To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Korektor siły hamowania

Kamil_Ziomek - 05-04-2012, 20:08

Zapomniałem że abs steruje każdym kołem z osobna.
malina_drizzt - 06-04-2012, 18:51

Pisałem do Japaneze z prośbą o sprawdzenie wersji zaworów.
Taką odpowiedź otrzymałem:
96-98 jest to zawór porcjowania,
98-00 też zawór porcjowania
00- to jest tylko złączka (w serwisie też pewnie niecałe 900zł :D )

Wychodzi na to, przynajmniej tak to rozumiem, że po ostatnim lifcie zawór pozbawiony jest bebechów i pełni rolę złączki.
Mam taki z kombi właśnie po ostatnim lifcie i zewnątrz jest taki sam jak mój z 99r.

polaff - 06-04-2012, 19:50

malina_drizzt napisał/a:
00- to jest tylko złączka
a czy w tym roczniku zmieniła się technologia w ABS? czy dodano np. EBD lub inny podsystem do ABS-u?

Jeśli nie to domyślam się, że w naszych też można by było to urządzenie wywalić z obwodu...

booohal - 10-04-2012, 12:20

Byłem dziś u Japaneze i powiedział że z korektora wystarczy wykręcić zwężki i wkręcić bezpośrednio przewody i będzie to wyglądało i działało jak złączka. Mam teraz trochę wolnego czasu to postaram się to zrobić, pojechać na rolki i sprawdzić czy warto sobie zawracać w ogóle tym głowę.

EDIT: Teraz jak patrzę na ten zawór to za bardzo jakiś zwężek nie widzę...

fabryka24 - 01-06-2012, 22:04

witam mitsumaniaki tu są zdjęcia zaworu porcjowania płynu hamulcowego na tylne koła w galancie kombi 2,5v6 rozebrałem go na cześći pierwsze tak to wyglada mam nadzieje ze udalo mi się wstawć te zdjecia

[ Dodano: 01-06-2012, 22:05 ]
http://www.fotosik.pl/pok...b2c82488ab.html

[ Dodano: 01-06-2012, 22:23 ]
trochę lipna jakość taki aparat co moge powiedzieć układ nie jest połączony na krzyż ( prawy tył lewy przód i lewy tył prawy przód ) tylko działa jako złączka prawy przód prawy tył i lewy przód lewy tył) tyle że na tyl jest mniejszy otworek w tym zaworze i mniej leci na tył płynu hamulcowego wywaliłem z niego wszystko co sie dało i szału niema trochę cieplejsze felgi tylne ale ciągle walcze dam znac co i jak

booohal - 01-06-2012, 22:47

fabryka24, Jak odkręcałeś ten zawór? Od spodu czy z góry? Ciężki jest do niego dostęp raczej.
marcinzam - 01-06-2012, 23:01

tylko najlepiej sprawdzić na rolkach jaka jest różnica po usunięciu zaworu

[ Dodano: 02-06-2012, 07:09 ]
malina_drizzt napisał/a:
Pisałem do Japaneze z prośbą o sprawdzenie wersji zaworów.
Taką odpowiedź otrzymałem:
96-98 jest to zawór porcjowania,
98-00 też zawór porcjowania
00- to jest tylko złączka (w serwisie też pewnie niecałe 900zł :D )

Wychodzi na to, przynajmniej tak to rozumiem, że po ostatnim lifcie zawór pozbawiony jest bebechów i pełni rolę złączki.
Mam taki z kombi właśnie po ostatnim lifcie i zewnątrz jest taki sam jak mój z 99r.

