To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Jaki olej do Outka 2.0 DiD

andkul2 - 16-03-2011, 12:52

ja leje castrol i tez 1 L na 10kkm :mrgreen:
Andrex - 16-03-2011, 22:09

Skoro Castrola można kupić już za 150 zł za 5 litrów to zostanę przy nim bo jest dość łatwo dostępny ( na każdej stacji BP )
Co do zużycia oleju to istotnie przy jeżdzie autostradowej 140 km - 160 km bierze go dość dużo. Mam ten problem że wszędzie mam blisko więc jak mam okazję jechać raz na jakiś czas autostradą Katowice-Kraków to staram się przepalić DPF :)
Moim zdaniem DPF do tego silnika to nieporozumienie. Oleje LOW-SAPS są w klasie 5W-30 ( Mobil ESP formula też jest w tej klasie , czyżby wyszedł nowy 5W-50 ? ) stąd też przy wysokich temperaturach pracy oleje tej klasy lepkościowej są na tyle płynne że "spływają" przez luzy na pompowtryskiwaczach oraz na osi turbosprężarki.
Tak więc jesteśmy chyba skazani na dolewki... dla mnie historia zatoczyła koło bo dolewam jak w swoim pierszym 126p :D

mitsu00 - 16-03-2011, 22:20

Cytat:

Skoro Castrola można kupić już za 150 zł za 5 litrów to zostanę przy nim bo jest dość łatwo dostępny ( na każdej stacji BP )
Jeśli zamierzasz kupować na BP to po 80 zł za litr :mrgreen:
Andrex - 17-03-2011, 00:15

mitsu00, :) zakładam że na BP kupię awaryjnie jak już mi braknie na dolewkę z tej bańki 5 dm3. Uwaga : looknołem na Allegro i są już zestawy 4+1+1 oraz 5 + 1, czyli rynek odpowiedział na nasze zapotrzebowanie :biggrin:
mitsu00 - 17-03-2011, 00:25

Andrex napisał/a:
mitsu00, :) zakładam że na BP kupię awaryjnie jak już mi braknie na dolewkę z tej bańki 5 dm3. Uwaga : looknołem na Allegro i są już zestawy 4+1+1 oraz 5 + 1, czyli rynek odpowiedział na nasze zapotrzebowanie :biggrin:
Ameryki nie odkryłeś..... Takie zestawy są juz od lat :wink: Pytanie tylko gdzie olej był rozlewany? Jeśli w PL to do końca nie ma 100% pewności co tak naprawdę kupujesz. Ja kupuję bezpośrednio z Niemiec z plombami niemieckimi.
sylb - 17-03-2011, 08:30

Co do cen na stacjach, czasem można się zdziwić in plus. W zeszłym roku czekałem na klienta wiec oglądałem, co ma na pułkach i ze zdziwieniem zobaczyłem Mobul-a 1 ESP w 1L opakowaniu za 39 zł. Z tym, że to była taka mała stacja na uboczu i żadna markowa.
bonito - 17-03-2011, 10:00
Temat postu: Olej z Allegro
To ja może "pochwalę się" kupnem oleju na Allegro: Castrol 5W40 504/507 - cena jakieś 50% mniejsza niż na stacjach, kupiłem od razu 2 bańki 4 litrowe. Firma to tzw supersprzedawca, czyli bardzo wiarygodny, mnóstwo pochlebnych opinii.
Po wymianie oleju (w zeszłym roku), wyjechałem na trasę - silnik dziwnie hałasuje, dużo gorsze przyspieszenie. Następnego dnia wymieniłem olej na kupiony na stacji - silnik działał znów normalnie. Po zerknięciu do drugiej (zakupionej na zapas) bańki z olejem, zauważyłem że jego konsystencja przypomina raczej naftę, olej opałowy, czy inny płyn niż olej. Wolę nie myśleć co było w środku...
Wnioski pozostawiam czytelnikom, ja w każdym razie nie kupuję już oleju na Allegro. :lol:

