[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Check Engine - Kontrolki, powiadomiania, kody błędów ?
Mazin89 - 28-10-2020, 11:18
Czyściłeś wkładkę ostatnio? Zbyt duża ilość oleju na wkładce może powodować takie problemy. Załóż zwykły filtr i zobacz czy problem występuje. Jak tak to trzeba wkładkę umyć i naoliwić jeszcze raz ale bardzo delikatnie.
grzesiopol - 28-10-2020, 11:23
matik0109 napisał/a: | Na pewno sonde mam do wymiany tylko gdzie ona się znajduje? | Sonda jest na pewno w wydechu - downpipe/katalizator tutaj szukaj. Wejście sondy na pewno jest pod nogami pasażera, wiem bo akurat korzystałem z tego otworu do innych potrzeb kablowych.
[ Dodano: 28-10-2020, 11:30 ]
Ja bym się czepił dolotu, wymieniałeś coś ostatnio, może czyściłeś filtr. Może być tak, że od spodu źle ci się zapięła puszka filtra. Sprawdzałeś stan przepływki, czy czysta, jakieś uszkodzenia.
matik0109 - 28-10-2020, 12:34
Wkładkę czyściłem w maju gdzieś razem z olejem itp.
Z 2 lata temu czyściłem przepustnicę.
Dziś przeczyściłem przepływkę nie wyglądała żeby coś jej było trochę jak dotknąłem to coś czarnego miała na sobie ale blaszka która tam jest z jakąś diodą czy innym elementem przylutowanym było czyste, ale nie wiem jak wygląda uszkodzona, zrobiłem adaptację obrotów póki co git. Ale to się okaże po 16 jak będę wracał do domu jak wystygnie silnik, a tym bardziej jutro rano.
grzesiopol hmm będę musiał pogrzebać w sobotę, trzeba demontować plastiki tunelu czy obejdzie się bez?
Mazin89 - 28-10-2020, 12:48
To wyczyść przepływomierz i załóż zwykła wkładkę papierową. Zobacz czy problem dalej występuje
matik0109 - 28-10-2020, 13:06
Mazin89 no tak wyczyściłem już na razie i tak muszę na k&n żeby dojechać, więc będę też widział czy coś się dzieje. Jak znowu wywali to zmienię wkładkę. jak nic nie da wymienię przepływkę
a z sondą sobie poradzę znalazłem filmik na yt jak gościu wymienia więc jedyny problem będzie odkręcić, jak robiłem drugą sondę to złamałem ją i pneumatem ledwo dałem radę
filmik wrzucam może komuś się też przyda od 11 min zaczyna coś robić
https://www.youtube.com/watch?v=kat8lmnhkXo
ta sonda to jest ta https://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/2218131721180-0_258_986_507-O24542-sonda-lambda.html ?
Mazin89 - 28-10-2020, 13:14
Jeżeli to wina wkładki to samo czyszczenie przepływomierza nic nie da. Jak już będziesz miał zwykła wkładkę to wyczyść jeszcze raz przepływomierz i wtedy testuj. Brudu może nawet nie być widać.
Jak problem ustąpi to trzeba jeszcze raz wkładkę wyczyścić i naoliwić. Tylko delikatnie, i najlepiej wszystkie krople oleju usunąć z siatki jakimś papierem.
matik0109 - 02-11-2020, 08:48
no tak jakby ktoś miał podobne błędy to może próbować wyczyścić przepływkę.
ja wyczyściłem przepływkę wtedy i na razie bez błędów ale zaraz będę wkładał nowy filtr jeszcze raz przeczyszczę adaptacje zrobię i zobaczymy
[ Dodano: 26-11-2020, 11:06 ]
nowa wkładka jest, wyczyszczony przepływomierz no i tak od miesiąca żadnych błędów nie ma ale obroty dalej dziwnie się zachowują dalej. Czyli odpalam z klimą trzyma na jakiś 1400obrotów jadę dojeżdżam do spowolnienia wciskam sprzęgło i obroty w dół i wracają. Niekiedy tak pójdą w dół, że zgaśnie ale to zdarzyło mi się 2 razy w tym jeden dziś.
