[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Stukanie w zawieszeniu
Krzyzak - 16-07-2010, 23:03
ja bym sam sworzeń zmieniał - jednak oryginalne wahacze są znacznie lepsze jakościowo niż obecnie produkowane zamienniki
szczególnie z yamato są ostatnio problemy - po roku padają gumy sworznia i wahacz do wymiany
stig1 - 18-07-2010, 14:53
panowie z tego co sie orientuje firma Yamato to chińszczyzna nawet ostatnio gość ze sklepu do japońców mówił że to china i nie poleca bo ma dużo reklamacji na to.
ponadto po poszukiwaniach w necie części yamato robią w chinach indonezji i na tajwanie i są to firmy podwykonawcze
Krzyzak - 18-07-2010, 16:35
yamato to japońska firma i nawet produkcja w chinach (ogólnie) też nie zawsze znaczy tragiczną jakość - np. firma adidas od lat 80-tych produkuje buty m.in. w chinach i mam jeszcze te buty, które przeżyły u mnie np. 14 lat...
dopiero obecna produkcja wytrzymuje na moich nogach 3-4 lata...
wszystko zależy od technologii, materiałów i kontroli jakości
stig1 - 18-07-2010, 16:58
jak najbardziej sie z tobą zgodze, ale zazwyczaj wszyscy sobie zdają sprawę że produkty z chin nie są najlepszej jakości.
Weź sobie sprzęt boscha produkowanego w europie a w chinach i porównaj go chociażby wizualnie a odrazu zauważysz różnice.
maciekdj - 19-07-2010, 18:21 Temat postu: Stuki przy skręcaniu i ruszaniu Witam.
Naczytałem się trochę na temat stukania nie mogę dojść co jest. Występują pojedyncze stuki z prawego przedniego koła. Przy gwałtownym ruszaniu jest bardzo głośny stuk tak jakby coś waliło w blachę samochodu zaś przy skrętach delikatne pojedyncze stuki tak jakby coś się obijało. Przegub to chyba nie jest bo by stukał cały czas podczas skrętu a tu u mnie jak skręcę w lewo to stuknie delikatnie i jak odbiję w prawo też raz stuknie itd. Może coś poradzicie ??
robertdg - 19-07-2010, 18:32
maciekdj, sprawdż końcówke drążka i drążek kierowniczy, oraz sworznie wahaczy prawej strony.
Hugo - 19-07-2010, 19:11
maciekdj stawiam na wybity sworzeń wahacza prawego giętego ("banana").
dawido - 19-07-2010, 19:12
witam,podczas wymiany oleju powiedzialem mechanorowi zeby mi sprawdzil bo mi cos puka w kole
no i znalazl luz na drazku kierowniczym
kupilem koncowke zamontowal...i dalej mi puka
i juz mnie krew zalewa bo nie wiem co to,
w sumie dal mi do zrozumienia ze czas juz wymienic amory,wiec pytam sie tu was czy amory moga byc przyczyna tego stukania?czy jak zaloze nowe znow moze stukac?cholera juz mnie bierze,choc luz na koncowce rzeczywiscie byl
pozdro
Hugo - 19-07-2010, 19:40
dawido napisał/a: | dalej mi puka | Dokładniej w jakich sytuacjach itd?
robertdg - 19-07-2010, 19:46
dawido napisał/a: | no i znalazl luz na drazku kierowniczym | dawido napisał/a: | kupilem koncowke zamontowal...i dalej mi puka | przecież to 2 różne rzeczy, opisujesz zepsucie jednej a wymiane drugiej.
maciekdj - 19-07-2010, 21:58
Sprawdzę sworznie i końcówkę. Tylko czy mój amerykan EA8W ma taką samą zawieche jak EA5W ? Chyba nie i znowu zaczną się kombinacje alpejskie z częściami. Na prezentowanych na forum zdjęciach przedniego zawieszenia brak jest u mnie wahacza górnego, ale jeszcze jutro sprawdzę dokładnie.
[ Dodano: 20-07-2010, 13:48 ]
U mnie nie ma górnego wahacza a zawieszenie wygląda tak http://www.oemmitsubiship...t=5&catalogid=1
ciekaw jestem czy sam sworzeń można wymienić wygląda, że tak.
Byłem u mechaników nic nie stwierdzili nie wiedzą pewnie.
Tuleje można dostać bo nawet na amerykańskich stronach są, sworznia nie znalazłem w intercars niby sworzeń jest tylko czy da się go wymienić.
lego86 - 21-07-2010, 10:53
Siemka
u mnie również jest problem z stukaniem. Lewa przednia strona. Na szarpakach nic nie wyszło. Na kanale z mechanikiem sprawdzałem i wygląda na to że wahacze sprawne. Od strony klocków hamulcowych wszystko ok. Poduszka pod silnikiem też ok. Gumki na stabilizatorach ok (bo też słyszałem że z tym może być problem. Stukanie raczej głuche niż metaliczne. Występuje na drobnych nierównościach
ma ktoś jakiś pomysł ? będę wdzięczny za pomoc
Hugo - 21-07-2010, 12:46
lego86 przeszukaj moje posty na forum. Kilkakrotnie pisałem jak sprawdzić luz na wahaczach giętych (bananach). Szarpaki nigdy go nie wykryją. Jeśli w/w wahacz zostanie wyeliminowany to radzę odkręcić łącznik stabilizatora i sprawdzić luzy na nim.
sampler - 21-07-2010, 12:58
stig1 napisał/a: | panowie z tego co sie orientuje firma Yamato to chińszczyzna nawet ostatnio gość ze sklepu do japońców mówił że to china i nie poleca bo ma dużo reklamacji na to.
ponadto po poszukiwaniach w necie części yamato robią w chinach indonezji i na tajwanie i są to firmy podwykonawcze |
chinszczyzna to Shih Hsiang ktora jest niemal identyczna w stosunku do Yamato. Na allegro Sihang Hsiang (SH) jest sprzedawane jako Yamato...
Anonymous - 21-07-2010, 17:45
Jestem po wymianie wahacza lewego tzw. banana. Poprzedni NIPPARTS wytrzymal ok 30 tys, po tej zimie zaczal delikatnie stukac . A ostatnio to bylo jedno wielkie walenie. Guma na sworzniu sie odksztalcila, dostal sie syf i sworzen mozna bylo obracac reka. Dodatkowo tuleja (cukierek ) oddzielila sie od metalu w kilku miejscach.
Kupilem YAMATO zobaczymy czy pociagnie wiecej, jak cos to mam gwarancje i nie zawaham sie jej uzyc
Roznice YAMATO - NIPPARTS:
- oslona gumowa sworznia w YAMATO od gory wzmocniona jest metalowym oringiem
czego nie bylo w NIPPARTS
- cukierek w YAMTO jest pelny, w NIPPARTS ma dwa otwory
- YAMATO ma swoje logo na wahaczu, w NIPPARTS nic nie widzialem
P.S. Prawy tez mam NIPPARTS ale narazie sie trzyma, odpukac.
|
|
|