Nasze Miśki - Carisma MSX
SHARK1979 - 16-01-2011, 22:31
mystek napisał/a: | Chciałbym dorwać taki silnik do Colta CJ :/ |
Były Colty z 1.8 140KM silnikiem poszukaj wiem że problemo by był i w dobrym stanie ale kto nie szuka ten nie ma albo od Cyborga
hermeth - 16-01-2011, 22:56
Carismę z tym silnikiem ciężko znaleźć. Częściej trafia się colt gti na allegro. W carismie jest lustrzane odbicie tego samego silnika 1.8 DOHC co w colcie. Ja osobiście na żywo widziałem innego MSXa tylko raz, w Wawie jak jechałem na lotnisko. Czarny na rej. WG, czyli gdzieś z moich stron. A oprócz tego 2 na allegro: czerwony i granatowy (który pewnie niedługo doczeka się prezentacji na forum).
macieekg - 16-01-2011, 23:52
SHARK1979 napisał/a: | Były Colty z 1.8 140KM silnikiem poszukaj | były GTi z poprzedniej generacji CA0, jego silnik nie podejdzie do CJ0 bo jest odbiciem lustrzanym.
Silnik z MSX by właśnie pasował, ale te samochody są tak rzadkie, że gdyby nie ten temat to bym nie wiedział że istnieje taki model
mystek - 17-01-2011, 10:23
#Shark - no właśnie tylko, że tak jak Maciek już napisał - silniki z CA nie podchodzą do CJ :/. Tak to nawet zwykłe 1.6 113KM by mnie urzadzalo. Przypuszczam, że takich swapów byłaby masa, bo po kosztach, w cenie silnika + jakieś niewielkie dopłaty. To niestety byłoby zbyt piękne i Japońce musiały utrudnić zadanie CJtkowiczom
#Hermeth - gdzie Ty widzisz te Carismy na Allegro? Bo ja jakiś ślepy jestem . Jeden koleś wystawił zwykłą Carismę ciemnozieloną i zalegitymował ją mocą... 146KM . Kij, że napis GLX na tylnej klapie i w ogóle zwykła, seryjna Carisma, ale nadzieja umiera ostatnia uwierzył jakiemuś Holendrowi, że ma 140KM )
No i druga Cari. Srebrna... w dieslu i niby 139KM ma (:|). Koleś chyba pomylił kilowaty z koniami mechanicznymi. Komis samochodowy, a komisy lubią wpisać głupoty w rubrykach. Ileż razy widziałem silniki Coltowskie 1.3 ... 16v (przed liftowe)
idas - 17-01-2011, 10:47
Mystek napisał/a: | Koleś chyba pomylił kilowaty z koniami mechanicznymi |
Nie bardzo bo jeden kilowat to 1,3596KM, więc jego Cari musiałaby mieć 189KM (przy okazji wiedzieliście że HP to nie to samo co KM? bo ja do tej pory nie...)
Mystek napisał/a: | Ileż razy widziałem silniki Coltowskie 1.3 ... 16v (przed liftowe) |
A nie mogą mieć swapa?;)
Ale fakt komisiarze to bajarze;)
mystek - 17-01-2011, 12:15
#Idas - w nawiasie na wpisane 107kW i myślałem, że właśnie w tym sensie pomylił kilowaty z koniami mechanicznymi, ze tak naprawdę ma 107KM a nie kW .
swapa nikt im nie zabrania oczywiście, tylko że widywałem takich Coltów kilkanaście sztuk na allegro a na forum maniaków mitsubishi nawet nikt takiego swapa nie zrobił . Mnie się wydaje, że to nie bajarze, a po prostu sami nie wiedzą co mają na parkingu do sprzedania .
mkm - 17-01-2011, 13:55
hermeth, Twój post z filmami został zgłoszony do moderacji. Domyślam się, że chodzi o film drugi.
Jak dla mnie nie łamie on zasad, a Ty postarałeś się, żeby było w miarę możliwości bezpiecznie.
Ja ten film zostawiam.
Saqu - 17-01-2011, 15:59
mkm napisał/a: | Twój post z filmami został zgłoszony do moderacji. |
Jasny gwint, to jakaś masakra, ludzie boją się jeździć szybciej niż 50 i wystarczy że zobaczy kogoś jadącego szybciej i ma "zabrudzone" gacie (żeby nie pisać brzydko ) Ulica pusta, ni ducha żywego czy nawet martwego!! i wezmą zgłoszą że filmik...
Ludzie ... czego się czepiacie? i to pewnie jeszcze ktoś kto wogóle się nie wypowiedział w tym wątku...
A żeby nie robić OT to faktycznie fajnie brzmi ale sam stożek też fajnie "ryczy" że tak napisze
Piwor - 17-01-2011, 18:51
mystek, może 4G93 SOHC?
Student - 17-01-2011, 20:02
Ale o co biega , JA prawie codziennie widzę Cari MSX-a, stoi niedaleko szkoły moich dzieci.
Nic nadzwyczajnego i nic demonicznego dla mnie to samo co GDi , no może łatwiejsze do dłubnięcia .
mystek - 17-01-2011, 20:14
#Piwor - patrzyłem na filmy, jak to jedzie i jakoś nie zrobiło na mnie szału :/. Goście robią tym 9s do setki, czyli tyle ile ja mając 27KM mniej, a waży tylko 80kg więcej taka Cari (przynajmniej katalogowo). Bo GDI bym nie chciał. Ten swap na silnik z Carismy wydaje się dość interesującą opcją, ponieważ jest dość tanim rozwiązaniem. Silnik za silnik + robocizna.
Anonymous - 17-01-2011, 20:43
mystek napisał/a: | #Piwor - patrzyłem na filmy, jak to jedzie i jakoś nie zrobiło na mnie szału :/. Goście robią tym 9s do setki, czyli tyle ile ja mając 27KM mniej, a waży tylko 80kg więcej taka Cari (przynajmniej katalogowo). Bo GDI bym nie chciał. Ten swap na silnik z Carismy wydaje się dość interesującą opcją, ponieważ jest dość tanim rozwiązaniem. Silnik za silnik + robocizna. |
Carisma MSX = osiągi minimalnie lepsze od GDI, lecz z możliwością zagazowania.
Ale i tak szału nie robi. Fakt.
idas - 17-01-2011, 21:01
Mystek napisał/a: | Goście robią tym 9s do setki, czyli tyle ile ja mając 27KM mniej |
Mystek to żart? Czym Ty to niby zmierzyłeś? 4G92 w wersji 113KM nie robi takiego czasu...(katalogowo:D). Wiem jak jeździ CJ0 z 1.6 bo dziewczyny rodzice mają takie, nie ma porównania te 90KM do 113KM.
j-rules - 17-01-2011, 21:32
a jaka jest skrzynia w MSX? Japan, france?
idas, nasze cb4a ma katalogowo 9,8 bodajze, ale przy pelnym obciazeniu?
Mi licnzikowe 100 wyskakuje na benzynie w jakies 8,8 stopera jak jade z pasazerem.
Jesli Cari MSX ma podobne dane katalogowe to bedzie wyraznie dynamiczniejsza od cb4a
mystek - 17-01-2011, 22:29
#Kuzi - no własnie, chciałbym zobaczyć 2 seryjne Carismy (1 GDI, druga MSX) i kierowców ogarniających temat by się przejechali na 1/4 i ciekawe jaka byłaby różnica. Edgar z Coltmanii wybebeszonym Coltem CA5A robi 14,5-14,6s na 1/4. Zhamowane 135KM.
#Idas - PW
|
|
|