To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Światła dzienne

Tomii - 13-03-2011, 20:09

nerus3 napisał/a:

a mógłbys podac jaki tam wymiar wchodzi w grę :?:

dokładnie nie wiem ale ok 10cm będzie,

nerus - 13-03-2011, 20:17

Tomii napisał/a:
nerus3 napisał/a:

a mógłbys podac jaki tam wymiar wchodzi w grę :?:

dokładnie nie wiem ale ok 10cm będzie,

to rzeczywiście malutko,a tak jak wspomniałeś cięcie odpada :-X
nie ma sensu w rzeźbiarza sie bawić :mrgreen:

tomrom - 13-03-2011, 20:37

irekkczek napisał/a:
jak długo już używasz przeciwmgielnych? miałeś jakieś problemy z policją?

Narazie nie miałem problemów z policją, bo jeżdżę dopiero od miesiąca.
Ale tak jak pisze Tomii, można mieć farta i parę lat jeździć, a tu pewnego pięknego dnia zabiorą Ci dowód.
Np. mam miśka już od 2 lat, Zenony od 1,5 roku a jeszcze ani razu mi nie zabrali dowodu, a paru osobom z naszego forum zatrzymali.

sveno napisał/a:
a poza tym czy w Galantach nie jest tak, zżeby zaświecić halogeny to musisz przynajmniej postojowe mieć włączone a tym samym

Tak, ale układ który zamontowałem służy jako "przelotka" i jak dostaje + ze stacyjki to załącza przeciwmgielne ze zmniejszonym prądem, a po zapaleniu pozycji rozłącza je.

irekkczek - 13-03-2011, 23:28

pomierzyłem trochę autko na "szybko", poszukałem co nie co i... :

jeśli chodzi o podłużne ledy to znalazłem coś takiego :

http://allegro.pl/swiatla...1466541626.html

i jest jedno ale... czy jest różnica w oznaczeniach na kloszach tych lampek? tutaj jest DRL, a na innych samo RL? więc które już mają homologację do jazdy dziennej?

co do okrągłych w miejsce przeciwmgielnych to:

http://allegro.pl/swiatla...1485991844.html

gdybym miał taki klosz to można by przymierzyć czy wejdzie i myślę, że ciekawe jest to rozwiązanie, bo tak naprawdę ja podczas mgły akurat z przeciwmgielnych przednich rzaaadko korzystam i zamieniłbym je na lampki do jazdy dziennej.

proszę o sugestie.

ostatecznie jeszcze myślałem o podłączeniu samych świateł mijania i nic więcej, myślę że najtańsze rozwiązanie. Czy widział ktoś taki układzik do kupienia, albo sam na przekaźnikach coś porobił ?

plecho1 - 14-03-2011, 07:26

RL jest właściwą homologacją świateł dziennych, DRL - kiedyś mi tłumaczył znajomy i na forum też ktoś o tym pisał, że to wybieg producentów którzy nie maja pozwolenia produkcji takich lamp aby ominąć przepisy. I że nie są to światła dzienne bo mają literkę D. Ale pytałem się znajomego policjanta i on, po konsultacji z kolegą z drogówki, powiedział mi że DRL to też dzienne:) Ale to byli panowie z małego miasteczka.
A tak w ogóle to światła dzienne powinny mieć powierzchnię świetlną czyli powierzchnię klosza 20cm kwadratowych każda lampa.

Tomii - 14-03-2011, 10:08

irekkczek nie kupuj czasem tych pierwszych bo nie mają homologacji RL, (DRL to jest ściema tak jak kolega wcześniej napisał), po pierwsze będą za słabo świecić a po drugie nie mają w ogóle odpowiedniego kąta żeby je dać w miejsca gdzie zaznaczyłeś.

drugie okrągłe jak najbardziej ok.

irekkczek - 01-04-2011, 15:12
Temat postu: Jak to jest z tymi światłami
witajcie witajcie. Zamontowałem światełka do jazdy dziennej i.. miałem już kontrolę panów od władzy. Wszystko zakończyło się z powodzeniem ale...
usłyszałem od Pana władzy , że w samochodach które zostały wyprodukowane po 2009 roku można stosować światła tylko do jazdy dziennej, natomiast w samochodach przed 2009r mogą być światła do jazdy dziennej, które jednocześnie zapalają się ze światłami pozycyjnymi tylnymi, ale powiedział, że nie jest pewien do końca i żebym sprawdził dokładnie, bo on mnie puszcza i dowodu nie zabiera, ale jesli byłaby to rutynowa kontrola przed Panów speców od Drogówki to mógłby zabrać dowód.

