[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] CB radio w galancie, antena do CB
Pieraś - 07-03-2012, 15:13
Podjade przy okazji do jednego, czy dwoch punktow, gdzie moge kupic z montazem CB i zobacze jakie koszta i warianty.
fredfm - 07-03-2012, 15:43
zkogal napisał/a: |
Przy magnesówce zachodzi tak zwane zjawisko indukcji, masa jest przekazywana do magnesu. Nie ma tu żadnego sztywnego zmasowania dlatego każda antena magnesowa mówiąc o osiągach i dobrym działaniu będzie niestety do ............
Powiem szczerze, jak z ambony
Zakładajcie montazówki, lepiej działają, i nie syfią w eterze, a jeśli nie syficie w eterze inni was nie wyzywają |
Kolego nie jest tak jak piszesz. Montaż w dziurce daje najlepsze osiągi, jednak czasem nie warto "ranić" samochodu dla 2-3 km lepszego nasłuchu. Wtedy właśnie zakładamy antenę na magnesie, i powiem szczerze że dobra antena magnesowa jest zdecydowanie lepsza aniżeli "no name" w dziurce. Jeżeli chcemy bawić się w porównywanie, to można porównać tę samą antenę zamocowaną na magnesie i w dziurce. Wtedy oczywiście wygrywa ta druga.. Jednak jej wyższość nie będzie aż tak duża.
Ja na co dzień jeżdżę z unidenem 68xl do tego densei 2002 i sirio ml-145 na magnesie i powiem Ci że nic lepszego mi nie potrzeba. Odbiór ok 15km jest standardem, co i tak często staje się dokuczliwe ze względu na ilość informacji w eterze i zmuszony jestem skręcać radio minimum do połowy.
Reasumując, nie każdy potrzebuje zasięgu anteny bazowej w mobilu i nie każdy chce "poświęcić swoją dziurkę:)" dla lepszego ego:):)
Pieraś - 07-03-2012, 16:10
im "mniejsza" tym lepsza:P
zkogal - 08-03-2012, 22:32
fredfm napisał/a: | zkogal napisał/a: |
Przy magnesówce zachodzi tak zwane zjawisko indukcji, masa jest przekazywana do magnesu. Nie ma tu żadnego sztywnego zmasowania dlatego każda antena magnesowa mówiąc o osiągach i dobrym działaniu będzie niestety do ............
Powiem szczerze, jak z ambony
Zakładajcie montazówki, lepiej działają, i nie syfią w eterze, a jeśli nie syficie w eterze inni was nie wyzywają |
Kolego nie jest tak jak piszesz. Montaż w dziurce daje najlepsze osiągi, jednak czasem nie warto "ranić" samochodu dla 2-3 km lepszego nasłuchu. Wtedy właśnie zakładamy antenę na magnesie, i powiem szczerze że dobra antena magnesowa jest zdecydowanie lepsza aniżeli "no name" w dziurce. Jeżeli chcemy bawić się w porównywanie, to można porównać tę samą antenę zamocowaną na magnesie i w dziurce. Wtedy oczywiście wygrywa ta druga.. Jednak jej wyższość nie będzie aż tak duża.
Ja na co dzień jeżdżę z unidenem 68xl do tego densei 2002 i sirio ml-145 na magnesie i powiem Ci że nic lepszego mi nie potrzeba. Odbiór ok 15km jest standardem, co i tak często staje się dokuczliwe ze względu na ilość informacji w eterze i zmuszony jestem skręcać radio minimum do połowy.
Reasumując, nie każdy potrzebuje zasięgu anteny bazowej w mobilu i nie każdy chce "poświęcić swoją dziurkę:)" dla lepszego ego:):) |
Widzę że pojechałeś z grubej rury a chyba nie zrozumiałeś intencji lub nie przeczytałeś tematu wystarczająco wstecz. Twój problem, Twoje Ego
Zgodzę się z tobą że antena noname nawet na stałe nie będzie dobrze działać, przede wszystkim dlatego że zwykle nie posiadają one nawet cewki dopasowanej do pasma 27Mhz tylko coś zbliżonego na zasadzie jak się w fabryce udało.
Co do różnicy to myślę że nie powinieneś się wypowiadać skoro dla ciebie 15 km to wystarczająco dużo, nie pomyśl też że to neguję, bo faktycznie dla większości ludzi w mobilach jest to aż nad to. Jednak w sytuacji gdy ktoś po prostu lubi starą dobrą zabawę w paśmie CB, robi to dużą różnicę.
