[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Moduł diagnostyczny OBD2
Marcino - 09-03-2011, 09:42
Mam na swoim kompie program do analizy danych z CAN - protokół J1939... czy to sie moze jakoś przydać? Jest tez cos do zbierania danych.. myusze pogrzebac co by z tym i jak.
Pozdrawiam
mackbeth - 09-03-2011, 11:29
CAN to raczej do aut po 2007/2008 roku
milo - 09-03-2011, 15:11
mackbeth napisał/a: | A jakie błędy wymrygało? | błąd 41- throtle solenoid valve system dodam że zaworek ten został wymieniony a błąd dalej wywala co to jest?
[ Dodano: 12-03-2011, 07:09 ]
co powiecie na temat skaner creader v launch http://moto.allegro.pl/sk...1499505206.html
[ Dodano: 12-03-2011, 07:17 ]
zacytuję jedną wypowiedz : launch x431 diaguna pierwsze 2 auta MITSuBISHI GALANT 99r iMEGANE 2000r nie szczytal silnika gdzie skaner maxdiag nie ma z nimi zadnych problemow przykro mi sie zrobilo
Hubiii_GW - 02-04-2011, 01:27
piotrkor1 napisał/a: | Hubiii_GW napisał/a: | czy taka
Obrazek
wtyczka kfalifikuje sie pod evo scan ? bo dzis probowalem wymrugac bledy ( swieci mi sie check ) i po zwarciu nic sie nie dzialo poza migajacym absem , migalo cos na triptroniku , a CHeck sie ciagle swiecil
czy taki kabelek http://www.evoscan.com/ev...eflashing-cable bedzie dobry ? chcialbym jelsi to pojdzie zafundowac sobie taki zestawik + evo scan
nie mam niestety PC tylko maczka i chcialbym cos z USB
i jeszcze jedno pytanie
czy ktos moze probowal upchnac zamiast radia pc z atomem + dotykowy lcd i na stale podlaczenie do ECU przez evoscn ? takie podpiecie na stale mu nie zaszkodzi ( pytam sie bo chcialbym cos takiego sobie zrobic ) jesli oczywiscie moja fura jest kompatybilna |
Cześć czy udał ci się projekt i czy kabel jaki kupiłeś jest odpowiedni+evo skan? |
projekt czesciowo sie udal kupilem kabel i soft. Co do komputera, wstrzymalem sie bo ma wyjsc wersja na iphone / ipada wiec bedzie to "lepsze - lżejsze" rozwiazanie - chodz zabawy troche mijają sie z celem bo mam zamiar sprzedac miska.
kabel kupilem ten
vag kll + evoscan 2.8 . ( galant 2000 2,5V6 avance . )
Bez lutowania pinów poszedl przy ustawieniu OBD2 -MUtIII i jest wykrywalny przez evoscn, odczytywal czujniki, zegary, odczyty live działają, jednak cos jest nie tak bo rozłaczał sie co chwile, po zmostkowaniu to samo. Wydaje mi sie ze problem tkwi w driverach ( dzis przekopie forum evoscan w poszukiwaniu odpowiedzi )
Bledów nie udało mi sie odczytac wyskakiwal time out . zmiany wartości opoznien nic nie dały wywalal się tez czasami bląd -4, komputer pc nie mój wiec za bardzo mieszałem w systemie ( w7) do nastepnych testow uzyje swojego maca na boot campie lub virtualnej maszynie.z xp zobaczymy czy pojdzie.
Błedy da sie wykasować, jako platforma testowa sluzy mi niedawno padnieta sonda (ps. czy zamiennik NGK z bialym bialym szary czarny bedzie pasowac do mojej starej - bialy bialy czarny niebieski ? jak to polutowac - moze mi ktos dac znac na PW zeby nie zasmiecac watku ? )
w poniedzialek zaczne ponowne walki z innym softem, do ktorego linki sa w tym temacie.
plecho1 - 02-04-2011, 07:14
A próbowałeś sterowniki z tego tematu?
