Forum ogólne - CB RADIO
sampler - 23-02-2008, 19:25
Kup Unidena 520. Najrosadniejsza opcja w stosunku do ceny
Potek - 23-02-2008, 19:28
JCH, TUTAJ masz bardzo fajne forum o CB radiach. Opisują tam chyba każdy model jaki jest na polskim rynku. Warto poczytać.
JCH - 23-02-2008, 20:03
Juiceman napisał/a: | Chodzi Ci o CBRADIO TTI tcb 770 | Tak. O tę promocję tcb 770 + jakaś antena.
zwolin - 25-02-2008, 00:02
sampler napisał/a: | Kup Unidena 520. |
Jakiś czas temu stracił homologację.
JCH napisał/a: | O tę promocję tcb 770 + jakaś antena. |
TTI to raczej budżetówka i należy cieszyć się, że wogóle działa.
Z dobrych radyjek to presidenty od johnego w górę i ew cos alana (48, 78?)
Najbezpieczniej moim zdaniem jest kupić radio gdzieś, gdzie masz możliwość podłaczenia, sprawdzenia i ew wymiany na inny model. Niestety tak już jest, że niektore radia nie lubią się z niektórymi samochodami.
Co do anteny to cudów nie ma im dłuższa tym lepszy zasięg. Moim zdaniem niezbędne minimum to ok 1m na dachu. Nie ma sensu kupować anteny presidenta. 100 płacisz za markę. Midland ew sirio działają bardzo dobrze.
Anonymous - 25-02-2008, 09:52
Ja od 1,5 roku posiadam Inteka M-790 Plus i antenke Hustlera i jakoś śmigam fajny sprzęcik
cns80 - 25-02-2008, 10:16
Cobra 19 DX IV to jedna z rozsądniejszych propozycji. Do tego antena, np. Sirio lub Lemm.
Mi osobiście brakuje odsłuchu dwóch kanałow jednocześnie, ale w tej półce nikt tego nie ma
seba77 - 29-02-2008, 17:09
siemka ja tez posiadam radyjko CB bardzo fajna zecz kilka lat temu mielam pozadna baze teraz sostalo tylko w mobilku radyjko to Linciln mikrofon densey echo master ;] jak cos to wywolanie 2635 ;]
JCH - 01-03-2008, 14:22
cns80 napisał/a: | Mi osobiście brakuje odsłuchu dwóch kanałow jednocześnie, ale w tej półce nikt tego nie ma | Właśnie TTI tcb 880 ma tę funkcję, tylko wytłumaczcie mi jak to działa bo facet, który namawiał mnie na Alana 199 (250 zł) twierdził, że to pic na wodę i nie działa to tak, jak każdy myśli.
Anonymous - 01-03-2008, 17:40
JCH napisał/a: | cns80 napisał/a: | Mi osobiście brakuje odsłuchu dwóch kanałow jednocześnie, ale w tej półce nikt tego nie ma | Właśnie TTI tcb 880 ma tę funkcję, tylko wytłumaczcie mi jak to działa bo facet, który namawiał mnie na Alana 199 (250 zł) twierdził, że to pic na wodę i nie działa to tak, jak każdy myśli. |
Jacek, jeśli bierzesz alana 199, to kup sobie słabą antenę. To radio ma opinię mega-szumofonu. Jest bardzo czułe (co bywa wadą). Niektórzy nawet mówią, że usłyszysz ludzi do których nie będziesz mógł nic powiedzieć. Bo jest dysproporcja pomiędzy zasięgiem odbioru i nadawania.
Weź krótką antenę i będzie ok. Ale z jakimś ML-145 do dostaniesz choroby.
JCH - 01-03-2008, 19:18
Fido__ napisał/a: | jeśli bierzesz alana 199 | No właśnie nie wiem co wziąć Proponował Alana 199 + właśnie krótka antena (60 cm). Jak mu powiedziałem o TTI to się obruszył
Anonymous - 01-03-2008, 20:21
Unideny 510 i 520 sprawdziłem i polecę z czystym sumieniem. Jeżdżę z nimi od jakiegoś czasu. Modulacja super. W 510 mam malutką antenkę 30cm i w ogóle nie szumi - małżowina chciała mieć radio bez szumów i ma. A dogadać w promieniu 4km się dogada. W 520 jest RF Gain to w mieście można sobie zasięg zmniejszyć, żeby nie słyszeć wszystkich wkoło. Właściwie jedyną wadą unidenów jest aktualnie brak homologacji.
TTI to taka sobie jakość - ja bym się nie pchał. Jeśli masz alana w dobrej cenie, to bierz. Z anteną 60cm powinieneś być zadowolony. Jaka to antena?
JCH - 01-03-2008, 22:19
Fido__ napisał/a: | Jaka to antena? | Taka, no wiesz, metalowa na magnes Nie wiem, jakaś z tańszych chyba. Ale przewaliłem się teraz przez to Forum CB i większość chwali TTI czy może to autosugestia? I faktycznie potwierdza się to, co mówiłeś o szumach.
saphire - 02-03-2008, 08:49
Podobno TTI 770/780 to jakieś klony Alana (chyba) 48 - niby jakąś licencje im sprzedali (taka plotka krąży) a oni to produkują i we własne obudowy pchają. Co do 770 to przedwczoraj chłopaki do służbowego auta kupili - modulacje ma tragicznie charczącą ale jeszcze mieli kombinować ze strojeniem więc powiem po weekendzie co im wyszło.
cns80 - 03-03-2008, 07:56
Ja o TTI słyszałem też słyszałem że strasznie charczy. Alan z krótką anteną w deszczu ma zasięg taki sam jak wzrok kierowcy. Na Mazurach w zeszłym roku sięgał mi od zakrętu do zakrętu . Czyli jak chciałem kogoś z przeciwka zapytać, to musiałem się streszczać, bo gdy znikał w lusterku znikał też z eteru
President to porządna marka, ale nie ta cena
saphire - 03-03-2008, 20:00
Kumpel kupił tydzień temu takie cos co się zwie SUNKER Elite Two z antenką SUNKER ML 145 jakieś 1.5m więc pewnie 5/8λ (podróba Sirio) no i po wystrojeniu na SW-miarce na 1.2 to cos działa bardzo dobrze. W moim górzystym terenie słychać go na kilkanaście km i takoż tez odbiera.
Jak byliśmy w Arłamowie na nartach to z parkingu nad wyciągiem mieliśmy łączność czysta i wyraźną z ludźmi w Sanoku w mieście a to w linii prostej jakieś 32km i to po drodze jeszcze są spore poprzeczne pasma górek.
Modulację ma dosłownie perfekcyjnie wyraźną niemal jak na radiowym FM lub na dobrej komórce. Jedyna wada że to radyjko nie ma RFGain i nie można zmniejszyć mu czułości co przy takim długim bacie w mieście skutkuje zbieraniem sporej ilości cichych szumów a odcinka samym squelch'em to czasami za mało - może sie pojawi kolejny model tego radyjka z RFGain to IMHO za niecałe 2 stówy jakością łączności toto wykosi wszystkie tanie CB.
|
|
|