Zgadza się powyżej 2000 roku nie ma już zaworu tylko sama złączka tak podają katalogi ,czyli można bez obaw wywalić to z układu :)

fabryka24 - 02-06-2012, 09:07

witam odkręcałem od góry koło alternatora jest sporo miejsca trzeba tylko odkręcić przewód od wspomagania żeby go trochę odsunąć lepszy dostep do śrub odkreca sie bardzo łatwo zajeło mi to 10 minut a jeszcze jedno przed tym byłem na rolkach i tył wyszło mn na zregenerowanych zaciskach lewe koło 1.35 , prawe 1,33 reczny wywala z rolek moze dzis uda mi sie zmowu pojechac na rolki i sprawdze co sie zmieniło dam znać pozdro
booohal - 02-06-2012, 11:43

fabryka24, Czekam z niecierpliwością na wynik z rolek :thumbright:
fabryka24 - 02-06-2012, 13:48

jak dalej wyjdzie lipa na rolkach to rwe to badziewie ( zawór porcjowania ) i zastosuje to http://www.fotosik.pl/pok...c453434518.html

[ Dodano: 02-06-2012, 19:15 ]
no i byłem dziś na rolkach i tu http://www.fotosik.pl/pok...bc03f57c65.html jest wykres moich hamulców przed (zawór porcjujący nie ruszany ) i po zawór bez wnętrzności sami oceńcie

[ Dodano: 02-06-2012, 19:28 ]
zapomniałem dodać diagnosta pytał czy wymieniałem klocki z tyłu że taka różnica bo ostatnio mówił że za wiele już nie wyciagne z tych hamulców, powiedziałem mu co zrobiłem z zaworem . zobaczył przez koło (17 stki) na zacisk i powiedział że mam założone klocki jakies kaszimany kamiszany kaszany ze to syf strasznie twardy, i nikomu w ich warsztacie tego nie zakładają . mam wymienić klocki na jak najmiększe i będzie żyleta ( no witki opadaja) tak czy śiak balans hamulców się poprawił

Krzyzak - 02-06-2012, 19:58

fabryka24 napisał/a:
odkręcałem od góry koło alternatora
po zdjęciu koła i bocznej osłony silnika dużo lepiej odkręcić to koło od dołu - można włożyć klucz odgięty i nie poryra się nakrętki :)
booohal - 02-06-2012, 20:45

fabryka24, Dzięki! Już wiem co jutro będę robił. :thumbright:
arturj123 - 03-06-2012, 11:08

Czyli ogólnie panowie bez obaw polecamy ten zabieg?
Jackall - 03-06-2012, 16:46

fabryka24 napisał/a:
mam wymienić klocki na jak najmiększe i będzie żyleta ( no witki opadaja) tak czy śiak balans hamulców się poprawił

To, że miękkie klocki będą skuteczniejsze jest prawie pewne. Równie pewne jest, że zużyją się dużo szybciej i będą bardziej brudzić felgi. Chociaż względy bezpieczeństwa są ważniejsze.

Co do wyniku z rolek fabryka24 to mam pytanie jakie masz hamulce z przodu? I dlaczego spadła Ci ich skuteczność? Robiłeś coś z nimi w międzyczasie?
Tył może zyskał na sile ale przód sporo stracił. Poza tym jest dosyć duża różnica pomiędzy kołami jednej osi.

Ja po raz kolejny miałem wyniki przodu w granicach 3,5kN przód, 1,4kN tył i 1,85kN ręczny.

fabryka24 - 03-06-2012, 17:59

witaj skutecznosc spadła z przodu po wyjeciu cześći z zaworó porcjowania mam teraz tak jakby bardziej proporcje zblizone przód do tyłu , subiektywnie nic nie jest gorzej wczesniej terz mialem na przodzie 3.5 i nurkował przy hamowaniu jak szalony teraz tak bardziej przysiada całe auto przy hamowaniu ogarne klocki i tarcze i bedzie git mam założone kaszijamy przod i tył zdjołem zeby je obejżec i świeca sie jak lustro normalnie swiatło sie w nich odbija są takie gładkie że ślizgaja sie po tarczy zamiast hamowac dam znac co i jak dalej z miomi hamulcami