[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tuning - Zwiększenie mocy, modyfikacje - Lancer CYxA
wiewioor - 16-07-2014, 15:48
adamoo123 napisał/a: | teraz pytanie, ktoś praktykował tą markę ? |
Simota znana jest ze swoich partsów (jedne lepsze , drugie gorsze). K&N na pewno będzie produkował lepsze filtry. Ale jeśli chodzi o sam układ dolotowy - w zależności od danego produktu.
adamoo123 napisał/a: | dodatkowo wjeżdża filtr K&N i przelotowy wydech. |
Zmieniać jak najbardziej można - uzyskasz dźwięk, przy przelocie, zmienionym dolocie może w minimalnym stopniu poprawisz osiągi - odczuwalne bardziej jako efekt placebo.
Niestety ale jednostkę wolnossącą nie "stuningujemy" dolotem oraz wydechem.
Jaki tłumik masz zamiar kupić ? katalizator masz już zapchany ?
Jeśli chcesz poprawić efekty foniczne (co dla niektórych) motoru - spoko. Ale jeśli chcesz uzyskać na tym poprawę parametrów - nie licz na to, gdyż przy n/a trzeba kompletnie się za to zabrać.
adamoo123 - 16-07-2014, 15:59
nie robie tego do poprawy parametrów, do szybkiego latania mam torowy motocykl
bardziej chodzi mi o lepsze zbieranie z niższych obrotów no i zdecydowanie o poprawe dźwięku, bo teraz brzmi jak odkurzacz ...
co do wydechu to oddaje do przerobienia firmie która współpracuje z http://www.ulter-tuning.com/ wiec myśle że coś fajnego razem wymyślimy.
znalazłem jeszcze taki dolot, myśle że tańsza alternatywa dla KN (wygląda jak kopia) no i aż tak nie boli portfela http://www.ebay.com/itm/T...bb3b5c7&vxp=mtr
wiewioor - 17-07-2014, 09:19
Tak jak napisałem - poprawa dźwięku - na pewno tak.
Jeśli chodzi o dół - w jakimś stopniu można to poprawić - ale nie oszukuj się - cudów nie będzie.
Jednostka 1,8 maksymlny moment uzyskuje przy 4200 obrotów natomiast maksymalną moc przy 6000 tys. rpm. I tego nie oszukasz. Ponadto zmienne fazy rozrządu również wstają przy ok. 4000 wzwyż. I z wykresów widać że dół jest słaby.
Ten dolot co pokazałeś jest za krótki aby w jakikolwiek sposób nawet minimalny poprawić "dół". Co więcej można nawet jeszcze bardziej go osłabić. Na dół polecałbym coś bardziej na wzór CAI - długi, ciągnący zimne powietrze z dołu (koniecznie trzeba kupić hydroshield).
Wypolerowanie kanałów ssących i wydechowych. Kolektora wydechowego zmieniać zapewne nie chcesz. Aczkolwiek tutaj była by szansa na poprawienie dołu.
Jeśli masz możliwość elektronicznego zmienienia momentu załączenia krzywek przy zmiennych fazach - można go zmienić.
Co nie zmienia faktu że te wszystkie zabiegi i tak zbyt wiele nie dadzą. Dobrym rozwiązaniem było by dołożenie kompresora (który swoją pracę zaczyna już od zera), albo najlepsze rozwiązanie - swap motoru. Ale rozumiem że nie chcesz się na tyle bawić.
Więc jak sam zauważyłeś: do dynamicznej i szybkiej jazdy używaj 2 oo - a samochodem po prostu przemieszczaj się z punktu a do b.
tyku - 17-07-2014, 10:54
Najlepszym rozwiązaniem, jest kupno dedykowanego układu dolotowego wraz z filtrem stożkowym sprawdzonej firmy. Zarówno kształt, jak i średnica kanałów jest w tym przypadku odpowiednio liczona i dobierana pod kątem danego silnika. Co prawda układ K&N Intake Systems TYPHOON 69-6544TS dedykowany jest do silnika 2.4L , ale cała konstrukcja montażu jest identyczna jak w 1,8L . Sprawdzone rozwiązanie, które gwarantuje poprawę osiągów w pewnym stopniu, a przede wszystkim poprawę dźwięku. Można jeszcze dodać poprawę samopoczucia i zadowolenia z estetyki pod maską.
