, że u mnie nie było nieszczelności jako takiej. Odkrecilem tylko parownik na 24h. Potem złożyłem i jeździłem pół roku. Po pół roku wpadł nowy osuszacz, ale już było za późno.
Polecam nie uruchamiać tego samemu tylko pod manometrami. U mnie było bardzo wysokie ciśnienie z jednej a próżnia z drugiej. Zanim się zorientowałem to sprężarka się zatarala. Już nawet nie reanimuje układu. W upalne dni żona jeździ drugim autem.
Pylek - 21-05-2017, 07:27
Czyli teraz to najlepiej wymienić osuszacz i bawić się dalej, nie wiem czy znalazłem problem ale na czujniku od tego osuszacza nie ma napięcia i pytanie czy tam na pewno musi być napięcie czy tylko obieg zamknięty (napisałem to mało po polsku ale mam nadzieje ze wiadomo o co chodzi) i jeszcze gdzie ten przewód od tego czujnika idzie, wiem że pod lampę się chowa a dalej nic nie widać? A to że ten osuszacz tam zawilgotnial to możliwe że coś tam się przypchalo i czynnik nie dochodzi do całego układu?
|
|
|