To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Carisma MSX

SHARK1979 - 16-01-2011, 22:31

mystek napisał/a:
Chciałbym dorwać taki silnik do Colta CJ :/

Były Colty z 1.8 140KM silnikiem poszukaj wiem że problemo by był i w dobrym stanie ale kto nie szuka ten nie ma albo od Cyborga :twisted:

hermeth - 16-01-2011, 22:56

Carismę z tym silnikiem ciężko znaleźć. Częściej trafia się colt gti na allegro. W carismie jest lustrzane odbicie tego samego silnika 1.8 DOHC co w colcie. Ja osobiście na żywo widziałem innego MSXa tylko raz, w Wawie jak jechałem na lotnisko. Czarny na rej. WG, czyli gdzieś z moich stron. A oprócz tego 2 na allegro: czerwony i granatowy (który pewnie niedługo doczeka się prezentacji na forum).
macieekg - 16-01-2011, 23:52

SHARK1979 napisał/a:
Były Colty z 1.8 140KM silnikiem poszukaj
były GTi z poprzedniej generacji CA0, jego silnik nie podejdzie do CJ0 bo jest odbiciem lustrzanym.
Silnik z MSX by właśnie pasował, ale te samochody są tak rzadkie, że gdyby nie ten temat to bym nie wiedział że istnieje taki model :P

mystek - 17-01-2011, 10:23

#Shark - no właśnie tylko, że tak jak Maciek już napisał - silniki z CA nie podchodzą do CJ :/. Tak to nawet zwykłe 1.6 113KM by mnie urzadzalo. Przypuszczam, że takich swapów byłaby masa, bo po kosztach, w cenie silnika + jakieś niewielkie dopłaty. To niestety byłoby zbyt piękne i Japońce musiały utrudnić zadanie CJtkowiczom :P

#Hermeth - gdzie Ty widzisz te Carismy na Allegro? Bo ja jakiś ślepy jestem :) . Jeden koleś wystawił zwykłą Carismę ciemnozieloną i zalegitymował ją mocą... 146KM :D . Kij, że napis GLX na tylnej klapie i w ogóle zwykła, seryjna Carisma, ale nadzieja umiera ostatnia :D uwierzył jakiemuś Holendrowi, że ma 140KM :) )

No i druga Cari. Srebrna... w dieslu i niby 139KM ma (:|). Koleś chyba pomylił kilowaty z koniami mechanicznymi. Komis samochodowy, a komisy lubią wpisać głupoty w rubrykach. Ileż razy widziałem silniki Coltowskie 1.3 ... 16v :D (przed liftowe) :)

idas - 17-01-2011, 10:47

Mystek napisał/a:
Koleś chyba pomylił kilowaty z koniami mechanicznymi

Nie bardzo bo jeden kilowat to 1,3596KM, więc jego Cari musiałaby mieć 189KM ;) (przy okazji wiedzieliście że HP to nie to samo co KM? bo ja do tej pory nie...)
Mystek napisał/a:
Ileż razy widziałem silniki Coltowskie 1.3 ... 16v :D (przed liftowe) :)

A nie mogą mieć swapa?;)
Ale fakt komisiarze to bajarze;)

mystek - 17-01-2011, 12:15

#Idas - w nawiasie na wpisane 107kW i myślałem, że właśnie w tym sensie pomylił kilowaty z koniami mechanicznymi, ze tak naprawdę ma 107KM a nie kW :) .

swapa nikt im nie zabrania oczywiście, tylko że widywałem takich Coltów kilkanaście sztuk na allegro :D a na forum maniaków mitsubishi nawet nikt takiego swapa nie zrobił :P . Mnie się wydaje, że to nie bajarze, a po prostu sami nie wiedzą co mają na parkingu do sprzedania :) .

mkm - 17-01-2011, 13:55

hermeth, Twój post z filmami został zgłoszony do moderacji. Domyślam się, że chodzi o film drugi.
Jak dla mnie nie łamie on zasad, a Ty postarałeś się, żeby było w miarę możliwości bezpiecznie.
Ja ten film zostawiam.