Oczywiście tak jak pisał kolega wiewioor, wiewioor napisał/a: | nie oszukuj się - cudów nie będzie. |
.swat. - 28-07-2014, 12:23
adamoo123 napisał/a: |
bardziej chodzi mi o lepsze zbieranie z niższych obrotów no i zdecydowanie o poprawe dźwięku, bo teraz brzmi jak odkurzacz ...
co do wydechu to oddaje do przerobienia firmie która współpracuje z http://www.ulter-tuning.com/ wiec myśle że coś fajnego razem wymyślimy. | Tak, zgadza się, fabryczny model NA przypomina dokładnie ODKURZACZ Zamontowanie Ultera zdecydowanie poprawia dźwięk ( i wygląd pewnie trochę też )
drip313 - 06-10-2014, 13:19
Przebrnałem przez te 9 stron i dochodze do wniosku, że podniesienie osiągów to nie jest taka prosta sprawa... Ja mam lancera X 1.8 benzyna no i po 4 miesiacach posiadania zaczyna brakować Mi mocy
mjsystem - 06-10-2014, 13:31
drip313 napisał/a: | Ja mam lancera X 1.8 benzyna no i po 4 miesiacach posiadania zaczyna brakować Mi mocy |
Zamień na RA
drip313 - 06-10-2014, 13:47
Właśnie dziś przeglądałem niestety nie na moją kieszeń aktualnie, swojego kupiłem za 4500 funtow a taki ralliart 2.0 w benzynie z 2010 roku juz chodzi po 7500-8500. No ale wiesz to Moje pierwsze auto,z tego co piszą ludzie podniesienie osiagow troche kosztuje i jest z tym troche zabawy także pewnie w przyszłym roku jak moja sytuacjia finansowa sie poprawi wymienie lancera na RA z dopłatą
mjsystem - 06-10-2014, 18:34
drip313 napisał/a: | No ale wiesz to Moje pierwsze auto |
I narzekasz na 143 kucy?
Pojeździj tydzień Peugeotem 107 a potem wróć do Lancera. Docenisz, co masz
Cytat: | w przyszłym roku jak moja sytuacjia finansowa sie poprawi wymienie lancera na RA z dopłatą
_________________ |
Dlaczego nie. Wzrośnie jednak koszt eksploatacji i paliwa.
Lucas123w - 06-10-2014, 20:03
drip313, pierwsze auto powinno mieć nie więcej jak 70 KM wtedy można mówić że takie coś ma mało mocy
Lancer 1.8 żyje dopiero od 3tyś do góry, poniżej to eco driving
10KM można z tego silnika wyciągnąć z tym że jak ma się to z przełożeniem z przyśpieszaniem z niskich obrotów to nie wiem, kolega tyku będzie miał największą wiedzę w tym temacie.
tyku - 06-10-2014, 21:06
Lucas123w napisał/a: | kolega tyku będzie miał największą wiedzę w tym temacie. |
Jak wymienię wydech na HKS, to podjadę na hamownię i się wszystkiego dowiemy(co na czarowałem).
RalfPi - 06-10-2014, 21:26
czekamy tyku!
A świece "żeś" wymienił ?
PS Robiłeś pomiary przed zmianą wydechu (albo chociaż V-maxa?)?
tyku - 06-10-2014, 21:32
RalfPi, Znasz mnie, jak wymienię to napiszę.
Wydech dopiero zamówiony. Trzeba poczekać bo z USA.
wiewioor - 07-10-2014, 15:43
Niestety przy wolnossącym motorze przy zmienionym wydechu, dolocie, kolektorach nawet po wystrojeniu przyrosty mocy są niewielkie.
el_diablo - 08-10-2014, 14:23
Lucas123w napisał/a: | drip313, pierwsze auto powinno mieć nie więcej jak 70 KM wtedy można mówić że takie coś ma mało mocy
Lancer 1.8 żyje dopiero od 3tyś do góry, poniżej to eco driving
|
70 KM w lekkiej budzie może by żwawsze od Lancera 1.8...
|
|
|