[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Bicie przy hamowaniu
twister47 - 11-07-2011, 22:54
Ja tez nie wiem, moze poprostu jestem kiepskim kierowca i nie potrafie hamowac
Aczkolwiek w Mondeo mk2 ktorym wczesniej jezdzilem takiego problemu nie bylo, tarcze sie skonczyly, klocki tez, kupilem komplet na cale auto i zadnego najmniejszego drgniecia przy hamowaniu ani po ani przed wymiana.
polaff - 11-07-2011, 22:59
twister47 napisał/a: | Ja tez nie wiem, moze poprostu jestem kiepskim kierowca i nie potrafie hamowac
Aczkolwiek w Mondeo mk2 ktorym wczesniej jezdzilem takiego problemu nie bylo, tarcze sie skonczyly, klocki tez, kupilem komplet na cale auto i zadnego najmniejszego drgniecia przy hamowaniu ani po ani przed wymiana. |
ja robie około 100 - 120 kkm / rok i nigdy w żadnym z zajechanych przeze mnie aut takich excesów nie miałem. mało tego raz tylko w życiu tarcze wymieniałem w aucie, a no i teraz w galu z tym, że wymieniłem dla pewności wszystkie tarcze i klocki oraz pożądnie wyczyściłem zaciski. Jak na razie nic się nie dzieje, a jeżdżę dynamicznie.
gnusiek - 11-07-2011, 23:22
Wymieniłem w miśku wszystkie tarcze i klocki bo było bicie teraz jest ok. ale sam to robiłem i wszystko rozebrałem , wyczyściłem i potraktowałem smarem do zacisków , prowadnice były tak zapieczone i jeden cylinderek że gdybym tego nie zrobił pewnie by się okazało że też nie umiem hamować i wichruje tarcze
ALEX-77 - 13-01-2012, 04:42
A ja mam taki problem że bicie mam podczas hamowania ,ale tylko w przedziale 80km/h mam wrażenie że trzęsie nie tyko kierownicą ale całym przodem poniżej jak i powyżej tej prędkości jest OK od czego to może zależeć ?dodam że : po wymianie klocków i tarcz problem ustąpił ale tylko na jakiś czas i problem znowu powrócił ,felgi proste,opony letnie czy zimowe bez znaczenia , spotkał się ktoś z was z takim objawem ?
dawidoski13 - 13-01-2012, 07:16
Do zmirzenia bicie piast....prawdopodobnie krzywe.
Hugo - 13-01-2012, 08:06
ALEX-77 napisał/a: | spotkał się ktoś z was z takim objawem ? | Mam dokładnie to samo. Przy tej samej prędkości.
marcinzam - 13-01-2012, 14:45
ALEX-77 napisał/a: | A ja mam taki problem że bicie mam podczas hamowania ,ale tylko w przedziale 80km/h mam wrażenie że trzęsie nie tyko kierownicą ale całym przodem poniżej jak i powyżej tej prędkości jest OK od czego to może zależeć ?dodam że : po wymianie klocków i tarcz problem ustąpił ale tylko na jakiś czas i problem znowu powrócił ,felgi proste,opony letnie czy zimowe bez znaczenia , spotkał się ktoś z was z takim objawem ? |
proszę bardzo czujnik zegarowy ,koszt nie duży i masz pewność zakładając tarcze
dawidoski13 - 13-01-2012, 16:43
marcinzam napisał/a: | proszę bardzo czujnik zegarowy ,koszt nie duży i masz pewność zakładając tarcze |
Otóż to, zmierzysz sobie i myślę,że sprawa się wyjaśni.
Tomek - 13-01-2012, 17:12
sprawdź wyważenie kół przede wszystkim
mogą to też być półosie
krzywa piasta daje o sobie znać raczej przy hamowaniu
twister47 - 13-01-2012, 17:16
a jak wyjasnic to ze u mnie telepie przy hamowaniu z roznych predkosci i nie zakazdym razem??
polaff - 13-01-2012, 19:10
twister47 napisał/a: | a jak wyjasnic to ze u mnie telepie przy hamowaniu z roznych predkosci i nie zakazdym razem?? |
to było wałkowane milion razy i wele osób tak ma (ja również). Niestety nikt chyba nie znalazł jednoznacznej odpowiedzi...
Tomek - 13-01-2012, 19:30
polaff napisał/a: | twister47 napisał/a: | a jak wyjasnic to ze u mnie telepie przy hamowaniu z roznych predkosci i nie zakazdym razem?? |
to było wałkowane milion razy i wele osób tak ma (ja również). Niestety nikt chyba nie znalazł jednoznacznej odpowiedzi... |
u mnie tak się zaczynało
potem już biło non stop
kupiłem tarcze, a przy okazji wyszła krzywa piasta
ALEX-77 - 13-01-2012, 19:30
tomek84 napisał/a: | sprawdź wyważenie kół przede wszystkim
mogą to też być półosie
krzywa piasta daje o sobie znać raczej przy hamowaniu |
Koła wyważone ,no właśnie bije tylko podczas hamowania przy 80km/h,sprawdzę te piasty.
Tomek - 13-01-2012, 19:36
ALEX-77 napisał/a: |
Koła wyważone ,no właśnie bije tylko podczas hamowania przy 80km/h,sprawdzę te piasty. |
nie doczytałem, że masz to przy hamowaniu
także sprawdź tarcze i piasty przy okazji
tarcze masz na bank do wymianki + ew. piasta/piasty
matek - 13-01-2012, 19:51
u mnie tez bilo wlasnie przy hamowani z ok 80km/h ..... jako ze duzo sie naczytalem o krzywch piastach i slabych hamulcach itd itp wiec wymienilem piasty tarcze i klocki ... przejchecalem juz 3000km i jest ok
klocki i tarcze TRW , piasty jakieś zamienniki z łożyskiem od japaneze za 190zl/sztuka... nie wiem czy dobrze zrobiłem ze takie tanie kupiłem... no ale zobaczymy...
btw koles u którego robiłem przegląd stwierdził ze nie da sie sprawdzić czy piasta jest prosta bez uprzedniego wyciągnięcia łożyska i wsadzenia jej na tokarkę ( czy cos innego do sprawdzania ) ... czy naprawdę to jedyny sposób??
|
|
|