To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - System audio w lancerach

tyku - 15-10-2013, 19:02

wiewioor, Jeśli można wiedzieć to jaki wzmacniacz i głośniki chcesz wsadzić do lacera?
Ja to raczej posłuchał bym rady bart210 i odpuścił sobie takie kombinacje, ale życzę powodzenia.

wiewioor - 16-10-2013, 09:49

Po pierwsze dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

Grzesiopol - dałeś mi ciekawą informację tj.

grzesiopol napisał/a:
Z tego co widziałem do wzmacniacza Rockforda jest podłączenie ze skrzynki bezpieczników w środku samochodu, więc i ty możesz stąd wziąć swoje zasilanie.

posprawdzam w swoim aucie czy dam radę to wykorzystać i czy to połączenie będzie się nadawało na podłączenie wzmacniacza.

PS. Jak masz schemat - byłbym wdzięczny bo szukam, szukam, wertuje ale znaleźć nie mogę.

Co do pytania 4 i odpowiedzi grzesiopola chodzi mi o to czy do radia w tych standardowych kostkach znajdę sygnał tzw. remonte do włączenia / wyłączenia innych podzespołów (między innymi wzmacniacza). Bo jeśli nie ma to zawsze mogę podpiąć się pod gniazdo zapalniczki, które jest aktywne dopiero przy zapłonie.

grzesiopol napisał/a:
z tym podpinaniem się do tych kabli to dałbym sobie spokój bo i tak da ci to słabą jakość sygnału

Co do braku wyjść sygnału low input - RCA z fabrycznego radia wiem że nie jest to najlepsze rozwiązanie jak pisze bart210, ale zdecydowałem że nie będę ładował $ na stacje multimedialne, ramki itp, gdyż otwarcie przyznaje iż efekt na który oczekuje jest taki że ma się lekko poprawić dół. Biorąc pod uwagę gdy odciążę głośniki w drzwiach, dodam suba to zdobędę to czego oczekuję. A oczekuje naprawdę niewiele. Sygnał hi-input poleci tylko do suba przez filtry więc mam nadzieję że zakłócenia będą niewielkie, tym bardziej że chodzi mi wyłącznie o przedział do ok. 150 Hz. Oryginalnego radia też rozbierać nie będę bo jak doczytałem trochę zabawy z tym jest a moje potrzeby nie są wygórowane.

tyku napisał/a:
wiewioor, Jeśli można wiedzieć to jaki wzmacniacz i głośniki chcesz wsadzić do lacera?

Nic specjalnego. Biorąc pod uwagę budżet, który przeznaczyłem na audio to będzie:

wzmacniacz Magnat RX22 - który zalega mi w garażu więc go wykorzystam
głośnik niskotonowy Excursion SX1-8S4 (dawny RE Audio 8S4)
głośniki w drzwiach zostają OEM - jeśli bym chciał coś dobrego to znów to musiałbym napędzać elektrownią a to wiązało by się już z koniecznością zmiany jednostki sterującej ze względu na brak wyjść RCA. Nie mam na to już ochoty. :) - zamiast wymiany głośników wolę wygłuszyć drzwi.

Odpuścić w ogóle zmiany - nie odpuszczę, bo ogólny efekt na pewno będzie lepszy niż OEM, a skrzynię do suba (cały odlew boczku tam gdzie OEM sub siedzi) już praktycznie wykonałem i szkoda by mi było mojej już wykonanej pracy przy tym :) - przy okazji podziękowania dla użytkownika mazin za porady przy wykonaniu odlewu z żywicy.

Dzięki jeszcze raz za pomoc i rady.
Jak skończę to napisze jak wrażenia - czy na plus czy na minus od zamierzonego efektu.

grzesiopol - 16-10-2013, 18:56

Jeżeli chodzi o podłączenie zasilania to zerknij tutaj http://forum.mitsumaniaki...1047917#1047917 może coś jeszcze wykorzystasz.
Ale ten twój magnat o ile się nie mylę nie ma gniazda HI-level więc i tak będziesz musiał podłączać przez RCA. Ale widzę, że jesteś uparty więc trzeba ci pomóc opis gniazda C-104 tego 20 pinowego znajdziesz na stronie 54A-279 serwisówki (w dziale Chassis Electrical - Radio and CD Player) wyjście z radia głośników (dla porównania na stronie 54A-285 masz podłączanie głosników ze wzmacniacza). Ty chciałes podłaczyć sie pod tylne głośniki (drzwiowe) w kostki D-01 i D-20, ale zobacz do serwisówki strona 54A-286 przekazanie sygnału z radia do wzmacniacza jest realizowana przez piny 26,36, 28, 38 z gniazda/wtyczki C-104 z radia, czyli i ty powinieneś (IMHO) do swojego wzmacniacza wziąć stąd sygnał i z powrotem go wrzucić przez tą wtyczkę wprowadzając sygnał na tylne głośniki pinami 25, 35, 27, 37.
Podłączenie wzmacniacza przez gniazdo C-309 zabezpieczone bezpiecznikiem chyba 31 ze skrzynki w samochodzie (sprawdze to w swoim samochodzie to ci jeszcze podam dokładnie ale chyba to to gniazdo)

