[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana żarówek H7
arturj123 - 02-09-2011, 17:55
Koledzy zamierzam wymienić żarówki świateł mijania, przez dłuższy okres czasu jeździłem na Osram Night Breaker, z których byłem zadowolony. Wiem, że producent wypuścił na rynek wersje oznaczoną PLUS, która niby jest trwalsza od poprzedniej wersji. Czy ktoś z kolegów już testował, a może polecicie jakiś inny produkt??
malina_drizzt - 02-09-2011, 18:32
arturj123 napisał/a: | Koledzy zamierzam wymienić żarówki świateł mijania, przez dłuższy okres czasu jeździłem na Osram Night Breaker, z których byłem zadowolony. Wiem, że producent wypuścił na rynek wersje oznaczoną PLUS, która niby jest trwalsza od poprzedniej wersji. Czy ktoś z kolegów już testował, a może polecicie jakiś inny produkt?? |
Wcześniej miałem philips bluevision i wyzionęły ducha prawie równocześnie po 2-3 miesiącach nie pamiętam dokładnie.
Teraz mam Night Breaker plus chyba ponad pół roku i według mnie warto dodać więcej na lepsze żarówki, nawet uwzględniając fakt krótszej żywotności. Świecą po prostu lepiej.
Poprzednie night breakery zwykłe padły bardzo szybko, te z plusem wydają się być żywotniejsze.
Hugo - 02-09-2011, 22:06
arturj123 napisał/a: | a może polecicie jakiś inny produkt?? | Tungsram Sportlight BLUish. Mam ponad 0,5 roku i nadal świecą bosko. Barwa idealnie biała.
mar111cin - 03-09-2011, 12:31
miał ktoś problem taki, że przy opuszczaniu/podnoszeniu lamp przyciskiem z kabiny, lampy nie pracują równo? tzn jedna opada dużo niżej od drugiej, jakby miała większy zakres ruchu. Ktoś wie przez co to może być spowodowane? (nie bede mówił co myśle o diagnoście który mi to zasponsorował.. ale chciałbym wiedzieć czy to jest wina silniczka, czy coś innego się tam łamie w środku? może ktoś miał taki problem i coś o tym wie, bo nie chcę rozbierać obydwulamp i ich porównywać.
brodzky - 03-09-2011, 14:37
Może dlatego że wyjściowo jedna świeci niżej od drugiej? Silniczki mają jednakowy zakres ruchu. Może ewentualnie jeden nie jeździ w całym zakresie? Silniczki możesz wyjąć bez wyciągania lampy i sprawdzić zakres regulacji. Należy go przekręcić (w lewo zdaje się) i wyciągnąć. Trzeba to zrobić z wyczuciem żeby się gładko z odbłyśnika wypiął. Później wciskasz w odbłyśnik, przekręcasz i gotowe.
mar111cin - 03-09-2011, 17:37
no właśnie o to chodzi, że lewa lampa (patrząc z fotela kierowcy) ma dużo mniejszy zakres ruchu od lampy prawej, w pewnym momencie świecą równo, a następnie jak zjeżdżają to pod całkiem innym kątem :/
ok, spróbuję to przekręcić i wyjąć, rozumiem że to nie jest na żadnych śrubach mocowane, tylko właśnie do przekręcenia?
brodzky - 03-09-2011, 18:11
Sam silniczek jest mocowany jak żarówka od kierunkowskazu- przekręcasz i wyciągasz; jedynie później mocowanie odbłyśnika jest na wcisk i trzeba delikatnie acz zdecydowanie wyszarpać. Mi się udało z 5 razy bez uszkodzeń więc może się nie da uszkodzić Później masz to na wierzchu oby dwa i możesz obadać jak daleko się wysuwają i wsuwają. Mi jeden wariował w położeniu "0" (jeździł góra dół) więc zdjąłem plastikową zaślepkę (ok 5 zatrzasków), przeczyściłem potencjometr i śmiga. Lampa made in japan silniczek made in germany.
matek - 04-11-2011, 18:50
witam
jaki typ zarowek mam kupic do galanta 1998 ? chce wymienic mijania i drogowe na Tungsram Megalight ... ale nigdzie nie moge znalesc jakie mam w galu ... h1,h4 czy h7?? pomocy
brodzky - 04-11-2011, 18:58
h7 mijania, h1 dlugie
KamilR10 - 25-11-2011, 23:33
Witam.myslal ktos o pseudo ksenonie H1? wiem ze to jest nieleglne itd. ale interesuje mnie jedna rzecz, czy zarniki moga sie przepalic podczas np. mrugania swiatlami dlugimi?
brodzky - 28-11-2011, 15:20
Wydaje mi się, że z uwagi na podobną zasadę działania lampy błyskowej w aparacie mruganie nie powinno zaszkodzić ale nie chciałbym dostać po oczach dwa razy pod rząd zapalanymi HIDami. Zauważalne jest mocne błyśnięcie przy zapaleniu ksenonów i wydaje mi się, że w tym momencie strumień światła nie mieści się w normie kształtu wiązki.
Hugo - 25-01-2012, 12:28
Mam pilne pytanie, bo montuję właśnie soczewki do Galanta. Soczewki są na żarówki H1, ori w Galancie na H7, więc muszę rozebrać wtyczkę żarówki i podłączyć żarówkę H1 osobno do plusa i minus dać na masę. Nie chcę zrobić jakiegoś niepotrzebnego zwarcia. Kable są koloru czerwono-czarnego i czarnego. Czarny to pewnie masa. Mam ją podłączyć pod obudowę soczewki? A ten drugi do żarówki?
komarsnk - 25-01-2012, 12:51
Hugo napisał/a: | Mam pilne pytanie, bo montuję właśnie soczewki do Galanta. Soczewki są na żarówki H1, ori w Galancie na H7, więc muszę rozebrać wtyczkę żarówki i podłączyć żarówkę H1 osobno do plusa i minus dać na masę. Nie chcę zrobić jakiegoś niepotrzebnego zwarcia. Kable są koloru czerwono-czarnego i czarnego. Czarny to pewnie masa. Mam ją podłączyć pod obudowę soczewki? A ten drugi do żarówki? |
A planujesz wsadzić tam xenon jak wszystko dobrze pójdzie?
Hugo - 25-01-2012, 17:46
komarsnk napisał/a: | A planujesz wsadzić tam xenon jak wszystko dobrze pójdzie? | Nigdy w życiu! Co z tymi kablami?
pitbu77 - 25-01-2012, 22:05
Hugo napisał/a: | komarsnk napisał/a: | A planujesz wsadzić tam xenon jak wszystko dobrze pójdzie? | Nigdy w życiu! Co z tymi kablami? |
A od kiedy kierunek przepływu prądu w żarówce z żarnikiem ma znaczenie? Przecież to nie dioda LED...
|
|
|