To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Twój pierwszy problem z nowym lancerem.

Anonymous - 04-01-2009, 18:58

Nie porównuj EDGE, bo to jest całkowicie inna półka cenowa. Jak powinieneś wiedzieć oleje EDGE są uniwersalne w przeciwieństwie do gamy SLX-ów.
Jest jeszcze jeden drobiazg - jeżeli miała by się wydarzyć jakaś nieprzyjemna sytuacja z silnikiem ( co widziałem na przykładzie pewnego 2.5V6), to pamiętaj ten "szczegół" pochodzenia oleju w sądzie jest znaczący. => Facetowi w tym samochodzie rozsypał się motor, a biegli stwierdzili, że użył niewłaściwego oleju ( nie musiało to być prawdą) i nastąpiło zatarcie panewki na korbowodzie w następstwie urwanie korbowodu i przebicie bloku. Auto miało 40kkm.

Radassss - 04-01-2009, 19:05

owszem ze SLX jest innym produktem tylko mowie ze nie przypominam sobie zeby kosztowal 2 razy tyle, bo nie pamietam wszystkich cen, ciezko by bylo ;) , ale tu Cie musze poprawic SLX 0W/30 longtec jest olejem uniwersalnym.. w sensie diesel/bezyna
no zalezy jaki olej zastosowal jesli wlal niewlasciwy to mieli racje...
ale EDGE i SLX w tej samej normie chodza (EDGE ma benzynowa wyzsza bo SM (chyba tak mi sie cos kojarzy)) a w instrukcji jest napisana minimalna norma ktora olej powinien spelniac, a EDGE te normy spelnia

Anonymous - 04-01-2009, 19:06

Kolejna sprawa;
jako sprzedawca porównujesz 4 litrowy EDGE do SLX-a, który jest sprzedawany tylko i wyłącznie w beczkach lub litrowych opakowaniach. Dziwne...

Radassss - 04-01-2009, 19:09

no w przeliczeniu na litry ile mniej wiecej moglo by wyjsc za SLXa w 4 litrowym opakowaniu, w przyblizeniu bo ceny konfekcjonowania nikt nie za na kazdy produkt inaczej sobie okreslaja
Anonymous - 04-01-2009, 19:12

Radassss napisał/a:
ale tu Cie musze poprawic SLX 0W/30 longtec jest olejem uniwersalnym.. w sensie diesel/bezyna

SLX-y są konkretnie wyszczególnione do jakich silników - były na nich testowane ( stąd ta cena).

Radassss napisał/a:

no zalezy jaki olej zastosowal jesli wlal niewlasciwy to mieli racje...
ale EDGE i SLX w tej samej normie chodza (EDGE ma benzynowa wyzsza bo SM (chyba tak mi sie cos kojarzy)) a w instrukcji jest napisana minimalna norma ktora olej powinien spelniac, a EDGE te normy spelnia

Obecnie do mitsu każdy olej dostępny na rynku możesz zalać ( nawet mineralny), tylko ma być znanego pochodzenia ( np. ASO)

Radassss - 04-01-2009, 19:12

ale przeciez SLX 1 l opakowaniach tez jest
Anonymous - 04-01-2009, 19:14

Przykład ceny ze strony Castrola:

Cytat:
Castrol SLX Professional Powerflow VW Longlife III 5W-30

- to w pełni syntetyczny olej silnikowy opracowany przy współpracy z Grupą VW, jako olej technologii niskopopiołowej LOW SAPS do nowoczesnych silników benzynowych i Diesla z filtrami cząstek stałych, opracowany zgodnie z Clean Performance Technology™. Olej rekomendowany przez Grupę VW.
Zalecana cena detaliczna brutto za opakowanie 1 L – 80,99 zł