Czyli IMO powinieneś we wtyczce C-104 przeciąć przewody 26,36,28,38,25,35,27,37 i pobrać sygnał z przewodów 26,36,28,38 do wzmacniacza a ze wzmacniacza wprowadzasz sygnał do przewodów 26,36,28,38,25,35,27,37 wg schematu właściwych głośników (lewy, prawy tył, przód). Oczywiście jeżeli dobrze zrozumiałem schematy połączeń i pomimo braku wykształcenia elektronicznego :mrgreen: :wink:
Zasilanie ciągniesz wg swojego wyboru.

A żeby nie ciągnąć przewodów do bagażnika to zrób sobie uchwyt i zamontuj wzmacniacz po siedzeniem kierowcy, myślę, że dziurki tam są standardowe więc chyba nie będzie problemu.

Pozostaje jeszcze problem podłączenia Remote do wzmacniacza zerknij serwisówka strona 54A-274 chyba będą to piny 7 lub 17 z wtyczki C-106

[ Dodano: 16-10-2013, 19:22 ]
Jak znasz sie na schematach elektrycznych to w serwisówce od strony 90-168 masz schematy podłączeń radia bez wzmacniacza i ze wzmacniaczem.

wiewioor - 16-10-2013, 23:14

grzesiopol, Dzięki za konkretną odpowiedź. Gdybym mógł - postawiłbym Ci piwo za poświęcony czas. :)

Co do linku powyżej dotyczącego podłączenia w przypadku gdybym stwierdził że gniazdo C309 okazało się "niepodatne" (nie wiem jakiego innego słowa użyć) na podłączenie mojego wzmacniacza. Ale wszystko wskazuje że to jest właśnie to gniazdo.

grzesiopol napisał/a:
Ale ten twój magnat o ile się nie mylę nie ma gniazda HI-level więc i tak będziesz musiał podłączać przez RCA.

Wiem że ten wzmacniacz nie posiada wyjścia hi-level - posiadam za to konwerter z poziomu hi do low (RCA) wraz z filtrami przeciwzakłóceniowymi. Kupione w ESSA - podobno całkiem nieźle działają.

Co do schematu nie wiem i nie rozumiem po co na początku mam wpinać się w "przód" głośników po to żeby przejść do "tyłu" w skrócie. Wiem że standardowo wzmacniacz jest podłączony właśnie do przodów jak piszesz (26,36, 28, 38 -> z gniazda C104), ale wydaje mi się że to niepotrzebna kombinacja dla mojego rozwiązania gdy mogę łatwym sposobem podpiąć się właśnie pod 25, 35, 27, 37 od razu bez zbędnych i niepotrzebnych cięć i łączenia przodów z tyłem. Ale ja też jestem samoukiem bez wykształcenia elektronicznego, więc jeszcze się dopytam.

grzesiopol napisał/a:
A żeby nie ciągnąć przewodów do bagażnika to zrób sobie uchwyt i zamontuj wzmacniacz po siedzeniem kierowcy, myślę, że dziurki tam są standardowe więc chyba nie będzie problemu.

Przemyślę tą kwestię :)

Dzięki jeszcze raz za odpowiedź.