bonito

mitsu00 - 17-03-2011, 10:18
Temat postu: Re: Olej z Allegro
bonito napisał/a:
To ja może "pochwalę się" kupnem oleju na Allegro: Castrol 5W40 504/507 - cena jakieś 50% mniejsza niż na stacjach, kupiłem od razu 2 bańki 4 litrowe. Firma to tzw supersprzedawca, czyli bardzo wiarygodny, mnóstwo pochlebnych opinii.
Po wymianie oleju (w zeszłym roku), wyjechałem na trasę - silnik dziwnie hałasuje, dużo gorsze przyspieszenie. Następnego dnia wymieniłem olej na kupiony na stacji - silnik działał znów normalnie. Po zerknięciu do drugiej (zakupionej na zapas) bańki z olejem, zauważyłem że jego konsystencja przypomina raczej naftę, olej opałowy, czy inny płyn niż olej. Wolę nie myśleć co było w środku...
Wnioski pozostawiam czytelnikom, ja w każdym razie nie kupuję już oleju na Allegro. :lol:

bonito
A nie mówiłem..... :axe:
karol_alasz - 17-03-2011, 10:43

bonito napisał/a:

Ja sprzedawce znalazłem na Allegro ale miejscowy to mogłem podjechać i oblukac organoleptycznie-oleje ma tylko z Niemiec i Austrii (5 ltr bańki i odpowiednie kody) ,całymi paletami przychodzą i wszystko poplombowane jak należy... Gość na pewno nie będzie kombinował bo i po co skoro ma punkt realny sprzedaży (jeszcze jakis wkurzony bamber w trybie przyspieszonym mógłby mu zamknąć przybytek)... Ja nie narzekam a cenki wporzo-nawet jak mam mi wyjść tyle samo co od "supersprzedawcy"taniej +przesyłka to wolę podjechać na drugi koniec miasta i zanabyć bezpośrednio.
A sprzedawca ogłosił sie na allgro bo to darmowa i ogólnokrajowa reklama... Jakby kto był zainteresowany zmoich okolic to zapraszam na priv.

mitsu00 - 17-03-2011, 10:49

karol_alasz napisał/a:
Ja sprzedawce znalazłem na Allegro ale miejscowy to mogłem podjechać i oblukac organoleptycznie-oleje ma tylko z Niemiec i Austrii (5 ltr bańki i odpowiednie kody) ,całymi paletami przychodzą i wszystko poplombowane jak należy... Gość na pewno nie będzie kombinował bo i po co skoro ma punkt realny sprzedaży (jeszcze jakis wkurzony bamber w trybie przyspieszonym mógłby mu zamknąć przybytek)... Ja nie narzekam a cenki wporzo-nawet jak mam mi wyjść tyle samo co od "supersprzedawcy"taniej +przesyłka to wolę podjechać na drugi koniec miasta i zanabyć bezpośrednio.
A sprzedawca ogłosił sie na allgro bo to darmowa i ogólnokrajowa reklama... Jakby kto był zainteresowany zmoich okolic to zapraszam na priv.
Sprawdzone źródło to żyła złota czy to chodzi o części czy mechanika.
KowaliK - 14-06-2011, 14:15

Znacie jakieś sklepy internetowe z olejami, gdzie można kupić pewnie nie przepłacając 5-cio krotnie? :)
JCH - 14-06-2011, 15:59

Znamy:
www.motul-oleje.pl

mitsu00 - 14-06-2011, 16:10

KowaliK napisał/a:
Znacie jakieś sklepy internetowe z olejami, gdzie można kupić pewnie nie przepłacając 5-cio krotnie? :)
ja kupuje na Allegro od goscia o Nicku KolegaBerlin od ladnych 3,5 roku. Super service i za 6l z dostawa UPSem do drzwi daje 170zl. Olej rozlewany w Niemczech z niemieckimi etykietami.
KowaliK - 14-06-2011, 23:44

Dzięki!
adrian71 - 15-06-2011, 00:46

ja miałem przegląd 80tys jakos pod koniec lutego,przebieg tak naprawde był 76tys, w połowie maja miałem auto na lawecie,pojechało do serwisu oleju praktycznie wogole nie było. Przegieb z minimalną ilością oleju jakoś 91tys.