Saqu - 17-01-2011, 15:59

mkm napisał/a:
Twój post z filmami został zgłoszony do moderacji.

Jasny gwint, to jakaś masakra, ludzie boją się jeździć szybciej niż 50 i wystarczy że zobaczy kogoś jadącego szybciej i ma "zabrudzone" gacie (żeby nie pisać brzydko :) ) Ulica pusta, ni ducha żywego czy nawet martwego!! i wezmą zgłoszą że filmik...

Ludzie ... czego się czepiacie? i to pewnie jeszcze ktoś kto wogóle się nie wypowiedział w tym wątku...

A żeby nie robić OT to faktycznie fajnie brzmi :D ale sam stożek też fajnie "ryczy" że tak napisze :D

Piwor - 17-01-2011, 18:51

mystek, może 4G93 SOHC?
Student - 17-01-2011, 20:02

Ale o co biega , JA prawie codziennie widzę Cari MSX-a, stoi niedaleko szkoły moich dzieci.
Nic nadzwyczajnego i nic demonicznego dla mnie to samo co GDi , no może łatwiejsze do dłubnięcia :badgrin: .

mystek - 17-01-2011, 20:14

#Piwor - patrzyłem na filmy, jak to jedzie i jakoś nie zrobiło na mnie szału :/. Goście robią tym 9s do setki, czyli tyle ile ja mając 27KM mniej, a waży tylko 80kg więcej taka Cari (przynajmniej katalogowo). Bo GDI bym nie chciał. Ten swap na silnik z Carismy wydaje się dość interesującą opcją, ponieważ jest dość tanim rozwiązaniem. Silnik za silnik + robocizna.
Anonymous - 17-01-2011, 20:43

mystek napisał/a:
#Piwor - patrzyłem na filmy, jak to jedzie i jakoś nie zrobiło na mnie szału :/. Goście robią tym 9s do setki, czyli tyle ile ja mając 27KM mniej, a waży tylko 80kg więcej taka Cari (przynajmniej katalogowo). Bo GDI bym nie chciał. Ten swap na silnik z Carismy wydaje się dość interesującą opcją, ponieważ jest dość tanim rozwiązaniem. Silnik za silnik + robocizna.

Carisma MSX = osiągi minimalnie lepsze od GDI, lecz z możliwością zagazowania. ;)

Ale i tak szału nie robi. ;) Fakt. ;)

idas - 17-01-2011, 21:01

Mystek napisał/a:
Goście robią tym 9s do setki, czyli tyle ile ja mając 27KM mniej

Mystek to żart? Czym Ty to niby zmierzyłeś? 4G92 w wersji 113KM nie robi takiego czasu...(katalogowo:D). Wiem jak jeździ CJ0 z 1.6 bo dziewczyny rodzice mają takie, nie ma porównania te 90KM do 113KM.

j-rules - 17-01-2011, 21:32

a jaka jest skrzynia w MSX? Japan, france?
idas, nasze cb4a ma katalogowo 9,8 bodajze, ale przy pelnym obciazeniu?
Mi licnzikowe 100 wyskakuje na benzynie w jakies 8,8 stopera jak jade z pasazerem.
Jesli Cari MSX ma podobne dane katalogowe to bedzie wyraznie dynamiczniejsza od cb4a

mystek - 17-01-2011, 22:29

#Kuzi - no własnie, chciałbym zobaczyć 2 seryjne Carismy (1 GDI, druga MSX) i kierowców ogarniających temat by się przejechali na 1/4 i ciekawe jaka byłaby różnica. Edgar z Coltmanii wybebeszonym Coltem CA5A robi 14,5-14,6s na 1/4. Zhamowane 135KM.

#Idas - PW ;)