PS. Od 2 godz. studiuję już serwisówkę szukając najlepszego rozwiązania - i mam dość - idę spać - taki OT na zakończenie postu.

grzesiopol - 17-10-2013, 19:09

wiewioor napisał/a:
nie wiem i nie rozumiem po co na początku mam wpinać się w "przód" głośników po to żeby przejść do "tyłu" w skrócie.
myślę, że i tak będziesz ciągnął przewody do przednich głośników, więc możesz to zrobić za jednym razem i wpinać się do jednej wiązki zamiast do kilku tak będziesz miał po prostu łatwiej i chyba szybciej.
Co do sygnału z przednich głośników to nie znam się ale chyba sygnał na przód ma lepszą charakterystykę, ale to tylko moja koncepcja. :mrgreen:

Co do piwka to możesz pojawić się na przyszłorocznym Zlocie i sobie wypijemy :wink:

Na przyszłość. Jak chcesz komuś podziękować to możesz dać komuś "plusika" wciskając "pomógł" w temacie w którym zakładasz albo możesz napisać do modera danego działu i poprosić o "plusika" ze wskazaniem tematu w którym osoba ci pomogła jeżeli autorem tematu jest ktoś inny. =D> :thumbright: :thumbleft:

bart210 - 17-10-2013, 19:21

Nie ma znaczenia czy przód czy tył, jakość sygnału jest taka sama bo końcówki mocy są takie same. Sygnał do subwoofera powinien być sumą kanału lewego i prawego. Nie zawsze niskie tony w muzyce występują na obu kanałach jednocześnie.

wiewioor napisał/a:
posiadam za to konwerter z poziomu hi do low (RCA) wraz z filtrami przeciwzakłóceniowymi.

No to wtedy to już będzie jazda na całego. Dodatkowy element w torze sygnałowym tylko podnosi poziom zakłóceń. Powinno się unikać takich wynalazków, a konwerter jeśli musi być to możliwie jak najbliżej wzmacniacza subwoofera, najlepiej na samej płytce. Weź pod uwagę też to, że alternator sieje zakłócenia i niewłaściwe ekranowanie lub złe podłączenie masy może spowodować, że w głośniku będziesz słyszał duże zakłócenia. Jeśli jest dobra instalacja to nie trzeba żadnych filtrów.
Niektórzy myślą, że wystarczy poskręcać kabelek tu, kabelek tam a potem płacz, że coś buczy, świszczy i piszczy.

Mimo to życzę powodzenia. Napisz jak to gra jak wszystko podłączysz.

grzesiopol - 17-10-2013, 19:45

bart210, kolega jest uparty, już proponowałem zakup innego radia. :mrgreen:
wiewioor, a może coś takiego http://allegro.pl/c-cross...3558587003.html zadzwoń niech podadzą ci model wzmacniacza, poczytasz sobie o nim i może się zdecydujesz. Ponadto masz głośniki (bez suba) pod wzamaka i przewody i byłoby prawie jak oryginał :mrgreen: A może poradź się jakiegoś elektronika i może by ci zrobił wyjście ze środka radia na RCA, bart210 chyba jest to możliwe, jak myślisz.
Dorzucę jeszcze ten cytat postu tokyo
tokyo napisał/a:
Jezeli w aucie bylo zwykle radio 1 cd lub 6 cd lub navi, ale nie bylo systemu Rockford, dolożenie wzmacniacza i woofera fabrycznego wiąże sie z dolożeniem dodatkowej instalacji!!! Oprócz tego do Lancerkow,Outlanderków do roku 2010 mozna dołożyc fabryczny zestaw BT, poniewaz sa jeszcze kostki. Od polowy 2010 r juz trzeba do BT dokladac instalacje (wszystko jest dostepne).
Pozdrawiam
może to cie przekona do zakupu całości.
bart210 - 17-10-2013, 19:56

Jest to możliwe. Wtedy wystarczy dzielnik napiecia na jednym kanale. Żeby mieć sygnał z dwóch kanałów należałoby wstawić dodatkowy układ sumujący na wzmacniaczu operacyjnym, żeby nie wprowadzać zakłóceń do sygnału wejściowego.
Rozwiązanie z dzielnikiem jest chyba najlepsze i najtańsze bo nie trzeba dużo grzebać w radiu. Pytanie tylko kto by się podjął takiej przeróbki.

grzesiopol - 17-10-2013, 20:22

bart210 napisał/a:
Pytanie tylko kto by się podjął takiej przeróbki.
pewnie jakiś magik. I ten ktoś musi być dobry aby bawić się w podpinanie bez schematu radyjka.