Prostym przykładem będzie mój stary zestaw z Alan 48 Excel + Sirio Performer 5000.
Miałem go na stałe w Mondeo. Antenka zamocowana do wywierconej w daszku bagażnika dziury. Po przełożeniu na kilka dni do Sharana gdzie antenka wylądowała na magnesie była drastyczna różnica. Biorąc pod uwagę że anteny poniżej 150cm w ogóle nie mają dobrych osiągów co jest podyktowane pewnymi zasadami choćby rozchodzenia sie fali, to na ml-ce nie będziesz słyszał różnicy, natomiast jeśli sprawdzisz dłuższe antenki dostrzeżesz ja.
Co do ilości informacji i skręcania radia myślę że to nie sama kwestia ilości a zakłóceń które wpływają na odbiór i jakość tych informacji. Jeśli używasz ml-ki na magnesie to już pierwszy stopień do tego że masz "śmietnik" w radiu. To dlatego że ta antena ściąga bardzo szeroko i cały dostępny w powietrzu "syf" słyszysz w radiu, natomiast antenki dłuższe, a co za tym idzie lepszej jakości, są zrobione tak by pracować w węższym zakresie i ściągają mniej syfu.
Podejrzewam też że masz radyjko podłączone do gniazda zapalniczki, jak wielu kierowców. A to kolejny powód syfu w radiu. Podłączone w ten sposób radio zbiera syf także z całej instalacji auta, a przede wszystkim równomiernie nakłada go też na każdy inny dochodzący sygnał i niestety przy takim podłączeniu nawet te dobre sygnały zamienią się w szum.
Niestety temat CB jako antyradaru w aucie w ostatnich latach bardzo urósł a przez to wiele wiele osób wypowiada się na temat tego jak dane radio czy antena działają, mimo że tak naprawdę nie mają jak powinno to działać.
Kolejnym fajnym przykładem na uwidocznienie różnicy między anteną montażową a magnesową jest wysokość SWR.
W czasie kiedy ta sama antenka zamontowana na stałe będzie miała SWR na poziomie 1,0 po przełożeniu jej na magnes, nawet w tym samym miejscu na aucie nie spadnie poniżej 1,5 może 1,4. A to robi i w RX i w TX.
Kontynuując swoje wypociny, skoro już tak się rozpisałem, a także z powodu tego że coraz częściej drażni mnie to podczas jazdy poruszę jeszcze jeden kaleczony temat a mianowicie: Zakładanie dopałek i mikrofonów ze wzmocnieniem.
Pewnie nie jeden z was obserwując/nasłuchując radio zauważył po pierwsze nagły szum przez jakiś czas wraz z sygnałem na wskaźniku, ale przy tym zero głosu. Po drugie słuchał kogoś a nagle w trakcie nałożył się jakiś dziwny głos jak by z daleka.
Pierwszy przypadek to zamontowanie dopałki i wyjście z radia więcej niż 4W bez wzmocnionej modulacji czyli na zwykłym mikrofonie. Sygnał idzie, gdzieś daleko szumy wchodzą ale nie słychać nas bo nasza modulacja jest słaba bo ze zwykłego mikrofonu. Czyli sygnał jest przykładowo na 20km ale słychać nas tylko na 5km.
Podobnie jest z mikrofonem. Modulacja idzie bardzo silna blisko, ale że radio wyjdzie tylko 4W to ta silna modulacja zatrzymuje się na przykładowych 5km ew nakłada się na kogoś nadającego dalej.
W tym przypadku jedynym sensownym rozwiązaniem jest i dopał i dobry mic. Oczywiście w parze z dopałem musi iść antena montażowa bo na magnesie SWR będzie wysoki i łatwo spalić końcówkę w radyjku.
Naprawdę gdyby osoby zakładające CB trochę więcej zorientowały się w temacie mieli byśmy zdecydowanie mniej syfu w eterze. Tu też powraca temat byłego PAR-u który legalizował radyjka, wydawał zezwolenie z numerem, a w przypadku niedociągnięć radia, dokonywał odpowiednich korekt. W latach 90 używanie CB na prawdę było przyjemnością bo ktoś nad tym pasmem przysłowiowo trzymał łapę.
