Nasze Miśki - Galant z 1998r.
seir - 28-12-2009, 22:40
Dawno nie aktualizowałem strony. Uporałem się już z problemem oleju i kilku innych usterkach razem z Bartkiem i Maćkiem. Dzięki Wam wielkie!
Czas odświeżyć listę:
- malowanie i montaż spoilera tylnego
- przykleić napis na silniku
- wstawienie obić bagażnika
- wstawienie żarówki do bagażnika
- naprawa zamka w bagażniku
- montaż płyty pod silnik
- usunięcie stuków z hamulców (zakupione blaszki do hamulców)
- wstawienie nowej maski i pasa przedniego (+ malowanie nowych części)
- malowanie zderzaka przedniego
- malowanie zderzaka tylnego
- wstawienie lampy halogena lewego
- wstawienie grilla
- czyszczenie klimatyzacji
- renowacja lakieru
- konserwacja podwozia
- pranie i czyszczenie wnętrza
- wstawienie nowej anteny
- wstawienie pompy wspomagania
- montaż nowego paska od alternatora i pompy wspomagania
- osylikonować i odrdzewić lampy tylne
- przykleić uszczelki
- malowanie nadkoli
- wstawienie prowadnicy do drzwi prawych
- wymiana spryskiwacza lewego
- czyszczenie i smarowanie pasów
- piaskowanie i malowanie felg
- malowanie tłumika
- naprawa elektryki miski olejowej
- kupić: blaszka przy numerach rej., reflektor lewy przedni i tylni, emblemat
To tyle
deejay - 29-12-2009, 22:41
to kiedy robimy
seir - 30-12-2009, 19:00
Jak tylko masz czas to zamontujemy spoiler. Pasa przedniego nie opłaca się robić w zimę, bo pewnie dzień po montażu ktoś we mnie puknie... Czekam z tym do wiosny. Nie mam też auta zastępczego i nie mogę Misia zostawić na dłużej niż na dzień.
Jak już mowa o pasie przednim to wrzucę zdjęcia z remontu pasa i innych elementów. Remont wykonany przez Bartka oczywiście
Pas jak widać wyraźnie to większy problem, ale jak już mowiłem - na wiosnę.
seir - 31-03-2010, 00:03
Galant ma poważne problemy, stoi w garażu na czas załatwienia części, a później się zobaczy co z tym robić...
Podkreślone oznacza zrobione
Zaktualizowana lista:
Cytat: | Wymiany, montaż i naprawy:
- naprawa zamka w bagażniku (klucz nie przekręca się)
- naprawa stuków w hamulcach (za małe klocki)
- naprawa szumu z nieznanego miejsca (okazało się, że było to łożysko)
- naprawa problemu z pulsującym hamulcem (po wymianie łożyska wyszło, że tarcza była zakrzywiona)
- naprawa głośnych sutków - od wahacza
- naprawa niegasnącej żarówki w bagażniku
- naprawa elektryki przy misce olejowej (zwarcie załatwiło kabel)
- naprawa anteny (nie wysuwa się)
- naprawa wycieku od spodu silnika (zakupienie uszczelniacza)
- naprawa wycieku po boku silnika
- naprawa przygasania silnika podczas ruszania (prawdopodobnie poduszki rzucają silnikiem o budę)
- wstawienie wahacza w lewym przednim kole
- wstawienie drążka kierowniczego w lewym przednim kole
- wstawienie poduszki silnika od strony chłodnicy
- wstawienie poduszki silnika od strony skrzyni biegów
- wstawienie amortyzatorów na przód
- wstawienie amortyzatorów na tył
- wstawienie tarczy sprzęgła (przy okazji uszczelniacza)
- wstawienie spoilera (+ malowanie)
- wstawienie obić bagażnika
- wstawienie płyty pod silnik
- wstawienie maski (+ malowanie)
- wstawienie pasa przedniego (+ malowanie)
- wstawienie grilla
- wstawienie napisu "V6 24V", "GALANT" i "RALLIART MITSUBISHI MOTOR SPORT"
- wstawienie lampy świeteł przeciwmgłowych