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568
mackbeth - 02-04-2011, 09:44
Najprostszy kabel do mitsu do evoscana:
http://prj.perquin.com/obdii/ rysunek drugi obd microcontroller interface
oraz przejściówka na FTDI np. taka: AVT1595 B
Podłączasz linie rx i tx jak trzeba i działa. A sterowniki standardowe od FTDI ze strony
Testowane w moim Galu 2.0 99 Sport na Evoscan, Mitsulogger i MutMonitor i wszystko działa:) Co do odczytu błędów- niestety nie jest to proste, bo evoscan ciągle w tej kwesti nie jest stabilny
swinks_UK - 02-04-2011, 11:43
Hubiii_GW napisał/a: |
Bez lutowania pinów poszedl przy ustawieniu OBD2 -MUtIII i jest wykrywalny przez evoscn, odczytywal czujniki, zegary, odczyty live działają, jednak cos jest nie tak bo rozłaczał sie co chwile, po zmostkowaniu to samo. Wydaje mi sie ze problem tkwi w driverach ( dzis przekopie forum evoscan w poszukiwaniu odpowiedzi )
|
Bez zwarcia pinu 4 i 1 się nie obejdzie.
Poza tym nie powinieneś instalować driverów VAGa, dlatego masz timeout error.
Drivery kabla jakie otrzymamy wraz z zakupem na cd, są "błędne" do logowania Mitsubishi. NIE należy ich instalować po podłączeniu kabla.
By mieć właściwe drivery do VAG KKL (na FTDI 232), należy najpierw zainstalować demo EcuFlash (http://www.openecu.org/index.php?title=EcuFlash), zainstalować kabel i bibliotekę driverów, a potem albo Evoscan (myślę, ze evoscan ma już właściwe drivery i można z niego dograć), albo Mitsulogger.
Hubiii_GW - 02-04-2011, 12:52
dzieki
wlasnie na czystym windowsie instalowalem od nowa evoscana z podpiętym przewodem diagnostycznym windows znalazl driver w katalogu evoscan ..1.3 wczesniej zrobilem jak mówisz polecialem z driverami z plyty od kabelka
beno729 - 20-04-2011, 01:22
Hubiii_GW napisał/a: | dzieki
wlasnie na czystym windowsie instalowalem od nowa evoscana z podpiętym przewodem diagnostycznym windows znalazl driver w katalogu evoscan ..1.3 wczesniej zrobilem jak mówisz polecialem z driverami z plyty od kabelka |
Jakieś głębsze doświadczenia? Jesteś w stanie stabilnie odczytywać live data? Chce spr. ten kabel, który kupiłeś, mam w galancie full car-pc i chciałbym właśnie odczytywać live data, swego czasu kombinowałem na elm327, ale jak już wiadomo, nie działa
Torp12 - 20-04-2011, 17:33
Ja mam ELM327 i w 2.0 wszystko smiga:]
pozdr:P
mackbeth - 20-04-2011, 18:41
ELM327 jest tylko do aut które mająOBD2 protokół komunikacji, czyli gale po 2001 roku dlatego działa. Natomiast MUT obsługuje więcej parametrów silnika niż OBD2
jkrzysztof80 - 18-05-2011, 22:07
Ma ktoś pojęcie jak to przerobić żeby śmigało w galu?
jest to ELM 327 wersja bluetooth
motke - 19-05-2011, 08:09
nic nie przerabiasz. Albo działa albo nie.
jkrzysztof80 - 19-05-2011, 19:46
szkoda, jakoś nie mogę znaleźć wersji bluetooth. Nie wiesz może czy pod openport 2.0 da się podczepić bluetooth?
Szymek18 - 02-06-2012, 16:52
Witam
Przeczytałem już wszystkie posty i tematy i mam małe pytanie. Kabel vag kkl z linku będzie działał z evoscanem? LINK
Posiadam gala z 97r. Kupiłem już elm327 i niestety nie połączył się, na aukcji było napisane, że łączy miśki od 96r:/ dopiero po kupnie wyczytałem na forum, że łączy od 2001r a przed 2001 można odczytać vagiem kkl z chipem ftdi232rl.
|
|
|