Jako ciekawostkę dodam że mimo iż pasmo 27Mhz (CitizenBand - czyli pasmo obywatelskie) jest dopuszczone do użytku ogólnego, o tyle używany sprzęt powinien posiadać homologację. Takową homologację należy wozić ze sobą w aucie, bo np policjant podczas kontroli może jej zażądać i ma do tego prawo. Jak na razie rzadko się o tym słyszy ale w związku z rozwojem CB i panowie niebiescy szybko się dostosują.
Warto też zwrócić uwagę na aukcje alledrogo gdzie sprzedaje się np. unidena 520 (ale nie jestem pewien czy dokladnie o tego chodzi) a aukcja brzmi "sprzedam mikrofon do tego i tego, gratis radio". Ponieważ nie wolno tych radii nie tylko używać ale i sprzedawać, handlarze znaleźli sposób. Gorzej tylko jak później trzeba będzie zapłacić mandat, a znam kilka takich przypadków.
Pomijam już też temat odstrojonych radyjek, pracy w FM, czy jeszcze lepiej pracy w "piątkach" bo mądry polak kupił radio z multibandem ale zawsze najmądrzejszy nie przeczytał instrukcji i pracuje np z 1W w FM w piątkach
Oczywiście nie chcę tu w nikogo uderzać, ani w niczyje EGO Podobnie oceniać kto jest lepszy w temacie a kto gorszy i kto wie więcej.
Mam jedynie nadzieje że może komuś przyda się zdrętwienie moich palców od stukania w klawiaturę
Fredfm, tak na pocieszenie powiem ci że mnie satysfakcjonuje łączność na 2-3tyś km, .... w modulacji SSB
Sir_Futur - 20-03-2012, 08:58
No i stało się. Upchnąłem swojego Taylora w schowku na okulary. Zdziwiło mnie że nie trzeba montować zewnętrznego głośnika. Wszystko git. Dziękuję kolegom za wcześniejsze posty, które naprawdę pomogły w instalacji. Zrobię fotki to wrzucę. Pozdrawiam
seba.mak1 - 20-03-2012, 14:41
Sir_Futur napisał/a: | Zrobię fotki to wrzucę. |
To czekam
A ja jeszcze poproszę aby ktoś zapodał fotkę co ma antenę na klapie w kombi
Anonymous - 21-03-2012, 19:05
lsp, gdzie dostać spliter za 45zł! na allegrosik krzyczą po 70 zł!!!
Sir_Futur - 23-03-2012, 08:06
http://www.youtube.com/watch?v=mX2CeGcDtS4
Oto i film z montażu mojego Taylora.
Czekam na słowa krytyki...
komarsnk - 23-03-2012, 08:17
Sir_Futur napisał/a: | http://www.youtube.com/watch?v=mX2CeGcDtS4
Oto i film z montażu mojego Taylora.
Czekam na słowa krytyki... |
Wow nieźle
Tylko się zastanawiam czy jak masz gruchę wpiętą do radia to czy otwarta cały czas klapka nie przeszkadza w ogólnie pojętym prowadzeniu samochodu (np. podczas zmiany biegów).
rajder - 23-03-2012, 09:19
Bardzo dobre miejsce na radio, lewarek skrzyni nie haczy.rant otwartej klapki pełni funkcje zaczepu gruchy
Sir_Futur - 23-03-2012, 12:14
Haka na gruchę odpuszczam.
Leży w miejscu na napój, na tunelu środkowym.
Jest git ogólnie.
Juiceman - 18-09-2012, 18:25
Podobnie jak Wy u mnie też wylądowało radyjko w schowku na okulary oraz głośnik zew.:
Za jakiś czas CB zostanie jeszcze podpięte pod aku
krzychuzzz - 18-09-2012, 22:23
Ja z zasilaniem CB wpiąłem się w wiązkę od radia i też jest git. Moim zdaniem nie trzeba ciągnąć kabli do aku.
ALEX-77 - 27-09-2012, 12:23
Ja też właśnie zainstalowałem sobie CB ,działa ok ale tylko do momentu do puki nie włącze sprzętu audio ,bo wtedy mam straszne zakłócenia i słyszę sie w głośnikach ,działają jak megafon ,co to może być ? zasilanie CB z wiązki ,z tym że kabel antenowy leci w środkowym tunelu obok sygnałówek wzmacniacza ,może to zakłócać ?
Juiceman - 27-09-2012, 12:39
Raczej nie też mam antenę puszczoną tunelem xD
|
|
|