[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła
sroger - 08-08-2010, 00:20
a moge odpowietrzyć samą tą pompkę co jest pod filtrem powietrza czy tez musze odpowietrzyć tam cos pod autem?
czekoladka_1981 - 08-08-2010, 06:56
Na wysprzęgliku masz odpowietrznik i wystarczy
sroger - 08-08-2010, 10:58
no dobra to idę działać
po tej mojej zabawie z wciskaniem tego tłoczka w zbiorniczku jest płynu po sam czubek a nawet trochę się ulało...
mam nadzieje ze to odpowietrzenie wystarczy:)
odezwe sie co i jak ....
[ Dodano: 08-08-2010, 12:37 ]
No i jestem ponownie....
zabrałem swoją kobietę i zaczęliśmy odpowietrzać układ, który był nieźle zapowietrzony i brudny.
Przy okazji został więc wymieniony płyn na nowy czyściutki.
Pedał sprzęgła jest twardszy a biegi wchodzą normalnie.
Jedyne co mnie wkurza to to że skrzypi podczas wciskania pedału sprzęgła.
Ta osłonka przeciwpyłowa która jest na tym tłoczku w pompce wygląda tak jakby ktoś wyssał z niej całe powietrze, nie przypomina za bardzo harmonijki.
Ale mniejsza o nią... wkurza mnie to skrzypienie... ehh
Krzyzak - 08-08-2010, 13:53
sroger napisał/a: | Ta osłonka przeciwpyłowa która jest na tym tłoczku w pompce wygląda tak jakby ktoś wyssał z niej całe powietrze, nie przypomina za bardzo harmonijki. |
Jeśli masz na myśli harmonijkę na wysprzęgliku, to jeśli jest ona "wessana" to oznacza tylko jedno - nieszczelność i zasysanie powietrza spod harmonijki do wysprzęglika.
A skrzypienie? - może skrzypieć tłoczek, guma w pompce, guma na wysprzęgliku, styk wysprzęglika i widelca w sprzęgle, sam docisk sprzęgła. Trzeba zwyczajnie z uchem lub stetoskopem znaleźć to miejsce...
Przed montażem posmarowałeś wnętrze pompki DOTem? - wszystkie gładzie i uszczelki trzeba tym nasmarować.
sroger - 08-08-2010, 17:13
tylko odpowietrzałem układ bez wymiany tych gumek, na 90% to ten tłok tak skrzypi, chyba musze wymienić te uszczelki, a tak apropos,to czy trzeba wymontować tą całą pompkę czy da radę to zrobić na samochodzie?
Krzyzak - 08-08-2010, 20:44
trzeba wymontować
tzn. da radę zrobić "na samochodzie", ale potrwa 100x dłużej
sampler - 08-08-2010, 21:41
na 90 % to skrzypi Ci laczenie tloczka z widelcem. Musisz tam dac troche smaru i przestanie
sroger - 08-08-2010, 21:52
sampler napisał/a: | na 90 % to skrzypi Ci laczenie tloczka z widelcem. Musisz tam dac troche smaru i przestanie |
widelec czyli ta łapa co idzie do skrzyni?
exceza - 28-08-2010, 13:26 Temat postu: [EA5A/W 2.5] Problem ze sprzegłem Witam. Wymieniłem kompletne sprzęgło w swoim galu 2,5 v6 99r firmy EXEDE, i dalej jest zle tzn.jak rano nim jadę biegi cężko wchodzą po paru minutach jazdy juz jest lepiej ale na wyższych obrotach grzmi i drażni mnie to bo odpowietrzanie nic nie daje a regulacja pod pedałem jest wykorzystana w całośc !! Pomóżcie bo ręce opadają . I dodam jeszcze że przed wymiana sprzęgła była ta sama sytuacja.....
carbon11 - 28-08-2010, 15:20
To raczej wina skrzyni a nie sprzęgła
Nie rozumiem co masz na myśli pisząc że na wysokich obrotach grzmi??
Czy na wolnych obrotach i rozgrzanym silniku skrzynia Ci nie hałasuje ??
robertdg - 28-08-2010, 22:09
exceza napisał/a: | na wyższych obrotach grzmi i drażni mnie to | co i jak, opisz.
Powyższe objawy mogą tyczyć się pompki lub wysprzeglika, ale co z tymi dzwiekami
pipi_ja - 28-08-2010, 22:19
Może chodzi o to, że jak się go dalej pociągnie na biegu(na wyższe obroty) to przy zmianie biegu na wyższy zgrzyta? Wtedy pewnie winne będą synchronizatory. Stare golfy tak miały. Po przeciągnięciu na pierwszym biegu zwykle "dwójka" zgrzytała. Winny był właśnie synchronizator. Chyba, że kolega miał co innego na myśli pisząc o "grzmieniu".
Anonymous - 28-08-2010, 22:31 Temat postu: Wymiana sprzęgła 2.0 97r Witam zakupiłem swojego czerwonego gala i mam kilka pytan:
ślizgające sie sprzegło jaki jest koszt wymiany ?
Tomek - 28-08-2010, 22:42
arthes napisał/a: | ślizgające sie sprzegło jaki jest koszt wymiany ? |
robota 300-400 zł, zależy od mechanika
części od jakiś 300-400 zł w górę
Members only - 12-09-2010, 18:26
Witam. podłącze sie pod temat bo też mam problem ze sprzęgłem. Misnowicie m-c temu wymieniłem kompletne sprzęgło. miałem już zużyte łożysko oporowe które przy ruszaniu strasznie piszczało, tarcza też już zużyta. Po wymianie przez pierwszy dzień było ok ale następnego dnia gdy rano wyjeżdzałem do pracy nie mogłem wbić jedynki! sprzęgło w podłogę i nic, dopiero po chwili wskoczyła ale czułem że auto lekko i tak ciągnie do przodu na wciśniętym sprzęgle. po 15 min auto sie rozgrzało i biegi wchodzą idealnie. Podkreciłem śrubę na pedale, było dobrze a za kilka dni ten sam problem. Więc podkręciłem znów i problem wciąż powraca! Zaraz mi sie skończy śruba do podkręcania
Czy kroś może wiedzieć co może być tego przyczyną??
przed wymianą sprzęgła było ok. choć sprzęgło brało nisko to nie było żadnego problemu z wrzuceniem biegu.
jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to błagam o POMOC!
pozdrawiam, Adam
|
|
|