Więc poszukałem i znalazłem coś:

"ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 4 maja 2009 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia"

9) w załączniku nr 6 do rozporządzenia § 2 otrzymuje brzmienie:

"§ 2. Światła zamontowane na pojeździe powinny odpowiadać warunkom podanym w poniższej tabeli:..."

"1) powinny się automatycznie włączać, kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika,45)

2) powinny wyłączać się automatycznie po włączeniu przednich świateł mijania, drogowych lub przeciwmgłowych, z wyjątkiem sytuacji, gdy światła te wykorzystywane są do wysyłania przerywanych sygnałów świetlnych w krótkich odstępach czasu,

3) przednie, boczne (jeżeli występują) i tylne światła pozycyjne, światła obrysowe (jeżeli występują) oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej nie włączają się, jeżeli włączone są światła do jazdy dziennej (45)"

Natomiast odnośnik 45 brzmi:

"Dla pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2009 r. W pojazdach zarejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 r. dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych: połączenie elektryczne może być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne."

ale jest tutaj słowo "dopuszcza się" i gdzieś na forum wyczytałem, że dopuszcza się a "muszą być" to jest różnica i policjant nie może nam nic zrobić. więc jak to jest?

Ma ktoś kogoś bardzo dobrze obeznanego w tym temacie?

milo - 01-04-2011, 15:36

to tak jak: mogą -czyli można ,muszą-czyli trzeba stosować .zatem tylne światła NIE MUSZĄ się zapalać z dziennymi ale mogą ,jeżdżę na światłach dziennych tylne się nie palą przy kontroli należy znać swoje prawa :roll:
robertdg - 20-05-2011, 15:48

irekkczek napisał/a:
W pojazdach zarejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 r. dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych: połączenie elektryczne może być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne."
milo masz złą interpretacje, dopuszcza się dotyczy połaczeń elektrycznych, interpretacja w locie:
irekkczek napisał/a:
dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych
kolejno:
irekkczek napisał/a:
połączenie elektryczne może być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne."

Jeżeli nie kapiszi, to przejedź się na OSKP, ja się właśnie pytałem, i w autach zarejestrowanych do 31grudnia 2009 światła dzienne mają się świecić wraz z tylnymi postojowymi.

Tomii - 20-05-2011, 22:31

a wg mnie w aucie np 2 letnim i starszym, dopuszczalne jest rozwiązanie: przednie dzienne z tylnymi światłami pozycyjnymi lub druga opcja bez tych świateł-same dzienne przód, wg przepisów ok. Poczynając od 31.12.2009r po prostu tył nie musi się świecić ale może jeżeli mamy auto starsze niż 2009r.
robertdg, zmień OSKP

robertdg - 20-05-2011, 22:48

Tomii, zła interpretacja, przeczytaj raz jeszcze:
irekkczek napisał/a:
aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne
i nie może a musi.
Tomii - 20-05-2011, 22:54

robertdg napisał/a:
Tomii, zła interpretacja, przeczytaj raz jeszcze:
irekkczek napisał/a:
aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne
i nie może a musi.

robertdg ale najpierw w tym odnośniku 45 pisze "dopuszcza się" a nie "powinny spełniać"- czyli - jeżeli masz auto zarejestrowane przed 31.12.2009r możesz jeżdzić z włączonymi światlami pozycyjnymi tylnymi ale nie musisz.

robertdg - 20-05-2011, 23:02

Tomii, nie bede sie kłócił, ale gdybym nie gadał ze szpecem na ten temat, to bym się nie wymądrzał :P pozatym nie czytaj wybiórczo, czytaj całym zdaniem:
irekkczek napisał/a:
dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych
czy to jasne :?:
Tomii - 20-05-2011, 23:08

robertdg no właśnie czytam całym zdaniem i nigdzie nie pisze: "powinny(mają) spełniać następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych" tylko "dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych" więc dla mnie wszystko jasne, z resztą niech się jeszcze ktoś inny wypowie w tym temacie :P
robertdg - 20-05-2011, 23:13

"Dopuszcza się wymagania" jest pojęciem zgodnym z zasadą równania że coś musi być zrobione na równi lub lepiej ale nie gorzej. Zresztą sam wyraz wymagania mówi samo za siebie, dywagowałem to z fachowcem w tej dziedzinie, bo też mialem dokładnie te same myśli, sprowadził mnie na ziemie :P