Więc zastanawiam się czy to sonda ta górna o2 czy jeszcze przepustnica do wyczyszczenia. Błędów sondy nie ma więc mieszane uczucie z nią mam a na początku błąd się też pojawiał z przepływką, bo na jednym posiedzeniu jej nie wymienię i nie mam kanału przez co nie chce mi się na leżąco grzebać , a pewnie i się nie będzie chciała odkręcić... może macie jakieś patenty?
W sobotę wyczyszczę przepustnicę sprawdzę co tam w niej siedzi i zobaczymy co wyjdzie
gieborywar - 14-02-2021, 11:49 Temat postu: Komunikat ostrzegawczy układu SRS Witam
Mam następujący problem. W tym tygodniu w moim Lancerku (Sportback 2010r. 1,8 143KM Invite) pojawił się komunikat ostrzegawczy układu SRS ("SERWICE REQUIRED"). Nie bardzo wiem co można zrobić. Zastanawiam się co może być przyczyną? Samochód generalnie jest garażowany, ale błąd pojawił się akurat po 3 dobach postoju pod chmurka i to na ostrym mrozie. Samochód rok temu w marcu maił sporą kolizję w wyniku czego wymieniono praktycznie cały przygód (zderzak, oba błotniki, maska i lampa prawa) cały lewy bok (drzwi przód+tył i ćwiartka tył).
Jestem z Warszawy (Białołęka). Możecie polecić jakiś warsztat, który ma możliwości aby określić co to za błąd i ewentualnie naprawić co trzeba aby go wyeliminować?
Dzięki za ewentualną pomoc.
Pozdrawiam
grzesiopol - 14-02-2021, 12:24
"Serwis Mitsumaniaków" spróbuj.
gieborywar - 14-02-2021, 12:30
O bardzo dziękuję za namiar. Super bo bardzo blisko:)
Dzięki i pozdrawiam
777AP777 - 17-03-2021, 20:33 Temat postu: [CY2A 1.5] Wtyczka ABS - potrzebny schemat/rozpiska Witam
Wyskoczył mi błąd C2116 i mechanik potrzebuje schemat lub rozpiskę poodłączanie wtyczki pompy ABS.
Pozdrawiam.
apikus - 18-03-2021, 06:38
Instrukcja serwisowa w dziale Download.
th0.m - 02-05-2022, 17:56 Temat postu: [Check Engine] [P0463] Czujnik paliwa Jakieś dwa miesiące temu pojawiło mi się na desce check engine - podpiąłem swój moduł OBDII - zczytałem kod:
Kod: |
DTC report
Selected brand: Mitsubishi
============1==============
P0463
Raw code: 0463
ECU: Jednostka sterująca silnika
Status: Potwierdzona
OBDII: Fuel tank level sensor - high input
Mitsubishi: Fuel level Sensor Circuit High Input; Fuel level sensor high |
pojechałem do mechanika, podpiął się komputerem - skasował błąd: "jeździć, obserwować".
Błąd powrócił po dwóch miesiącach. Tym razem sam go skasowałem, nie było go przez jakieś dwa tygodnie, dzisiaj pojawił się znowu. Czy możecie podpowiedzieć co to może być? Albo jak dalej diagnozować problem? Wskaźnik paliwa działa dobrze.
Fred.X - 06-05-2022, 19:52
Kod błędu Obd ii p0463 jest zdefiniowany jako „wysokie wejście obwodu czujnika poziomu paliwa” i jest ustawiany, gdy pcm (moduł sterujący układu napędowego) lub bcm (moduł sterujący nadwozia w niektórych aplikacjach) wykrywa sygnał z jednostki czujnika poziomu paliwa, który wskazuje poziom paliwa przekraczający poziom w zbiorniku paliwa.
annih1 - 03-10-2022, 15:27 Temat postu: Błąd p0500 - czujnik vss Wywala mi check i w kompie błąd p0500 czyli czujnik prędkości
Gdzie znajdę ten czujnik ?
Lookałem pod samochodem na skrzynię i nie mogę zlokalizować .
|
|
|