Nasze Miśki - Wiewiór by wilk88
Fragu - 08-03-2012, 14:54
wilk88, hahahah o losie przesilenie wiosenne mnie dopadło
Myśle o turbo, a wrzucam info o pompach..masakra
w imię rekompensaty - zadzwoń tutaj http://www.cartur.pl/
..ale chyba się cenią...
wilk88 - 08-03-2012, 14:59
spoko, dzięki tak czy siak A tą firmę znasz? W sensie czy ktoś już tam robił itp.
Fragu - 08-03-2012, 15:01
wilk88, sama firma niby działa kupe lat już, teraz się przenieśli właśnie do nowej siedziby obok Urzędu Celnego na Dalekiej. Tylko o cenę trzeba się dowiedzieć.
Jeszcze kiedyś widziałem gdzieś na forum, że w Tucholi dłubią turbo dobrze.
wilk88 - 08-03-2012, 15:03
ok dowiem się, dobrze by było gdyby sami demontowali bo z tego co widzę to nie jest taki łatwy orzech... szczególnie bez garażu
Andrew - 08-03-2012, 18:40
wilk88 turbinę wymontować raczej nie problem, a koszt regeneracji nie powinien przekroczyć 1000 zł. Swoją drogą dziwne, że Ci tak dziwnie padła
wilk88 - 08-03-2012, 19:27
Lepiej tak niż z zatartym silnikiem andrew84 a wymontowywałeś kiedyś turbinę? Zastanawiam się jak to ugryźć... tym bardziej bez garażu
robertdg - 08-03-2012, 19:35
wilk88, jak zdemontujesz sam turbine i będziesz później wiedział jak to prawidłowo poskłądać to dam Ci namiar na sprawdzonych fachowców, ale warunek konieczny - musisz wiedzieć co zrobić przed i w trakcie montażu nowej turbiny, w przeciwnym wypadku wybierasz pierwszą lepszą firme zajmującą się regeneracją
Andrew - 08-03-2012, 19:36
wilk88 napisał/a: | andrew84 a wymontowywałeś kiedyś turbinę? Zastanawiam się jak to ugryźć... tym bardziej bez garażu |
Nie przyglądałem się, jutro popatrzę
wilk88 - 08-03-2012, 20:04
robertdg napisał/a: | musisz wiedzieć co zrobić przed i w trakcie montażu nowej turbiny |
kupić zgrzewkę piwa? robertdg możesz rozwinąć o co chodzi? załóżmy że uda mi się ją zdemontować, ale co powinienem widzieć przed założeniem nowej/naprawionej? Dostanę jakieś wskazówki?
andrew84 będę wdzięczny za każdą sugestię!
robertdg - 08-03-2012, 20:09
Zdemontować cały zespół Intercooler, wszystko umyć ale nie wodą
Zmienić olej w silniku wraz z filtrem
Składać na nowych uszczelkach, turbine zalać olejem przed uruchomieniem
Trochę rozbierania jest, ale po Twoich powyższych opisach to raczej już konieczność
Andrew - 08-03-2012, 20:14
wilk88 napisał/a: | andrew84 będę wdzięczny za każdą sugestię! |
Tak ja Robert napisał powyżej rozmontować wszystko po kolei pamiętać gdzie co było itd. Samą turbinę oddać do roboty a resztę wymyć w benzynie czy czymś podobnym, dobrze wysuszyć, zamówić wszystkie nowe uszczelki i składać odwrotną kolejnością jak rozmontowywałeś. W galu w miarę dostęp do wszystkiego jest dobry, więc nie powinieneś mieć problemu jak masz co nie co pojęcie do mechanikowania W manualu masz podane jak to wszystko jest zmontowane, więc powoli krok po kroku dasz radę
sveno - 08-03-2012, 20:37
wilk88 napisał/a: | miałem tak zwaną "chorobę wściekłego diesla" , obroty podskoczyły na maksa bez dodawania gazu... no i oczywiście z tyłu niebiesko... na szczęście nie był to proces ostateczny i trwał kilka sekund po czym wróciło do normy, | dobrze że nie skończyło się to tak:
http://www.youtube.com/wa...1&v=Fw2r_lIRgpY
wilk88 - 08-03-2012, 20:37
z mechanikowaniem to u mnie różnie bywa, coś tam umiem ale szału nie ma
Intercooler z układem dolotowym czyściłem już 2 razy (benzyną) więc z tym sobie spokojnie poradzę. Powiedzcie tylko jak to jest z tymi uszczelkami co wspominacie, bo jak zadzwoniłem do zakładu który miałby mi naprawiać turbinę to mówili, że w skład naprawy wchodzi wymiana uszczelek i łożysk. Rozumiem, że wy mówicie o jakiś innych uszczelkach?
Zmiana oleju odnotowana i zalanie turbiny olejem przed odpaleniem też Czyli w kolejności:
-ściągam turbinę, oddaję do naprawy
-czyszczę intercooler i układ dolotowy
-wymienam olej i filtr
-montuję turbinę na nowych uszczelkach (do końca nie wiem o jakie uszczelki chodzi bo jak wspomniałem w usłudze regeneracji jest wpisana wymina uszczelek)
-zalewam olejem przed uruchomieniem
-na nowo cieszę się galantem!
I to wszystko na podwórku przed blokiem.
Tomek - 08-03-2012, 20:41
albo tak:
http://www.joemonster.org...prawiac_silnika
Andrew - 08-03-2012, 20:42
Co do dodatkowych uszczelek dowiesz się o które chodzi podczas rozbierania
A schemat rozbierania napisałeś już sam powyżej
|
|
|