[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Światła dzienne
Tomii - 13-03-2011, 20:09
nerus3 napisał/a: |
a mógłbys podac jaki tam wymiar wchodzi w grę |
dokładnie nie wiem ale ok 10cm będzie,
nerus - 13-03-2011, 20:17
Tomii napisał/a: | nerus3 napisał/a: |
a mógłbys podac jaki tam wymiar wchodzi w grę |
dokładnie nie wiem ale ok 10cm będzie, |
to rzeczywiście malutko,a tak jak wspomniałeś cięcie odpada
nie ma sensu w rzeźbiarza sie bawić
tomrom - 13-03-2011, 20:37
irekkczek napisał/a: | jak długo już używasz przeciwmgielnych? miałeś jakieś problemy z policją? |
Narazie nie miałem problemów z policją, bo jeżdżę dopiero od miesiąca.
Ale tak jak pisze Tomii, można mieć farta i parę lat jeździć, a tu pewnego pięknego dnia zabiorą Ci dowód.
Np. mam miśka już od 2 lat, Zenony od 1,5 roku a jeszcze ani razu mi nie zabrali dowodu, a paru osobom z naszego forum zatrzymali.
sveno napisał/a: | a poza tym czy w Galantach nie jest tak, zżeby zaświecić halogeny to musisz przynajmniej postojowe mieć włączone a tym samym |
Tak, ale układ który zamontowałem służy jako "przelotka" i jak dostaje + ze stacyjki to załącza przeciwmgielne ze zmniejszonym prądem, a po zapaleniu pozycji rozłącza je.
irekkczek - 13-03-2011, 23:28
pomierzyłem trochę autko na "szybko", poszukałem co nie co i... :
jeśli chodzi o podłużne ledy to znalazłem coś takiego :
http://allegro.pl/swiatla...1466541626.html
i jest jedno ale... czy jest różnica w oznaczeniach na kloszach tych lampek? tutaj jest DRL, a na innych samo RL? więc które już mają homologację do jazdy dziennej?
co do okrągłych w miejsce przeciwmgielnych to:
http://allegro.pl/swiatla...1485991844.html
gdybym miał taki klosz to można by przymierzyć czy wejdzie i myślę, że ciekawe jest to rozwiązanie, bo tak naprawdę ja podczas mgły akurat z przeciwmgielnych przednich rzaaadko korzystam i zamieniłbym je na lampki do jazdy dziennej.
proszę o sugestie.
ostatecznie jeszcze myślałem o podłączeniu samych świateł mijania i nic więcej, myślę że najtańsze rozwiązanie. Czy widział ktoś taki układzik do kupienia, albo sam na przekaźnikach coś porobił ?
plecho1 - 14-03-2011, 07:26
RL jest właściwą homologacją świateł dziennych, DRL - kiedyś mi tłumaczył znajomy i na forum też ktoś o tym pisał, że to wybieg producentów którzy nie maja pozwolenia produkcji takich lamp aby ominąć przepisy. I że nie są to światła dzienne bo mają literkę D. Ale pytałem się znajomego policjanta i on, po konsultacji z kolegą z drogówki, powiedział mi że DRL to też dzienne:) Ale to byli panowie z małego miasteczka.
A tak w ogóle to światła dzienne powinny mieć powierzchnię świetlną czyli powierzchnię klosza 20cm kwadratowych każda lampa.
Tomii - 14-03-2011, 10:08
irekkczek nie kupuj czasem tych pierwszych bo nie mają homologacji RL, (DRL to jest ściema tak jak kolega wcześniej napisał), po pierwsze będą za słabo świecić a po drugie nie mają w ogóle odpowiedniego kąta żeby je dać w miejsca gdzie zaznaczyłeś.
drugie okrągłe jak najbardziej ok.
irekkczek - 01-04-2011, 15:12 Temat postu: Jak to jest z tymi światłami witajcie witajcie. Zamontowałem światełka do jazdy dziennej i.. miałem już kontrolę panów od władzy. Wszystko zakończyło się z powodzeniem ale...
usłyszałem od Pana władzy , że w samochodach które zostały wyprodukowane po 2009 roku można stosować światła tylko do jazdy dziennej, natomiast w samochodach przed 2009r mogą być światła do jazdy dziennej, które jednocześnie zapalają się ze światłami pozycyjnymi tylnymi, ale powiedział, że nie jest pewien do końca i żebym sprawdził dokładnie, bo on mnie puszcza i dowodu nie zabiera, ale jesli byłaby to rutynowa kontrola przed Panów speców od Drogówki to mógłby zabrać dowód.
