[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Głośniki w Lancerze
SCORPlON - 12-07-2015, 23:19
willliam napisał/a: | SCORPION... w miarę możliwości zrób krótką fotorelację z wymiany całego osprzętu radia, ramka itd. |
...w końcu znalazłem "chwilę" czasu aby wygluszyć drzwi oraz zamontować nowe radio+głośniki...Poniżej kilka fotek oraz krótki opis.
1. Wygłuszanie drzwi robiłem wg poradnika na tej stronie: http://www.strefatestow.p...-w-samochodzie/
Jest tam opis oparty właśnie na Lancerze.
Maty iSILVER firmy STP oraz do GMS.
- zdjęty boczek:
- mata na wewnętrznej części drzwi:
- głośniki zamontowane na dystansach
- mata na zewnętrznej części drzwi wraz z nowym głośnikiem
Boczek również został wyciszony zgodnie z poradnikiem matą GMS.
A poniżej dwie fotki zamontowanej stacji multimedialnej.
Krótkie podsumowanie:
- znacząca poprawa dźwięku: przyjemny basik i średnie tony. Tweeterki ori również dają radę. Nic nie trzeszczy. Dopiero przy połowie mocy radia (jak jest już bardzo głośno) odzywają się tylne drzwi (które nie były wygłuszane) i zaczynają troszkę brzęczeć. Dodatkowo poprawa akustyki. Wyciszenie hałasu podczas jazdy również odczuwalne.
- stacja multimedialna GMS: dobra reakcja na dotyk, szybko łapie GPS, odczytuje mp3 z USB bez problemu, nawigacja również działa OK. Kamera także spełnia swoją rolę.
Jak ktoś potrzebuje więcej info chętnie odpowiem na pytania.
Czas realizacji: 12 h
P.S. Końcem wakacji wygłuszam tylne drzwi. Naprawdę warto
henryko - 13-07-2015, 10:18
A ramka do GMS-a gdzie kupiona i jak ze spasowaniem?
SCORPlON - 13-07-2015, 10:24
henryko napisał/a: | A ramka do GMS-a gdzie kupiona i jak ze spasowaniem? |
Ramka do radia pasująca niemal idealnie oraz do ogólnego wyglądu deski w aucie to:
http://www.amazon.com/dp/...0332220_TE_dp_1
Cena z przesyłką z USA ok. 150 PLN.
(przed ramką scosche skusiłem się na metrę z allegro - diametralna różnica na + dla scosche).
po.miras - 14-07-2015, 00:07
SCORPlON napisał/a: | henryko napisał/a: | A ramka do GMS-a gdzie kupiona i jak ze spasowaniem? |
Ramka do radia pasująca niemal idealnie oraz do ogólnego wyglądu deski w aucie to:
(przed ramką scosche skusiłem się na metrę z allegro - diametralna różnica na + dla scosche). |
Nie wiem gdzie jest błąd, ale według tego ta ramka nie pasuje do Lancera 2010- 2013
Teraz drugie. Gdzie dostałeś te dystanse do głośników. Możesz podać jakiś link.
mazin - 14-07-2015, 01:19
Jest jeszcze to, wygląda (na zdjęciach) najlepiej: Custom install parts
W każdym razie nie ta: Metra
Pasuje, ale sama wyłazi z deski. Do tego droższa od Schosche. Plastik różni się bardziej od oryginału. Miałem metrę, mam schosche, a nie lubię wydawać pieniędzy bez powodu.
SCORPlON - 16-07-2015, 09:14
po.miras napisał/a: | SCORPlON napisał/a: | henryko napisał/a: | A ramka do GMS-a gdzie kupiona i jak ze spasowaniem? |
(przed ramką scosche skusiłem się na metrę z allegro - diametralna różnica na + dla scosche). |
Nie wiem gdzie jest błąd, ale według tego ta ramka nie pasuje do Lancera 2010- 2013
Teraz drugie. Gdzie dostałeś te dystanse do głośników. Możesz podać jakiś link. |
Ramkę kupiłem dokładnie taką jak ta na aukcji na amazonie. Mój Lancer jest z listopada 2009.
http://www.wgraj.net/img....full&file=39872
Dystanse (te czarne plastikowe) kupione tutaj: http://www.ebay.com/itm/3...PL:3160&vxp=mtr
Mateusz42111 - 01-12-2015, 22:38 Temat postu: Jak podłączyć subwoofer lancer 2009rok Witam mam pytanie odnośnie podłączenia skrzyni basowej .
