To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Lancer w prasie

SLK - 25-06-2012, 11:28

maniax86 napisał/a:
Panowie z interii w dalszym ciągu zadowoleni z lancera 1.6 :mrgreen:

Interia regularnie "wypisuje" superlatywy o samochodach Mitsubishi. Są to zwyczajnie artykuły na zamówienie.

Lucas123w - 25-06-2012, 11:44

Normalny artykuł, najlepsze są zawsze komentarze poniżej :P jak tam właściciele swoich 20 letnich wynalazków (z przekręconym licznikiem i kupionym od dziadka) jęczą na każdy nowy samochód opisany przez autora.
maniax86 - 25-06-2012, 12:10

SLK, racja... ale ten artykuł wydaje się byc rzetelnie napisany..... ani za bardzo nie wychwalają a i o wadach wspominaja.....
SLK - 25-06-2012, 12:16

maniax86 napisał/a:
SLK, racja... ale ten artykuł wydaje się byc rzetelnie napisany..... ani za bardzo nie wychwalają a i o wadach wspominaja.....

Na tym polega sztuka PR, aby tak napisać artykuł, aby wydawał się wiarygodny i rzetelny. Zajmuję się doradztwem i zawsze polecam klientom aby dla podniesienia wiarygodności wizerunku w pewnym stopniu obniżyć jego jakość, a już na pewno nie upiększać do maksimum.

Interia systematycznie umieszcza i mocno wyróżnia artykuły o Mitsu. Jeśli artykuły nie są pisane przez dział PR Mitsu, to na pewno podlegają jego weryfikacji i akceptacji.

maniax86 - 25-06-2012, 13:04

SLK, Tak szczerze powiedziawszy to już chyba nie ma obecnie rzetelnych testów nie pisanych pod daną markę. jak czytam testy chociażby z Autocentrum (portal niby niezalezny) to wazelina aż kapie od wychwalania VW i Audi i opisywaniu ich w samych superlatywach... bardziej ostro i krytycznie natomiast jadą po markach koreańskich i czepiają się wszystkiego.... czy tak ma wygladac rzetelny test? absolutnie nie... :P
SLK - 25-06-2012, 13:09

maniax86, dlatego pozostaje czytać fora, takie jak to, aby sprawdzić jakie są najczęstsze i najbardziej denerwujące wady, ale także i zalety ;)
Lucas123w - 25-06-2012, 14:53

Jak dla mnie to prawdziwe testy robi brytyjski Top Gear. Każda marka czy to klasa niska czy premium dostaje równo popalić za buble konstrukcyjne. W pozostałych czy to niemieckie, polskie programy, artykuły to zazwyczaj jest faworyzowany jeden koncern samochodowy.

U nas w naszym pięknym kraju :D jak tylko wyjdzie nowy model VW lub Skody to wszyscy wzdychają jakie to super samochody. Mogą sto lat jeździć i nigdy się nie zepsuć. Plastiki w środku na najwyższym poziomie i tego typu zachwyty.

Pawcho - 25-06-2012, 18:59

z prasy to jeszcze starają się być w mierę rzetelni w miesięczniku Cars ale coś ostatnio cięzko ich dostać.
April77 - 25-06-2012, 23:52

Pawcho napisał/a:
z prasy to jeszcze starają się być w mierę rzetelni w miesięczniku Cars ale coś ostatnio cięzko ich dostać.

bo zbankrutowali w zeszłym roku :cry:

mkm - 26-06-2012, 00:37

Tego się nie spodziewałem :biggrin: .
Czytałem ostatnio ten artykuł na interii i miałem pisać, że artykuły dla nich piszą już chyba anonimowo dzieci neostrady w przerwie między lekcjami, a tu proszę... podobał się :wink:
Lucas123w napisał/a:
Jak dla mnie to prawdziwe testy robi brytyjski Top Gear.

a dla mnie nie :D .
Wg. mnie nie są w 100% obiektywni.

