[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej
robertdg - 23-06-2009, 16:09
Marcino napisał/a: | Ja bym uważał na etykietki, mogą być błedne, tzn przebieg prawdziwy ale olej zupełnie inny. Ja jak zmieniałem olej na mobil to gościu mi dał inną etykietę właśnie bo miałem swój olej..:) |
Mniejsza o etykietke (etykietka wypelniona recznie z nazwa oleju), nawet nie miejac pojecia jaki olej tam jest wlany, a podejrzewajac opcje ostateczna, probuje sie tylko dowiedziec czy nie bedzie problemu jezeli jest wlany olej mineralny 15W40 a bede chcial go zmienic na 10W40, czy to wplynie w jakikolwiek sposob negatywnie na silnik?
POZDRAWIAM
Owczar - 23-06-2009, 16:20
Półsyntetyk nie wypłucze Ci silnika. Ja lałem do swojego w ciemno półsyntetyk przy przebiegu prawie 250tys. Nie mam zielonego pojęcia jaki tam był. Mineralny to można lać do poloneza, albo do silnika który nastukał 400tys i bierze olej nałogowo...
Śmiało lej dobry gatunkowo olej półmineralny renomowanego producenta i z pewnego źródła
Obawiać się można przy zmianie na full syntetyk, ale i w tym przypadku jak jest silnik w dobrej kondycji to jest ok.
Hugo - 23-06-2009, 17:32
Owczar napisał/a: | Obawiać się można przy zmianie na full syntetyk, ale i w tym przypadku jak jest silnik w dobrej kondycji to jest ok. | Moim zdaniem nie trzeba się nawet obawiać
robertdg - 23-06-2009, 17:36
Owczar napisał/a: | Półsyntetyk nie wypłucze Ci silnika. Ja lałem do swojego w ciemno półsyntetyk przy przebiegu prawie 250tys. Nie mam zielonego pojęcia jaki tam był. Mineralny to można lać do poloneza, albo do silnika który nastukał 400tys i bierze olej nałogowo...
Śmiało lej dobry gatunkowo olej półmineralny renomowanego producenta i z pewnego źródła
Obawiać się można przy zmianie na full syntetyk, ale i w tym przypadku jak jest silnik w dobrej kondycji to jest ok. |
Wielkie dzięki zamawiam Valvoline 10w40 bo ten olej prawdopodobnie rozlewany jest w belgii lub jakos tak, czyli napewno lepiej wykonany niz te w polsce, a co do oleju jeszcze to chcialbym zapytac jaki do skrzyni, czy 75w80, czy 75w90, a moze jeszcze jakis inny, oczywiscie skrzynia manulana??
Owczar - 23-06-2009, 17:42
Dobry wybór z tym Valvoline.
Jeśli Twoja skrzynia pracuje bez zarzutów i nie masz problemów z wrzucaniem biegów to zalej 75W90. Może byc na przykład w pełni syntetyczny Mobil Mobilube 75W90. Nie powienieneś mieć problemów z jego kupnem.
Najbardziej polecany to Redline MT90 75W90 (ale trudniej dostać), a do skrzyn w ktorych jest problem z wrzucaniem biegow na zimnym silniku, polecam texaco 75W80.
robertdg - 23-06-2009, 17:51
Owczar napisał/a: | Dobry wybór z tym Valvoline.
Jeśli Twoja skrzynia pracuje bez zarzutów i nie masz problemów z wrzucaniem biegów to zalej 75W90. Może byc na przykład w pełni syntetyczny Mobil Mobilube 75W90. Nie powienieneś mieć problemów z jego kupnem.
Najbardziej polecany to Redline MT90 75W90 (ale trudniej dostać), a do skrzyn w ktorych jest problem z wrzucaniem biegow na zimnym silniku, polecam texaco 75W80. |
Jezeli chodzi o prace skrzyni to bez wiekszych zarzutów, na zimnym to pedal sprzegla trzeba wgnisc bardziej w podloge, wczesniej byl wiekszy problem, raz wymienilem plyn w ukladzie sprzeglowym a dwa zredukowalem luz na lewarku zmiany biegow specjalnymi podkladkami i jest o wiele lepiej. a czy 75w80 to polsyntetyk?? bo 75w90 to chyba pelnysyntetyk
Owczar - 23-06-2009, 17:55
Te oleje o których pisałem, to syntetyki. Ale z tego co się orientuję to oznaczenie lepkości nie idzie w parze z rodzajem oleju. W tej samej klasie lepkości są półsyntetyczne i w pełni syntetyczne dlatego zwróć na to uwagę.
robertdg - 23-06-2009, 18:00
Szczerze powiedziawszy to jeszcze sie nie spotkalem z tym ze w tej samej gestosci wystepowaly oleje roznego gatunku, czyli full- semi- syntetic lub multigrade
Podpowiedz mi jeszcze gdzie trzeba kliknac zeby dac punkta za pomoc
Owczar - 23-06-2009, 18:06
Półsyntetyk 75W80:
http://www.autkoplus.com/...ra-tranself-trx
Syntetyk 75W80:
http://habi.pl/a107-shell-sf-5288-75w-80
Lepkość nie świadczy o procesie wytwarzania oleju. Można uzyskać gęstszy olej syntetyczny, ale to się mija z celem, dlatego dla silników nie produkuje się 10W40 syntetycznego, ale jest to możliwe. W drugą stronę już nie. Nie można lub jest to zupełnie nie opłacalne uzyskać rzadszego oleju mineralnego. Olej mineralny, półsyntetyczny i syntetyczny różnią się procesem wytwarzania, przez co jeden ma lepsze właściwości, a drugi gorsze.
Punktu nie dasz, bo może go dać tylko autor tematu.
robertdg - 23-06-2009, 18:11
Szkoda ale dziekuje za pomoc, Bardzo MOCNO
mardark - 23-06-2009, 22:10
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=664989546
a co powiecie o zmienie na ten olej??
Krzyzak - 24-06-2009, 08:41
robertdg napisał/a: | olej prawdopodobnie rozlewany jest w belgii lub jakos tak, czyli napewno lepiej wykonany niz te w polsce |
po raz kolejny - oleje lotosu sa bdb jakosci - na pewno lepsze od wielu innych, reklamowanych marek
przede wszystkim sa swieze a niemal wszystkie oleje zagraniczne min. 30% maja z recyclingu - stad wyzsza cena, nizsza jakosc
Anonymous - 25-06-2009, 14:33
Przed chwila bylem z moim samochodem sluzbowycm u mechanika i przy okazji poruszylem temat oleju do mojego Misia.
Gosc wychwalal pod niebiosa oleje ELF'a oraz ori Forda:
http://www.allegro.pl/ite...r_5l_bytom.html
A reszta to podobno "syf"...
Pytalem go czy przy wymianie oleju plukac silnik specjalnymi plynami, to odp. ze to pic na wode fotomontaz... bo brudny olej i 0.5l plynu nie wypluka silnik. A wymiana pol synt. na pelny to juz jest glupota, bo sie rozcieknie...
I w ten sposob cala moja teoria plukania i wymiany na full synt legla w gruzach...
I co teraz?
Pzdr
KaWu - 25-06-2009, 14:37
AnoniM79, zlać stary olej. Wymienić filtr oleju i zalać takim samym "świeżym" olejem.
Owczar - 25-06-2009, 14:41
AnoniM79, a mi Twój mechanik już nie przypadł do gustu... Ile mechaników, tyle opinii. Ale tekst, że wszystko poza tym to syf jest przegięciem. Zastanawiam się jaki olej ma na stanie w warsztacie
|
|
|