Więc poszukałem i znalazłem coś:
"ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 4 maja 2009 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia"
9) w załączniku nr 6 do rozporządzenia § 2 otrzymuje brzmienie:
"§ 2. Światła zamontowane na pojeździe powinny odpowiadać warunkom podanym w poniższej tabeli:..."
"1) powinny się automatycznie włączać, kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika,45)
2) powinny wyłączać się automatycznie po włączeniu przednich świateł mijania, drogowych lub przeciwmgłowych, z wyjątkiem sytuacji, gdy światła te wykorzystywane są do wysyłania przerywanych sygnałów świetlnych w krótkich odstępach czasu,
3) przednie, boczne (jeżeli występują) i tylne światła pozycyjne, światła obrysowe (jeżeli występują) oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej nie włączają się, jeżeli włączone są światła do jazdy dziennej (45)"
Natomiast odnośnik 45 brzmi:
"Dla pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2009 r. W pojazdach zarejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 r. dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych: połączenie elektryczne może być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne."
ale jest tutaj słowo "dopuszcza się" i gdzieś na forum wyczytałem, że dopuszcza się a "muszą być" to jest różnica i policjant nie może nam nic zrobić. więc jak to jest?
Ma ktoś kogoś bardzo dobrze obeznanego w tym temacie?
milo - 01-04-2011, 15:36
to tak jak: mogą -czyli można ,muszą-czyli trzeba stosować .zatem tylne światła NIE MUSZĄ się zapalać z dziennymi ale mogą ,jeżdżę na światłach dziennych tylne się nie palą przy kontroli należy znać swoje prawa
robertdg - 20-05-2011, 15:48
irekkczek napisał/a: | W pojazdach zarejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 r. dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych: połączenie elektryczne może być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne." | milo masz złą interpretacje, dopuszcza się dotyczy połaczeń elektrycznych, interpretacja w locie:
irekkczek napisał/a: | dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych | kolejno:
irekkczek napisał/a: | połączenie elektryczne może być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne." |
Jeżeli nie kapiszi, to przejedź się na OSKP, ja się właśnie pytałem, i w autach zarejestrowanych do 31grudnia 2009 światła dzienne mają się świecić wraz z tylnymi postojowymi.
Tomii - 20-05-2011, 22:31
a wg mnie w aucie np 2 letnim i starszym, dopuszczalne jest rozwiązanie: przednie dzienne z tylnymi światłami pozycyjnymi lub druga opcja bez tych świateł-same dzienne przód, wg przepisów ok. Poczynając od 31.12.2009r po prostu tył nie musi się świecić ale może jeżeli mamy auto starsze niż 2009r.
robertdg, zmień OSKP
robertdg - 20-05-2011, 22:48
Tomii, zła interpretacja, przeczytaj raz jeszcze: irekkczek napisał/a: | aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne | i nie może a musi.
Tomii - 20-05-2011, 22:54
robertdg napisał/a: | Tomii, zła interpretacja, przeczytaj raz jeszcze: irekkczek napisał/a: | aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne | i nie może a musi. |
robertdg ale najpierw w tym odnośniku 45 pisze "dopuszcza się" a nie "powinny spełniać"- czyli - jeżeli masz auto zarejestrowane przed 31.12.2009r możesz jeżdzić z włączonymi światlami pozycyjnymi tylnymi ale nie musisz.
robertdg - 20-05-2011, 23:02
Tomii, nie bede sie kłócił, ale gdybym nie gadał ze szpecem na ten temat, to bym się nie wymądrzał pozatym nie czytaj wybiórczo, czytaj całym zdaniem:
irekkczek napisał/a: | dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych | czy to jasne
Tomii - 20-05-2011, 23:08
robertdg no właśnie czytam całym zdaniem i nigdzie nie pisze: "powinny(mają) spełniać następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych" tylko "dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych" więc dla mnie wszystko jasne, z resztą niech się jeszcze ktoś inny wypowie w tym temacie
robertdg - 20-05-2011, 23:13
"Dopuszcza się wymagania" jest pojęciem zgodnym z zasadą równania że coś musi być zrobione na równi lub lepiej ale nie gorzej. Zresztą sam wyraz wymagania mówi samo za siebie, dywagowałem to z fachowcem w tej dziedzinie, bo też mialem dokładnie te same myśli, sprowadził mnie na ziemie
|
|
|