Ogólnie ciężko oceniać auta, które jak wiadomo są kierowane do pewnej grupy, a nie ogółu ludzkości.
To co będzie się podobać mnie, niekoniecznie przypadnie do gustu komuś innemu.
Ważne, żeby nie zaklinać rzeczywistości lub nie uprawiać czarnego PR-u. :wink:

gzesiolek - 26-06-2012, 08:45

mkm, ale Lucas123 nie napisal ze w TG a obiektywni...
sa subiektywni jak diabli i sa z tego dumni ;)
Dlatego ja tez lubie ich testy bo moze przeginaja, ale rozrywka jest przednia...
Co do artykulu na interii to kolejny zlecony przez Mitu i napiany na kolanie, ale jako 3,5 letni uzytkownik Lancera musze napisac, ze w 95% jet prawdziwy... mozliwe ze Mitsu przekazalo liste zalet i wad do okazania w artykule, a te wziela m.in. z takiego forum jak nasze... oczywicie lista taka ma być w stosunku 5:3-5:2 na korzysc zalet... :mrgreen:
Ale generalnie ciezko sie przyczepic ze cos jest wierutnym klamstwem jak latwo nieraz znalezc w testach AutoBilda itp. Gdzie w tresci pisza jedno a punktuja drugie... albo w jednym numerze ten sam samochod jest oszczedny i dynamiczny, a w innym tescie nagle staje sie dosc paliwozerny i slamazarny...
ot kto zaplaci tego zalety i drobne wady napiszemy wg zyczenia, a konkurentow potraktujemy jak najbardziej uczciwie, ale tak, zeby przypadkiem nie wygrali z aktualnym "faworytem"

maniax86 - 26-06-2012, 09:11

gzesiolek, Tak poprawdzie test samochodu to nic innego jak subiektywna opinia o danym aucie którą może napisać każdy i każdy napisze coś innego. Niepotrzebna jest do tego żadna tajemna wiedza. Dlatego też takie testy czytam raczej jako ciekawostkę a nie obiektywna i fachową poradę czy dany model warto kupić czy nie.
gzesiolek - 26-06-2012, 09:40

maniax86, tylko w takim Top Gear Clarksonowi wierze, kiedy mowi, ze jakims autem by nawet babci do kosciola nie zawiozl bo mu sie ot po prostu nie podoba...
ale redaktorzyny w "polskiej" prasie motoryzacyjnej sila sie na udawana bezstronnosc, a jednoczesnie nie potrafia ukryc stronniczosci i konkretnego faworyta...
Duzo czytam wlasnie jako ciekawostek, plus jak mam dluzszy okres poruszania sie MPK po Krakowie to wtedy czesto do biletu kupuje za 2zl jakis tygodnik Motor czy AutoBild... ot w sam raz zeby w drodze do i z pracy przeczytac caly od deski do deski... a i format przystepniejszy od wszelakich dziennikow gdyz w 99% trzeba poruszac sie na stojaco...

Lucas123w - 26-06-2012, 21:15

Top Gear cenie za to że potrafią z tzw. super samochodu zerwać łacha wytykając minimalne błędy, za to że potrafią porównać samochód z klasy niższej z klasą wyższa i pokazać że tak naprawdę w większości płacimy za markę a nie za jakość jaką marketingowcy nas karmią.

Ostatni sezon Auto Maniaka na TVN Turbo to pierwszy przebłysk polskich ekspertów motoryzacyjnych, wg. mnie był bardziej obiektywny od pozostałych z tym że za bardzo wzorują się na Top Gear.
Kornacki jeszcze jako tako testuje auta z zamiłowania i nie ma swojego faworyta.

Wszystko co napisałem to tylko moje zdanie i nie mam zamiaru nikogo przekonywać do swoich racji. :D

Pozdrawiam

maniax86 - 26-07-2012, 10:58

i kolejny artykulik o lancerze.... co myslicie?

http://moto.wp.pl/kat,107...,wiadomosc.html