Kupiłem ostatnio skrzynie basowa jbl oraz wzmacniacz jbl i chciałbym podłączyć do Lancera sportback lecz w radiu nie ma wyjścia na wzmacniacz. Słyszałem o czym takim jak przejściówka i wtedy można jakoś podłączyć. Jak to się fachowo nazywa? Gdzie tego szukać? Jak to zrobić ?
tokyo - 02-12-2015, 01:17
Witaj
Jest to adapter audio do subwoofera.
Do tuby szukaj wzmacniacza z wej na chinch oraz po wysokiej pobieranie sygnalu prosto z tylnich glosnikow.
Jedna uwaga po wylaczeniu radia z przycisku bedziesz cichutko slyszal dzwiek z radia w subwoferze
lobuzek - 28-08-2016, 08:04
Subwoofer założony. Postaram się wrzucić zdjęcia. Jest zamocowany do oparcia tylnej kanapy (zgodnie z instrukcją). Zasilanie i sygnał wzięty z wzmacniacza (okazało się że we wzmacniaczu jest wyjście sygnałowe dla suba wraz z filtrem), więc obyło się bez ciągnięcia kabli. Gra super, bas nie schodzi nie wiadomo jak nisko (gabaryty głośnika), ale nie zlewa się, możliwości sterowania pozwalają na ustawienie optymalnych częstotliwości odcięcia. Wyciszenie bagaznika zrobiło swoje. Jestem bardzo mile zaskoczony, bo to najlepszy subwoofer aktywny, jaki do tej pory posiadałem (wcześniej m. in. Alpine SWE 1000), no i zupełnie nie tracę bagażnika.
Podsumowując koszty zmiany audio i wyciszenia:
1. 2 komplety Hertzów na przód i tył plus wyciszenie drzwi - 1000 zł;
2. Wyciszenie bagażnika 280 zło;
3. Subwoofer JBL Basspro SL - 775 zł
Wzmacniacz uDimenssion jr. 5.4 przełożony z poprzedniego auta, robota zaprzyjaźnionego mechanika po stawkach super preferencyjnych.
wiewioor - 29-08-2016, 08:44
Takie pytanie - skoro masz suba aktywnego to UDimenssion`em napędzasz głośniki ? Jakie masz te Hertz`y. Seria "D" czy "E" - odseparowane (przynajmniej na przód) ?
lobuzek - 29-08-2016, 10:50
Wzmacniacz napędza głośniki. Z przodu DSK 165 czyli odseparowane, z tyłu DCX 165.3 czyli koaksjalne. Grają całkiem ładnie, choć wymagają porządnego wygłuszenia. Wzmacniacz do suba podaje tylko sygnał.
Gregix - 12-08-2017, 22:52
Hi
Zajrzałem w drzwi przy okazji wygłuszania i są jakieś padaki(fabryczne)4Ohm. Nic dziwnego że by cokolwiek usłyszeć muszę mieć volume na 18+ a na autostradzie z 25
Chciałbym je zmienić na coś lepszego. Co możecie polecić bez zabawy ze wzmakami?
Przedział cenowy między 30 a 100e? Byle nie była padaka i może dla bezpieczeństwa jakies 4Ohm też.
Ma hulać na radiu standardowym(1cd, bt) a potem na navi/gps/stacja android z wyjściami 4X50W...
Pozdrawiam
Grzegorz
PS. Widzę coś takiego amasn
easy1600 - 13-08-2017, 21:28
Pytanie przy głośnikach w lancerach żółty - jasnozielony + ?
Gregix - 14-08-2017, 21:59
ok
gdybyście mieli wybierać"
JL Audio C1-650
czy
Rockford Fosgate R165-S
oba z osobnymi tweeterami, 2x tweeter i 2x 6,5" woofer
[ Dodano: 16-08-2017, 00:34 ]
easy1600 napisał/a: | Pytanie przy głośnikach w lancerach żółty - jasnozielony + ? |
na odwrót
plus masz żółty, zielony minus
BTW wybrałem jednak JL
Tu pytanie - one są z jakąś zwrotnicą, muszę to instalować? Czy wystarczy wpiąć w oryginalne przewody?
wiewioor - 16-08-2017, 11:13
Gregix napisał/a: | Tu pytanie - one są z jakąś zwrotnicą, muszę to instalować? Czy wystarczy wpiąć w oryginalne przewody? |
Zwrotnice zawsze warto instalować. OEM instalacja jest zapewne tak skonstruowana, że OEM tweeter przy sobie posiada kondensatorek. Bez zastosowania zwrotnic cały zakres częstotliwości byłby na midach a przede wszystkim na tweeter`ach co mogło by je dużo szybciej uwalić oraz spowodować po prostu gorszą jakość dźwięku poprzez zniekształcenia.
Konkluzja: zakładaj zwrotnice.
|
|
|