To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Zużycie paliwa w GDI z zależności od rodzaju benzyny

wazu - 17-11-2007, 17:15

U mnie jest to samo :shock: , ale ja to tłumaczę tym, że robię bardzo krótkie odcinki po mieście (góra 1-2 km), tak że praktycznie silnik cały czas chodzi na ssaniu (jest niedogrzany). Nie wiem czy to jest normalne, ale nie przejmuję się tym wysokim spalaniem, bo w trasie wszystko się wyrównuje (spalanie od 6,4-6,8 l/100 :biggrin: )
Anonymous - 17-11-2007, 17:20

Ja mam podobnie 2-3 km. do pracy zima i spalanie skoczylo do 11,5L/100KM ( A DO TEGO CIAGLE W KORKU ) Glowa do gory latem to odbijesz.
Anonymous - 17-11-2007, 22:17

Dzięki za słowa otuchy, ale jeszcze w tym tygodniu postaram się wybrać na serwis drążyć temat dalej 8)
Pozdrawiam

wazu - 17-11-2007, 23:37

pietja napisał/a:
Dzięki za słowa otuchy, ale jeszcze w tym tygodniu postaram się wybrać na serwis drążyć temat dalej 8)
Pozdrawiam

No to podziel się z nami nabytą wiedzą, może da się coś poprawić z tym spalaniem w naszych miśkach :roll:

turek61 - 18-11-2007, 07:20

wazu napisał/a:
bo w trasie wszystko się wyrównuje (spalanie od 6,4-6,8 l/100 :biggrin: )
:badgrin: :badgrin: :badgrin: chyba że jedziesz 90 km/h i pilnujesz pedału gazu.Ja po prostu deptam i w te klocki ze spalaniem sie nie bawię.U mnie najniżej średnie w lecie zeszło do 8,2 l. (jazda 400 kil. autostradą 150 na godz.) Ja po prostu ciesze sie samochodem czyli jeżdżę a nie się toczę.Jakbym miał pilnować spalania to kupiłbym sobie rower.Co innego gdyby Wasze spalanie wzrosło ponad miarę to wtedy trzeba by szukać przyczyny ale w takim wypadku:
Cytat:
przy rozsądnej jeździe na trasie spala mi średnio
6,8 L/100KM, natomiast w mieście następuje gwałtowny wzrost wynoszący na chwile obecną 14,6 L/100KM.

Zanim w zimie silnik osiągnie optymalna temp. ty go gasisz.Czego się spodziewasz ?

saphire - 18-11-2007, 07:59

Mnie w mieście stale pali w okolicach 12l :) - moim zdaniem nie jedź do mechanika bo szkoda kasy. Jak masz korki zimą i krótkie trasy miejskie to każdy 1.8 spali ile musi spalić :) więc może lepiej zmień godzinę wyjazdu do pracy i powrotu tak by przelecieć miasto jeszcze przed korkami? Ja dosłownie 10 minut wcześniej wyjeżdżam niż bym potrzebował a jeszcze korka nie ma co prawda ruch jest gęsty ale jakoś idzie no i się opłaca bo nawet na kompie w średnim spalaniu widzę ten litr mniej :badgrin:
wazu - 18-11-2007, 13:36

turek61 napisał/a:
Ja po prostu deptam i w te klocki ze spalaniem sie nie bawię.
Turek61 o ile się nie mylę, to Ty jeździsz na LPI, więc możesz sobie tak "deptać" :twisted: , Twoje spalanie jest dwa razy tańsze od naszego, też tak bym chciał :oops:
saphire - 18-11-2007, 13:43

Ja nie po to kupiłem mocny silnik z automatem by jeździć na kropelce więc deptam kiedy chcę i kiedy mam na to ochotę bez względu na to że płacę dużo więcej niż gaziarze. Chcesz mieć fun to i płacić trzeba. :badgrin:
Anonymous - 18-11-2007, 16:24

Nie wiem czy u mnie działa te chwilowe spalanie bo stoi w miejscu wyswietlacz pokazuje 6,4 l/km. cały czas tak pokazuje bez wzglendu czy silnik jest zimny czy ciepły.
Anonymous - 18-11-2007, 21:03

Ok Chłopaki, zgadzam się. Chce się mieć silnik o pojemności 1,8 litra to trzeba się liczyć z wydatkami, ale jak dla mnie to na tą pojemność i moc, spalanie wychodzi za duże. Co innego jakbym posiadał silnik 2,5 litra.
Nie wypowiadam się jak na chwilę obecną więcej. Jak tylko ustalę co i jak to sie pochwalę swoją wiedzą.
Pozdro

Anonymous - 18-11-2007, 21:09

Spalanie duze :shock: to posmigaj czyms innym to bedziesz miał wtedy porównanie.
Anonymous - 18-11-2007, 21:25

Fakt, jeżdziłem skodą Fabia 1,2 i w mieście miałem spalanie 9,5/100km, a w GDI 1,8 mam 9,8/100 km :) )) A wrażenia i komfort bez porównania na kożyść Cari.

Fikus

saphire - 18-11-2007, 21:35

Naciśnij dynks na zegarach - kolejne krótkie naciśnięcia przełączają wskazania kompa - w Cari przed liftem. Tobie pewnie teraz pokazuje średnie (AVG) a nie chwilowe.
Anonymous - 19-11-2007, 21:22

Ja mam Carisme po lifcie. Fakt nie bawiłem sie dokładnie przyciskami tylko tym co jest w radiu to wyswietlacz kolejno pokazuje np. średnia predkosc, ile moge jeszcze przejechac na paliwie co posiadam i ostatnia jest to nie wiem chwilowe spalanie, które nie skacze za bardzo jak bym cisnoł silnik przez jakis kilometr to moze wartosc sie zmieni.
Ale jak dla mie w tej pojemnosci i w tym komfort jazdy to Carisma to jest w sppalaniu misci sie w wartosciach co Tico