[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Hamulec reczny
robertdg - 12-02-2018, 19:31
Demontuje sie zawleczke, korpus linki osadzony jest w tulei, zerdzewial i trzyma - dodatkowo w srodku jest oring, linka od bebna sie rozni
Krzyzak - 12-02-2018, 20:08
slawkoo94 napisał/a: | czy po prostu tak bardzo przyrdzewiała | tak, przyrdzewiała
slawkoo94 - 12-02-2018, 20:13
A w którym miejscu ja podważyć zeby wyszla?
Hugo - 12-02-2018, 20:31
Cytat: | A w którym miejscu ja podważyć zeby wyszla? | Ja zawsze wyciągam przy użyciu takich szczypiec: http://allegro.pl/knipex-...24.html#thumb/4 i każda wychodzi bez problemu. Możesz wziąć jakiś pobijak lub płaski śrubokręt ze stalową końcówką do pobijania i uderzać w kołnierz pancerza linki w kierunku przodu auta (w miejscu styku z tulejką w tarczy kotwicznej). Ruszy na pewno.
slawkoo94 - 12-02-2018, 20:56
Patrze teraz po katalogach i z tego co widze to linki pomiedzy galami z tarczobebnami a tym ze zwykłymi bębnami sie nie różnią czy aby napewno to cos innego?
freekill - 30-05-2019, 19:28
Po wymianie szczęk ręcznego nie mogę wsadzić tarczy,jakieś pomysły?
robertdg - 30-05-2019, 21:32
freekill napisał/a: | Po wymianie szczęk ręcznego nie mogę wsadzić tarczy,jakieś pomysły? |
Skręć regulatory do zera i poluzuj nac iag linki, jak wejda nowe tarczobebny to regulatory rozkrec przez otwór wizjera tak aby tarcza sie zachamowala, po czym cofnij 2-3 zabki, reszte skoryguj naciagiem linki
Hugo - 30-05-2019, 22:20
Cytat: |
Po wymianie szczęk ręcznego nie mogę wsadzić tarczy,jakieś pomysły? | Szczęki nowe w zamienniku? Jeśli tak to niektóre w ogóle nie pasują do tego auta. Lepiej je dobrze porównaj ze starymi.
freekill - 31-05-2019, 08:12
Porównywałem niby takie same, regulator na 0, a luz na lince był i nie dało rady wcisnąć. Nie miałem czasu robić i mój ojciec się zaoferował pomocą. Koniec końców zrobione, trze delikatnie, ręczny trzeba mocno pociągnąć, w sensie użyć dużo siły. Jedna strona nie robiona (narazie)trzyma jak powinna, a ta robiona delikatnie coś tam trzyma, ale szału nie ma. Zakupiłem nowy zestaw sprężyn i tych bolczykow i mam pytanie/mój tok myślenia miejsce gdzie boleć z tą sprężyna dociska szczękę powinno być stabilne, a nie latać? U mnie tak jakby wychodziło, że ten bolczyk jest za długi, startego brak zjadła go ruda, z tego co mi ojciec tłumaczył bez druciarstwa sie nie obyło i dał jakieś podkładki i zaczęło siedziec sztywno. Z drugiej strony jeszcze nie patrzyłem. Ma ktoś wymiar ile długości powinien miec ten boleć. Moe macie jakieś sprawdzone szczęki i te sprężynki? Bo mnie szlag trafia. Prosta robota, a tyle problemów.
Edit: tak zamiennik, nie pamiętam co za firma(kampol czy jakoś tak), to miał być tylko ręczny do zostawiania na postoju, także nie chciałem się nie wiadomo jak wykosztować.
Krzyzak - 31-05-2019, 18:52
Smutna prawda, niestety nie spotkałem zamienników pasujących. Próbowałem chyba z 3 producentów.
Ale wziąłem gruby papier ścierny i tak lekko starałem z milimetr a ponadto zjechałem na tokarce bęben o 1 mm i wtedy wchodzi.
jacek11 - 31-05-2019, 21:55
Do E88A kupiłem kiedyś z ATE, i pasowały idealnie. Ale to było 11 lat temu.
robertdg - 01-06-2019, 06:45
Krzyzak napisał/a: | Smutna prawda, niestety nie spotkałem zamienników pasujących. Próbowałem chyba z 3 producentów.
Ale wziąłem gruby papier ścierny i tak lekko starałem z milimetr a ponadto zjechałem na tokarce bęben o 1 mm i wtedy wchodzi. | Zakładałem zestawy QB, Ashika, BluePrint, ABE, TRW, reszty nie pamietam - o dziwo pasowalo jak należy
freekill - 01-06-2019, 07:49
Powiem tak, no z takim bublem się nie spotkałem... sprawdziłem dokładniej szczeki nowe i stare(ściągnąłem z drugiej strony te nieruszane) i te nowe są dłuższe o jakieś 4/5mm moje niedopatrzenie, bolczyki trzymające szczeki te nowe są dłuższe o długość tego końca co się zapiera o blaszkę... Jadę zaraz do motoryzacyjnego zabieram stare szczęki i bolczyki i idę dopasowywać.
Hugo - 01-06-2019, 08:55
freekill, wiedziałem, że to szczęki badziewne.
Maciejos - 02-06-2019, 11:38
robertdg napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | Smutna prawda, niestety nie spotkałem zamienników pasujących. Próbowałem chyba z 3 producentów.
Ale wziąłem gruby papier ścierny i tak lekko starałem z milimetr a ponadto zjechałem na tokarce bęben o 1 mm i wtedy wchodzi. | Zakładałem zestawy QB, Ashika, BluePrint, ABE, TRW, reszty nie pamietam - o dziwo pasowalo jak należy |
robertdg - a możesz podesłać jakiś link do tych pasujących?
Mnie też czeka niedługo wymiana szczęki i trochę się denerwuję czytając ten temat.
Kupiłem te z poniższego linku - podany jest tam wymiar: Szerokość [mm]: 32 -
Średnica [mm]: 167, ale już na innej aukcji (szczęki Brembo) podany jest wymiar 203.2 x 37 mm. Taki sam wymiar (203x37) napisany jest w aukcji ze szczekami TRW.
https://allegro.pl/oferta/szczeki-hamulca-mitsubishi-3000-gt-eclipse-galant-7909478569
|
|
|