- wstawienie pompy wspomagania i nowego paska
- wstawienie reperaturek nadkoli tylnych (+ malowanie)
- wstawienie filtra paliwa
- malowanie zderzaka przedniego
- malowanie zderzaka tylnego
- regulacja zaworów
- wymiana płynu w skrzyni biegów (przy okazji uszczelniacza)
- wymiana dolotów od klimatyzacji po lewej stronie kierownicy (aktualne są popękane)
- wymiana filtra i oleju
- wymiana płynu hamulcowego
- wymiana płynu wspomagania
- wymiana żarówki w bagażniku
- wymiana popękanego reflektora
Pierdoły:
- czyszczenie przepustnicy i EGR (nie było potrzebne)
- przyklejenie napisu "2500 24 VALVE" na silniku
- czyszczenie i nabicie klimatyzacji
- konserwacja podwozia
- pranie i czyszczenie wnętrza
- renowacja lakieru
- piaskowanie i malowanie felg
- drugi komplet felg na lato |
Jak ktoś ma jakąś część, albo zna rozwiązanie usterki to zapraszam do dyskusji
EDIT:
Jeszcze jedno. Przed usterką załatwiłem Galantowi kilka dupereli:
Filtr Knech OC230 i logo świętej pamięci RalliArt'u
robertdg - 31-03-2010, 00:07
seir, ta cała lista, to lista usterek
seir - 31-03-2010, 00:09
W sumie tak, są tam usterki i kilka pierdołek do podszlifowania
robertdg - 31-03-2010, 00:17
Stuki w hamulcach, jezeli masz nieodpowiednie klocki to je wymien, no i nowe sprężynki pod klocki załóz.
Rurki od klimy, rozchodzi się o te co biegna po kielichu bo jak dobrze kojarze po stronie kierowcy nie ma rurek od klimy, tylko wszystko jest po prawej stronie (stronie pasażera)
Pas przedni - ostatnio widziałem glanc nówete oryginał na alledrogo za okoló 400 zł do europejczyka ofkors
Z wymianami biezacymi i eksploatacyjnymi poradzicie sobie z deejay reszta to praca blacharza, lakiernika, no i kosmetyka.
Co do zamka tylnej klapy, to proponowalbym wyciagnac cała wkładke i zaniesc do zakładu niech to elegencko wymyja, wyczyszcza(bo zamek paskudnie zarasta tlenkiem aluminium) i nasmaruja, pewnie najdzie koniecznosc zalozenia nowych sprezynek na zapadki, ja takie rzeczy wykonuje na gieldzie w gliwicach, tam jest taki fajny gosc z wrocławia, bez problemowo wszystko robi, musialbym poszukac wizytówki do niego.
Chodzi o to aby pozniej nikt ci zamka srubokretem nie otworzyl.
seir - 31-03-2010, 00:26
robertdg napisał/a: | Stuki w hamulcach, jezeli masz nieodpowiednie klocki to je wymien, no i nowe sprężynki pod klocki załóz. |
Mam TRW. Były OK, ale jakoś dziwnie się wytarły i mają lekki luz. Słabo też już hamują, musze je wymienić na coś twardszego, mniej brudzącego. Sprężynki mówisz... Popytam w hurtowniach. Narazie mam kupione blaszki.
Cytat: | Rurki od klimy, rozchodzi się o te co biegna po kielichu bo jak dobrze kojarze po stronie kierowcy nie ma rurek od klimy, tylko wszystko jest po prawej stronie (stronie pasażera) |
Chodzi o samą końcówkę tzn. tą kratkę z ustawianiem kierunku nawiewu i dolot za nim. Nerwowy poprzedni właściciel wbił kratkę i popękała
Cytat: | Pas przedni - ostatnio widziałem glanc nówete oryginał na alledrogo za okoló 400 zł do europejczyka ofkors |
Mam na oku pas przedni i belkę od anglika, tanio. Europejski niczym się raczej nie różni, nie ma takiej potrzeby. Same lampy mogą się różnić, możliwe, że zaczepy od maski, ale wątpię. Byłoby idealnie jakby wszystko podpasowało, jak nie to trzeba będzie przerabiać.
