[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wypięcie sworznia wahacza
Anonymous - 14-01-2009, 18:44
u mnie wali zdrowo, ponieważ nikt nie umiał zdiagnozować, (była nawet wersja że to kolektor wydechowy uderza o rozpórkę) przejechałem tak 10k km. Dopiero od niedawna wiem, że u mnie walnęło połączenie z kołem dolnego wahacza giętego w lewym przodzie i lata w tym gnieździe jak pies po pastwisku. jutro z rana jadę wymienić, mam nadzieję że tylko od strony wahacza jest uszkodzenie, a nie na zwrotnicy. Życzcie mi powodzenia
Wiktor - 14-01-2009, 19:28
Matik608 napisał/a: | witam
Panowie ja mam takie pytanie, u mnie to caly czas puka ale nie rwe sie z wymiana poniewaz u mnie nic sie nie dzieje w tym miejscu co sie wypina tylko z drugiej strony na tej tulejce [url=http://images45.foto...ccm.jpg]Obrazek[/URL] i mam takie pytanie, nie mozna samej tej tulejki kupic i wymienic? w IC znalazlem 4max 22-40zl http://sklep.intercars.co...30&pic=0&moto=0 dalo by sie sama ta tulejke wymienic? bo narazie szkoda orginalny wahacz zastepowac nieorginalnym a narazie nie slysze zadnego skrzypienia przy skrecaniu ani nic. a lepiej kupic tulejke niz wahacz za 300zl... albo jak jest z wymiana samego sworzania? wszyscy wahacze wymieniaja w calosci a nie lepiej kupic sam sworzen 555 za 65zl w IC i miec nadal orginalny wahacz? |
jak to wymienic sam sworzen??? z tego co widzialem to dolny wachacz jest nie rozbieralny, tzn ten sworzen. Widzialem ze da sie wymienic ale sworznie gornego wachacza ale jesli jestem w bledzie to mnie wyprowadzcie...
Marti - 14-01-2009, 20:39
Cytat: | jak to wymienic sam sworzen??? z tego co widzialem to dolny wachacz jest nie rozbieralny, tzn ten sworzen. Widzialem ze da sie wymienic ale sworznie gornego wachacza ale jesli jestem w bledzie to mnie wyprowadzcie... |
i mam nadzieję wyprowadzę.... tj.... sworznie w wahaczu do modelu EAXX SĄ NIE WYMIENNE tak jak i tuleję choć z tulejami można by pokombinować choć wg mnie nie ma to sensu i nigdy nie wcisniesz tulei tak jak fabryka to zrobiła (o tulei mocującej wahacz do budy można zapomnieć).
Matik608 - 14-01-2009, 21:18
no a na allegro i IC sa same tulejki i sworznie ze niby sobie wymienic mozna nawet na allegro zestaw naprawczy (sworzen i ta tulejka co mi wali) sa do kupienia... nie bede sie klocil bo w zyciu tego wahacza wyciagnietego nie widzialem, tak zapytalem bo sa w sprzedazy tulejki i sworznie.
Marti - 14-01-2009, 21:24
Tak jak i są zworznie górne do wahacza górnego przeniego w IC które nie chcą pasować. Na pewno w poprzedniej wersji gala sworzeń w wahaczu dolnym prostym jest wymienialny. Często spotykałem się ze złym oznaczeniem częsci stąd może te rozbierzności.
Matik608 - 14-01-2009, 21:51
Marti, czyli co nie wymienie tej tulejki??
Anonymous - 14-01-2009, 23:47
Matik608, na to wyglada ;>
yrdn - 14-01-2009, 23:59
Marti napisał/a: | Tak jak i są zworznie górne do wahacza górnego przeniego w IC które nie chcą pasować. Na pewno w poprzedniej wersji gala sworzeń w wahaczu dolnym prostym jest wymienialny. Często spotykałem się ze złym oznaczeniem częsci stąd może te rozbierzności. |
Sworznie górnego wahacza (555) pasowały i już są wymienione.
Marcino - 15-01-2009, 10:40
Panowie
misjonarz. napisał/a: | ja u siebie regenerowałem wszystkie trzy wahacze na przednim prawym kole. w Bytomiu jest zakład który takie rzeczy robi. koszt to 80 PLN za sztukę plus 50 jeżeli zawozisz auto i oni rozbierają.
a stukanie to może łącznik drążka stabilizacyjnego? |
zreszta jest już temat.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=13680
Tak samo ktoś w Szczecinie robi regenerację z tego co pamietam.
Matik608 - 15-01-2009, 11:43
Marcino, dzienki za linka. mam dostep do prasy i mysle ze sie pobawie z wymiana tej tulejki bo szkoda wywalas dobry wahacz
pzdr.
Wiktor - 15-01-2009, 13:12
Marcino napisał/a: | Panowie
misjonarz. napisał/a: | ja u siebie regenerowałem wszystkie trzy wahacze na przednim prawym kole. w Bytomiu jest zakład który takie rzeczy robi. koszt to 80 PLN za sztukę plus 50 jeżeli zawozisz auto i oni rozbierają.
a stukanie to może łącznik drążka stabilizacyjnego? |
zreszta jest już temat.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=13680
Tak samo ktoś w Szczecinie robi regenerację z tego co pamietam. |
ten link dotyczy gornego wahacza w ktorym jest wymienny sworzen i o tym wiekszosc wie...
my mowilismy o dolnych wachaczach to ze sa firmy ktore je regeneruja wiem, ale ktos wspomnial o wymianie samych sworzni w tych dolnych wahaczach (inaczej przegob kulowy)
tom11 - 15-01-2009, 13:45
Cytat: | my mowilismy o dolnych wachaczach to ze sa firmy ktore je regeneruja wiem, ale ktos wspomnial o wymianie samych sworzni w tych dolnych wahaczach (inaczej przegob kulowy) |
ja rozebrałem dolny prosty za pomocą szlifierki kątowej i NIE ma opcji wymiany sworznia tak jak w górnym
a jak ktoś da rade wyprasować ten sorzeń z dolnego prostego lub z banana to ja mam sześć wahaczy do zrobienia
Matik608 - 15-01-2009, 13:53
tom11, jak sie skonsultuje z moim magikiem od prasy to dam znac jak to poszlo
Anonymous - 15-01-2009, 18:04
A mnie się powiodło, tyle tylko że nie zauważyłem, że znajomy dostarczył mi prawy zamiast lewego, ale wymiana drążków i końcówek bez problemów, a wahacz zamontować to już tylko formalność, części łącznie 220, 150 robocizna, 65 geometria, i tak znacznie lepiej niż się spodziewałem.
costa brawa - 15-01-2009, 22:28
A ja mam pytanie... bo znajomemy wlasnie ostatnio najpier jeden sie wypial a za 2 dni drugi ...
Jak moj galant jest z 2000 r to tez sie mozna tej usterki spodziewac ? bo naprawde moze warto to sprawdzic bo gdyby sie tak przy wiekszej predkosci wypial to masakra....
z gory dzieki
|
|
|