Jeżeli dobrze rozumuje pisane powyżej posty to znaczy, że fabrycznie wsadzony do Lancera Rockford jest wzmacniaczem podłączonym przez Hi-input.

bart210 - 17-10-2013, 20:31

Też tak może być. Większość wzmacniaczy do subwoofera dostępnych na rynku posiada wbudowane wejście wysokopoziomowe. Ja przynajmniej takiego bym szukał jakbym chciał zainstalować suba w moim aucie.
grzesiopol - 17-10-2013, 21:33

I jeszcze jedno. Wnioskuję, że mogę kupiś sobie dowolne radio, podłączyć go za pomocą przejściówek pod fabryczne kostki i będzie śmigać ze wzmacniaczem.
Nasuwa się tutaj pytanie a właściwie kilka.
1. Czy dalej będzie możliwość korzystania z sytemu głośnomówiącego?
2. Czy trzeba będzie kombinować z sygnałem włączania wzmacniacza?
3. Moze wziąć sygnał z anteny automatycznej? (wiekszość radyjek ma tą funkcję)
4. Czy będzie w ogóle to opłacalne biorąc pod uwagę, że ramka do Lancera kosztuje około 400 zł.?

wiewioor - 18-10-2013, 11:08

grzesiopol napisał/a:
myślę, że i tak będziesz ciągnął przewody do przednich głośników

Nie będę. Potwierdziłem jeszcze to u specjalisty.

Ponadto jeszcze bart210 napisał:

bart210 napisał/a:
Nie ma znaczenia czy przód czy tył, jakość sygnału jest taka sama bo końcówki mocy są takie same. Sygnał do subwoofera powinien być sumą kanału lewego i prawego. Nie zawsze niskie tony w muzyce występują na obu kanałach jednocześnie.

grzesiopol napisał/a:
Jak chcesz komuś podziękować to możesz dać komuś "plusika" wciskając "pomógł" w temacie w którym zakładasz albo możesz napisać do modera danego działu i poprosić o "plusika" ze wskazaniem tematu w którym osoba ci pomogła jeżeli autorem tematu jest ktoś inny.

O formie „pomógł” wiedziałem, aczkolwiek myślałem że tylko dla osób które zakładały temat. Sam się podłączyłem do tematu więc pozostaje opcja nr 2.

bart210 napisał/a:
Mimo to życzę powodzenia. Napisz jak to gra jak wszystko podłączysz.

Na pewno napiszę. Jeśli efekt będzie nie zadowalający wtedy będę zastanawiał się nad ewentualną wymianą radia bądź jak napisał bart210 kombinacją przy OEM radiu.

grzesiopol napisał/a:
wiewioor, a może coś takiego http://allegro.pl/c-cross...3558587003.html

Przy rozpoczęciu prac nad CA założyłem że moim planem jest przy jak najmniejszym wydatku trochę poprawić dół pasma. Wzmacniacz miałem jeszcze przed zakupem Lancera – leżał w garażu nieużywany. Większość materiałów również miałem dostępne w garażu. Głośnik, również już mam więc zakup na nowo parts`ów – które mam – dla mnie mija się z celem .

bart210 napisał/a:
Większość wzmacniaczy do subwoofera dostępnych na rynku posiada wbudowane wejście wysokopoziomowe. Ja przynajmniej takiego bym szukał jakbym chciał zainstalować suba w moim aucie.

Tak wiem - jesli bym kupował nowy, inny tez bym takiego szukał, ale jak wyżej napisłem posiadam już dobry działający wzmacniacz. Jeśli nie będzie problemu przy konwerterze z niskiego do wysokiego poziomu to niepotrzebnie bym musiał kupować nowy wzmacniacz, który i tak byłby podłączany przez hi-input więc i tak z końcówki by brał sygnał.

Reasumując – Jeszcze raz dzięki za wypowiedzi (pozytywne i negatywne) , aczkolwiek wszystkie konstruktywne. W sobotę będę prowadził wszelaką instalację, będę chciał wszystko podłączyć. Opisze jak to gra u mnie, czy zniekształcenia występują, jeśli tak to czy są duże, czy to przeszkadza w odsłuchu).

Jeśli będzie potrzeba – będę dalej zmieniał kolejne elementy celem poprawy jakości CA.

Arczi89 - 18-10-2013, 17:01

A pytanie gdzie planujesz umiejscowić wzmacniacz ?

Przymierzałem swojego Carpowera i pod siedzenia nie ma siły by wlazł. W bagażniku nie ma za dużo miejsca na bagaże a dojdzie skrzynia i ewentualny wzmacniacz :/

Jak wy sobie z tym poradziliście ?

grzesiopol - 18-10-2013, 17:47

wiewioor, to powodzenia w nagłaśnianiu, jeżeli ci się uda bez rozbierania i składania samochodu to zrób próbny rozruch i daj znać jak to będzie chodzić.
bart210 - 18-10-2013, 19:08

Obym się mylił z moimi wypowiedziami i żeby wszystko ładnie grało. Czekamy na krótką relację z testów.