[97-04]Galant EAxA/W - Znika plyn z chlodnicy
dawidbori - 12-11-2010, 20:44
panowie ostatnio wymienilem uszczelki pod glowicami bo mi plyn uciekal gdzies po wymianie dalej ubywa go co zrobic juz mam dosyc tego auta:/ sami wiecie ile to wszytsko kosztowalo wymienilem przy tym tez rozrzac czekam na jakas podpowiesz a nie odeslanie do innego tematu i dodam ze nie widac by gdzies byly wycieki wczesniej bylo czuc w spalinach plyn teraz nie czekam na rozsadne podopowiedz
Krzyzak - 12-11-2010, 20:47
obejrzyj węże gumowe - pod przepustnicą lubi puszczać oraz w miejscu, gdzie zaczyna się obieg nagrzewnicy wnętrza
dawidbori - 12-11-2010, 21:00
dodam ze jest duze cisnienie w gornym wezu co idzie do chlodnicy
Damooo - 12-11-2010, 22:41
Panowie też miałem kłopot z płynem chłodzącym ( robota głowicy ,uszczelka itd) ostatnio też sie objaw nasilił ale poradziłem sobie WYMIENIŁEM NOWY KOREK CHŁODNICY i jest OK 24zł i po problemi nie mam pojecia jaki to ma wpływ na płyn ale już nie ubywa
dawidbori - 12-11-2010, 23:16
nie chce sie mi wierzyc ze to korek chlodnica by byla ulana albo cos wy tez macie ten gorny waz taki twardy takie cisnienie w nim duze??
Damooo - 13-11-2010, 07:39
przeczytaj dobrze co napisałem
Robiłem głowice ,podobno było pęknięcie w kolektorze dolotowym + nowa uszczelka uszcelniacze zaworów ,wszystko niby miało być super a płyn dalej znikał , szukałem wycieków szlak mnie trafiał bawiłem sie przy chłodnicy i urwałem przy korku zaworek i musiałem kupić nowy i do tej pory nic nie dolewam na ciśnienie 0,9 taki sam jak był a i chłodnica ulana wogóle nie była
Owczar - 13-11-2010, 12:12
Korek może powodować taki problem, ponieważ układ ma problem z podciśnieniowym uzupełnianiem gdy silnik stygnie. Wszystko można sprawdzić.
U mnie też ubywał płyn. Jeśli ktoś chce szybko zlokalizować wycieki, to polecam koncentrat do chłodnic Quler Firmy K2. Jest tak tłusty, że nie odparowuje, a w dodatku ma intensywny różowy kolor i łatwo zlokalizować wyciek. U mnie ciekło z węży przy bloku silnika. Przesunąłem opaski zaciskowe w inne miejsce i jest ok.
dawidbori - 13-11-2010, 19:48
a wytłumaczy mi ktos czemu jest takie duze cisnienie na wezach do chlodnicy czy to ma tak byc??
robertdg - 13-11-2010, 19:56
Albo zapowietrzony układ, albo kompresja bije w układ chłodzenia, albo zablokowany termostat
Andrew - 13-11-2010, 19:58
Cytat: | a wytłumaczy mi ktos czemu jest takie duze cisnienie na wezach do chlodnicy czy to ma tak byc?? | Może być temu winny korek chłodnicy, uszczelka pod głowicą lub pęknięta głowica. Zacznij od zmiany korka...
dawidbori - 14-11-2010, 10:55
ale co ma korek do tego?? głowice sa sprawdzone na szczelnosc zrobione cale splanowane uszczelki wymienione pod glowicami kolektorami cały kompet . zapowietrzony hm jak go odpowietrzyc??
Andrew - 14-11-2010, 11:08
dawidbori napisał/a: | ale co ma korek do tego?? | Więc napiszę krótką historię odnośnie korka. Miał gość toyotę D4D i taki objaw w niej, że tworzyło się wysokie ciśnienie na przewodach, aż rozrywało je. Mechanicy ściągali głowicę sprawdzali i wszystko było ok (kilka razy). W końcu jeden poradził mu, żeby zmienił korek, więc go zmienił i po bólu. Prawidłowo działający korek powinien utrzymywać odpowiednie ciśnienie w układzie.
dawidbori napisał/a: | zapowietrzony hm jak go odpowietrzyc?? | Układ powinien się sam odpowietrzyć. Czy występuje u Ciebie takie jakby "bulgotanie" w podszybiu?
dawidbori - 14-11-2010, 11:16
nie nic nei bulgocze tylko jest cisnienie na wezach i ubywa plyn chlodniczy i w chlodnicy i w zbiorniczku
bieniak - 14-11-2010, 11:28
ja bym szukał wycieku,albo niestety masz nieszczelnośc gdzieś na głowicy i ciśnienie idzie ci w układ chłodzenia,stawiam na uszczelkę pod głowicą
dawidbori - 14-11-2010, 12:23
czytaj dokladnie mam zrobione glowice i uszczelki
|
|
|