Pajero IV - [Pajero] pompa wtryskowa 3.2DI-D
tompol34 - 01-05-2013, 19:55
jeżeli wtryski(rozpylacze) nie zawieszone to masz problem z dawką startową (niestety) pompa, nastawnik dawki uszkodzony lub źle skalibrowana przy składaniu po naprawie.
pozdrawiam
zbyszekm2 - 01-05-2013, 22:59
Zakatek napisał/a: | Dodam coś od siebie Dwa tygodnie temu odebrałem moje pajero z serwisu, gdzie podobno regenerowano pompę. Po odbiorze samochód dziwnie reagował na gaz na 1 i 2 biegu tj. nie miał takiej mocy jak wcześniej - zryw pojawiał sie dopiero przy 3 tys. czego wcześniej nie było. Po odbiorze samochodu nieco "ciągnął" przy odpalaniu, myślałem że to rozrusznik który był już regenerowany 2 razy jednak teraz odpala tak jak na filmiku poniżej.
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
Niestety jestem w dziwnej sytuacji, gdyż serwis w którym był samochód był z polecania znajomego, a w sumie okazało się że byli jedynie pośrednikami w naprawie ;x Mam pytanie do was, czy jest to typowy objaw pompy (znowu?), czy może jakiś błąd przy składaniu silnika? Wymienianie były też wtryski, zbiornik został wyczyszczony, niestety nie wymieniony. Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam |
Rozrusznik do wymiany lub aku slabo kreci.
czemu wymieniono wtryski?
sprawdz EGR, najlepiej zaslep go
jesli zbiornik nie byl wymieniony to czesto jest tak ze temat powraca, kwestia czasu.
tomquat - 02-05-2013, 13:28
no dobra, bo znowu przymierzam się do Pajero...
ta pompa to pytanie "czy" lub "kiedy", bo nie wiem ile kasy trzymać w zapasie Jest szansa, że ktoś dbał (dziewica, do kościoła i te sprawy...) i się to nie zepsuje?
A jak to zweryfikować przy zakupie? Znaczy PRZED zakupem?
tompol34 - 02-05-2013, 21:51
przed zakupem sprawdzić, czy nie ma błędów pompy w pamięci oraz jak zachowuje się podczas jazdy oraz opiłki w filtrze paliwa jeżeli ok to po zakupie czyszczenie zbiornika, a najlepiej kup plastikowy, filtr paliwa oraz warto zajrzeć do nastawnika i jeżeli jest potrzeba to oczyszczenie jego.
pozdrawiam
tomquat - 03-05-2013, 10:15
tompol34 napisał/a: | przed zakupem sprawdzić, czy nie ma błędów pompy w pamięci oraz jak zachowuje się podczas jazdy oraz opiłki w filtrze paliwa jeżeli ok to po zakupie czyszczenie zbiornika, a najlepiej kup plastikowy, filtr paliwa oraz warto zajrzeć do nastawnika i jeżeli jest potrzeba to oczyszczenie jego.
pozdrawiam | dzięki
Hubeeert - 03-05-2013, 11:03
tompol34 napisał/a: | najlepiej kup plastikowy | Są też metalowe zamienniki, tańsze niż plastikowe a pozbawione już wady.
tompol34 - 03-05-2013, 16:57
są metalowe, ale metalowe w niskiej temp. rdzewieją od środka i po paru latach trzeba czyścić albo syf pójdzie i tak na pompę.
pozdrawiam
zbyszekm2 - 03-05-2013, 17:05
Sprawdzone, nie rdzewieja.
tompol34 - 03-05-2013, 21:49
sorry, ale nie widziałem stali, która nie rdzewieje w okolicy zgrzewów, chyba że jest to stal szlachetna (kwasówka)
Mietek.K - 04-05-2013, 13:18
Nic nie jest wieczne .
S1JUMBO - 09-08-2013, 21:09
WITAM,mam pytanie,tez mam problem chyba z pompa,chcialem zapytać gdzie znalazles ta z anglika,moze jakiś kontakt,
tomasztomasz - 11-08-2013, 22:24
Witam Wszystkich,
pajero 2004 3.2 did... wymienilem zbiornik na nowy z epajero... i mialem zalecone wyczyszczenie pompy. oczywiscie z braku czasu i stwierdzenia, ze chyba jest ok.. nie poddalem pompy temu zabiegowi.
Auto smigalo dobrze.... do momentu kiedy zaczyna mi kopcic na bialo przy rozruchu, ciezko wchodzi na obroty- do chwili dogrzania sie ok. 5-8 min - nastepnie pracuje rowno, nie gasnie, nie kopci, nie pali sie check na desce rowniez.
Błąd 43... i pytanie... czy wystarczy wyczyscic nastawnik? i wymienic zawór TPS? czy wyjmowac pompe i kapiele w ultradzwiekach?
Pozdrawiam
zbyszekm2 - 12-08-2013, 08:18
Może wystarczy wymienić zawór TCV. Nie ma dużo roboty z tym.
tomasztomasz - 29-08-2013, 21:55
Dziękuje zbyszekm2
Nie mialem ostatnio czasu nawe zajrzec do pajero.. ale dzisiaj korzystajac z metody chalupniczej opisywanej przez Kolegow...odczytalem błąd nr 51... nie ma innych błędów...
czy cosnietak z zaworem egr moze powodowac tego typu przyczyny? bialy dym do rozgrzania? lub przy dodaniu gazu na goracym silniku gasniecie?
Pozdrawiam, tomasz[/b]
[ Dodano: 29-08-2013, 21:56 ]
błąd 43 był odczytany wczesniej... a z migania lampki nie wynika teraz...?
zbyszekm2 - 29-08-2013, 22:34
zaślep EGR.
|
|
|