Cytat: | Z wymianami biezacymi i eksploatacyjnymi poradzicie sobie z deejay reszta to praca blacharza, lakiernika, no i kosmetyka. |
Dokładnie, to tylko kwestia czasu i funduszy.
Cytat: | Co do zamka tylnej klapy, to proponowalbym wyciagnac cała wkładke i zaniesc do zakładu niech to elegencko wymyja, wyczyszcza(bo zamek paskudnie zarasta tlenkiem aluminium) i nasmaruja, pewnie najdzie koniecznosc zalozenia nowych sprezynek na zapadki, ja takie rzeczy wykonuje na gieldzie w gliwicach, tam jest taki fajny gosc z wrocławia, bez problemowo wszystko robi, musialbym poszukac wizytówki do niego.
Chodzi o to aby pozniej nikt ci zamka srubokretem nie otworzyl. |
Mam już upatrzonego gościa na Hali Targowej. Zajmuje się tym i ludzie go polecają. Wybieram się do niego jutro (w sumie to juz dzisiaj) rano.
Dopisałem jeszcze jedną usterkę, która pociągnie za sobą kilka wymian - chodzi o uszczelniacz między skrzynią biegów, a silnikiem.
robertdg - 31-03-2010, 09:50
seir napisał/a: | Sprężynki mówisz... Popytam w hurtowniach. Narazie mam kupione blaszki. | każdy inaczej to nazywa, równie dobrze można powiedzieć zestaw montażowy klocka hamulcowego - blaszka/sprezynka
Szczerze teraz to zgłupiałem, ale takie przykładowe oferty:
http://moto.allegro.pl/it...lant_97_04.html
http://moto.allegro.pl/it...zmocnienie.html
http://moto.allegro.pl/it..._1999_2003.html
Uszczelniacz wału korbowego od strony koła zamachowego - pracochłonna wymiana, przy okazji sprzegło trzeba przejrzec, wymienic.
Milion pesos wydatkow przed Tobą
seir - 06-04-2010, 19:22
Jutro odbiór części blacharskich i auto jedzie do warsztatu. Dzisiaj Galant dostał komplet sprzęgła Exedy:
seir - 07-04-2010, 20:52
Nowa blacharka w trakcie czyszczenia!
fj_mike - 07-04-2010, 21:04
seir napisał/a: | - wstawienie nowej anteny |
Jaki masz pomysł na to? Mam u siebie problem z anteną. Albo kupię i nawinę nowy wkład lub opcja numer dwa kupię antenę elastyczną standardową. U mnie chyba przejdzie opcja numer dwa. Po tym jak mi się schrzaniła antena automatyczna (odłączyłem jej zasilanie), błoga cisza po przekręceniu kluczyka mi się spodobała
seir - 07-04-2010, 21:23
Też mam odpięty kabel. Ktoś pisał, że kupił antenę w Norauto i ponoć działa lepiej niż oryginał, a cena bardzo niska.
Raczej będę kupował nową/uniwersalną właśnie w Norauto...
seir - 08-04-2010, 19:41
Kilka usterek zostało naprawionych, ale doszły nowe do listy. W sobotę kilka rzeczy będzie zrobionych. Lista jest tutaj.
seir - 11-04-2010, 00:53
Lista zaktualizowana i kamień mi z serca spadł. Najgorsze problemy już zlikwidowane, a reszta problemów wkrótce będzie usunięta.
Wielkie podziękowania należą się Bartkowi
|
|
|