Off Topic - Pręgierz ortograficzny - na wesoło
Aga - 29-08-2007, 23:01
NRQ napisał/a: | Nie chodzi o to by ludzi ganić za błędy ale by nauczyć ich uwagi i tego że nie tylko treść wypowiedzi ma znaczenie ale również forma. Bo wszystko można powiedzieć na wiele sposobów ale o ile przyjemniej czyta się skład i bezbłędne posty. |
otóż to!
dobrze powiedziane!!
jeszcze maleńka uwaga:
dysleksja, kochani, dysleksja
cns80 - 30-08-2007, 08:16
Popieram !
Anonymous - 30-08-2007, 08:24
Aga napisał/a: | jeszcze maleńka uwaga:
dysleksja, kochani, dysleksja |
raczej aby bylo na temat to: dysortografia.
Aga - 30-08-2007, 08:48
dysleksja
dysgrafia
dysortogafia
jeden diabeł
różnice właściwie tylko w kwestii podłoża psychologicznego i podejścia medycznego
mnie akurat chodziło o literówkę
Anonymous - 30-08-2007, 14:53
dysgrafia jeśli się nie mylę nie ma nic wspólnego z poprawnością językową. Ma raczej wpływ na charakter pisma i jego nieczytelność co w formie elektronicznej raczej nie wchodzi w grę.
Cała ta trójka to przecież zupełnie różne zaburzenia wpływające na zupełnie inne rzeczy. To że często występują razem to zupełnie inna bajka
Aga - 30-08-2007, 14:56
wszystkie mają związek z poprawnym pisaniem lub w ogóle z umiejętnością pisania, różnią się przyczynami
zajrzyj do Wykipedii
był w pożądku
niemusieliśmy błagać
zagadali do nas na ścieszce między domkami
Nie przejmujcie się żadnymi pretęsjami"
i to wszystko z jednego postu !!
nadal jestem zdania, że osoba tak pisząca nie ma zbyt wiele szacunku dla swoich odbiorców
oprócz treści jest jeszcze forma
to tak jakby podać pyszne danie w chlewie
Krzyzak - 30-08-2007, 15:11
Aga napisał/a: | dysleksja
dysgrafia
dysortogafia
|
nie chce nikogo obrazic, ale kiedys slyszalem ogolne okreslenie:
dysmózgowie
zgodnie z tym, co pisze Sruba - jest to uleczalne (tylko trzeba zaczac od mlodego wieku)
Aga - 30-08-2007, 15:19
Krzyzak napisał/a: | jest to uleczalne |
a jeśli nawet nie jest to wystarczy przejść na Firefoxa, który sprawdza pisownię
po raz kolejny stwierdzam, że dla wielu to tylko wygodna wymówka
akbi - 30-08-2007, 15:24
Aga napisał/a: | wystarczy przejść na Firefoxa, który sprawdza pisownię |
no nie wszyscy mogą ... nie którzy piszą na forum z komputerów służbowych, w którym jest tylko IE, a jako pracownicy mają np. zakaz instalacji jakiegokolwiek oprogramowania ...choćby i darmowego
Aga - 30-08-2007, 15:26
akbi napisał/a: | nie którzy piszą na forum z komputerów służbowych, |
no dobra, to mogę zrozumieć
macia - 30-08-2007, 19:16
Krzyzak napisał/a: | dysmózgowie |
Darku, to niezupełnie tak... Można w pewnym stopniu zapanować nad ilością popełnianych błędów, ale nie jest to "choroba uleczalna". Dysleksja ma najczęściej związek z mikrouszkodzeniami układu nerwowego w okresie płodowym... Poprzez ciężką pracę dziecka, rodziców, specjalistów (jeśli została rozpoczęta odpowiednio wcześnie) można zmniejszyć jej objawy. Określenie "bezmózgowie" jest obraźliwe tym bardziej, że dzieci dyslektyczne wcale nie muszą odbiegać od norm inteligencji, a nierzadko przewyższają rówieśników w innych dziedzinach.
Wracając jednak do głównego wątku tego tematu. Ja zawsze poprawiam błędy rozmówców, przez co zwykle jestem uznawany (być może słusznie) za upierdliwca, gbura, a nawet chama. Cóż, ja sobie jakoś z tymi określeniami radzę; szkoda, że osoba poprawiana nie zdaje sobie sprawy, że wytknięcie jej błędu tak naprawdę jest dla niej samej przysługą. Bo może zdać sobie sprawę ze swojej pomyłki i próbować mówić/pisać poprawnie. Ja zawsze jestem wdzięczny osobie, która mnie poprawia, bo:
a) znaczy to, że mnie słucha i to uważnie
b) dzięki temu uczę się eliminować kolejny błąd językowy.
Wiadomo, że nie każdy chce pisać poprawnie, bo "po co?", bo "mi się nie chce" itp. Wtedy zawsze odpowiadam: najpierw pokaż, że potrafisz, a potem zdecyduj, czy chcesz, czy nie... No to tymczasem tyle
sruba - 30-08-2007, 20:39
akbi napisał/a: | nie którzy |
niektórzy Arku, niektórzy
Aga - 30-08-2007, 21:49
Sruba napisał/a: | akbi napisał/a: | nie którzy |
niektórzy Arku, niektórzy |
chyba, że Akbi miał na myśli:
nie ci, którzy piszą z komputerów służbowych
w skrócie: nie, którzy piszą......
----------------
oczywiście to żart, ale też przykład na to, jak różnie można rozumieć wypowiedzi
arekp - 30-08-2007, 22:16
Aga napisał/a: | ale też przykład na to, jak różnie można rozumieć wypowiedzi |
Naciagany przyklad Ja bym tak nie zrozumial
ps. Fajnie, ze nabralas ludzkiej twarzy (avatar)
Anonymous - 30-08-2007, 22:17
A ja mam to ogólnie w d......... kto jak pisze i jakie błędy robi to to tylko świadczy o tej osobie
(bywają oczywiście pomyłki). I tak rozumiem co ktoś chce powiedzieć/napisać a rozmawianie o tym kto jak pisze jest dla mnie oznaką że chyba ktoś nie ma co robić............. Każdy ma jakąś wadę- jeden sadzi błędy, inny jest chamski, jeszcze inny nie potrafi sie wysłowić ............. taki jest świat i nie ma co marudzić cały czas................
Pozdrawiam Wszystkich
PS. Aga jak sie pisze z kimś na forum to wypada pisać takie zwroty jak "TY" "Tobie" "Ci" itd z dużej litery...........jak już chcesz być taka dokładna. Oznaka kultury i szacunku dla drugiej strony
|
|
|