Radassss - 04-01-2009, 19:15

tak bo to przepisy EU okreslaja nikt nikomu nie moze narzucic marki czy konkretnego typu oleju, jak uzeyjesz mineral (w wiekszosci bo tez nie kazdy) nie bedziesz mogl wymienic po 20000 km bo nie wytrzyma
jezeli pojedziesz do ASO z banka oryginalnie zaplombowana nie maja prawa odmowic wlania danego oleju, chyba ze nie spelnie normy okreslonej instrukcja

Anonymous - 04-01-2009, 19:15

Radassss napisał/a:
ale przeciez SLX 1 l opakowaniach tez jest

i że niby tego nie napisałem? 8) wróć do góry i przeczytaj uważniej

[ Dodano: 04-01-2009, 19:18 ]
Radassss napisał/a:

jezeli pojedziesz do ASO z banka oryginalnie zaplombowana nie maja prawa odmowic wlania danego oleju, chyba ze nie spelnie normy okreslonej instrukcja

Nigdzie nie napisałem, że odmówią. Tylko zawsze zaczynają się problemy jak coś się wydarzy. Sprzedawca w sklepie może w końcu Ciebie oszukać ( np. sam rozlewa w na zapleczu :D )..

Radassss - 04-01-2009, 19:19

tak ale pokazales przyklad oleju VW z norma 505.01 dla pompowtryskiwaczy, ja Ci pokaze tez taki olej, ale ze do wszystkiego sie nadaje... np Statoil LazerWay C 5W/40 ma norme 505.01(pompo wtryski) ale i tez wiele innych... ale tez jest napisane ze opracowany wspolnie z VW to jest glownie chwyt marketingowy zeby opchac swoje produkty

[ Dodano: 04-01-2009, 19:20 ]
hehe to nie zauwazylem ze pisales ze jest w 1 l;)

Anonymous - 04-01-2009, 19:20

Oleje w specyfikacji VW sa lane rowniez do Diesla Pajero 3.2 DID
Anonymous - 04-01-2009, 19:21

Radassss napisał/a:
tak ale pokazales przyklad oleju VW z norma 505.01 dla pompowtryskiwaczy, ja Ci pokaze tez taki olej, ale ze do wszystkiego sie nadaje... np Statoil LazerWay C 5W/40 ma norme 505.01(pompo wtryski) ale i tez wiele innych... ale tez jest napisane ze opracowany wspolnie z VW to jest glownie chwyt marketingowy zeby opchac swoje produkty

[ Dodano: 04-01-2009, 19:20 ]
hehe to nie zauwazylem ze pisales ze jest w 1 l;)

pokazałem tylko przykład pierwszy z brzegu który mi się podwiną w google

Radassss - 04-01-2009, 19:22

niby masz racje ze moga zrzucac wine na olej, ale nigdzie w instrukcji obslugi nie jest napisane ze ma to byc SLX akurat, po za tym jesli jest napisana norma to nie moga powiedziec ze to Twoja wina skoro oni to wlali i spelnia norme producenta, wkoncu wbija to w ksiazke serwisa...
Anonymous - 04-01-2009, 19:26

Podsumuję jeszcze raz to co pisałem => obecnie praktycznie każdy olej silnikowy ( bo niemal wszystkie spełniają wymogi producenta MMC) może być wlewany do aut MITSUBISHI. Te oleje mają być znanego pochodzenia. Najlepszym sposobem uniknięcia jakichkolwiek kłopotów w przypadku zaistniałej jakiejś nietypowej sytuacji uszkodzenia silnika jest zakupywanie tych olejów bezpośrednio w ASO MITSUBISHI ( masz wtedy wszystko udokumentowane na fakturze).
Radassss - 04-01-2009, 19:29

hehe no moze i tak byc ;)
tylko jakbym zmienil slowo najlepszym na najprostrzym :D
ale sie zgadzam ;) , chociaz musze powiedziec ze zawsze jezdze ze swoim olejem na serwis obojetnie ktorym samochode, wiadomo mam duzo taniej, i nigdy jeszcze nie wpisywali w ksiazke ze inny olej, tylko ze wymiana przy danym przebiegu