To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Konserwacja podwozia

uho - 05-11-2012, 19:29

właśnie zakończyłem konserwację podwozia , zacząłem od konkretnej szlifierki całego dołu i nadkoli... na to benzyna ekstrakcyjna , 2 x 400 ml Brunoxa i 2 "opakowania" Bitexu na pistolet ... w profile zamknięte zapodałem Fluidol i auto jak nowe od spodu :)
nix - 05-11-2012, 22:38

Czym konkretnie ściągałeś fabryczne zabezpieczenia? W jakiej kwocie się zamknąłeś i jak czasowo to wyszło?
sampler - 06-11-2012, 08:11

nix napisał/a:
Cytat:
zamiast bitexu daj noxudola 900 lub 1600. Bitex byl dobry w czasach malucha.

na to później jeszcze "baranek" położyć czy to wystarczy?

Jak dasz 1600 to wlasnie jest baranek. Jest niesamowicie mocny, nie smierdzi a wrecz pachnie pomaranczami i szybko schnie. Noxudol zaleca 1600 do stosowania na nadkola bo jeszcze ma wlasnosci wyciszajace
Natomiast noxudol 900 ma inna konsystencje jest troche woskowaty i tym ja robilem plyte podlogowa. Swietnie penetruje. Oba produkty w odroznieniu od bitexow bollow czy innych cudow maja inhibitory korozji i szczerze swietnie sobie radza z korozja

nix - 06-11-2012, 11:08

ok, dzięki, czas powalczyć w takim razie :badgrin:
bluecard88 - 10-11-2012, 13:45

Ja ze swojej strony mogę polecić Valvolive-Tectyl
http://moto.allegro.pl/va...2758530115.html
(tylko ja miałem z pistoletu, link do aerozolu)
Wczoraj miałem uzupełnianie przetartych miejsc w podwoziu ( było na podłużnicach poprzecierane -od krawężnika). Po wyschnięciu wyglądało OK, w dotyku też było solidne.

Co myślicie, żeby takim czymś zabezpieczyć kielichy i przedni pas (po oczyszczeniu z rdzy) pod maską?

A co powiecie na takie coś na przewody hamulcowe pod podwoziem i pod maską?
http://moto.allegro.pl/va...2765850852.html
Stosował ktoś?

Marcino - 19-11-2012, 09:17

Na podwozie i nadkola zużyłem 4 puszki środka do konserwacji i brakło..:D, potrzebuje jeszcze jedną lub dwie na tył samochodu tzn od belki zawieszenia do tyłu. Dodatkowo w nadkolach dołoże jeszcze baranka i postaram się nim zrobić tylne ranty oraz wnęki dodatkowo jako II warstwa i to wtedy polakierowac ranty. Dodtakowo zakupiłem 2 tuby masy kauczukowej klejąco usczelniajacej i zakleiklem nią wewnętrz nadkoli z tyłu ranty. Zrobiłem tam taką porzdną wastwę po skośie aby uszczelnić wszytko i zapobiegać zbieraniu się błota i wodu. Zobaczymy jakie będą efekty.
Dziś nadkola tylnę od wenątrz oraz profile zamkniete.
Pozdrawiam

[ Dodano: 26-11-2012, 12:02 ]
CO polcacie do profili zamknietych dzwi, nadkola w środku od bagażanika?
Co sadzicie o:
NOXUDOL 750
VAlvoline Tectyl ML
SIKAGARD 6210

Zastanawia mnie ta sika... bo kleje i sylikony mają dobre, może i środki konserwacji są niezłe, bo tansze od Nouxodola?

major - 11-12-2012, 22:42

Z racji tego, że auto stoi na kobyłkach(naprawa skrzyni) przy okazji postanowiłem ogarnąć braki w konserwacji. Mam taki pomysł na to :
-oczyszczenie odpadającej konserwacji oraz wyskrobanie rdzy
-w miejscach korozji BRUNOX( ewentualnie 2 warstwy)
-na to podkład antykorozyjny jakiś (minia lub coś takiego) albo chlorokauczuk
-na to Baranek BOLLA tylko nie wiem,który :roll: :
1: http://www.boll.pl/srodki...ny-karoserii-37
2: http://www.boll.pl/srodki...cji-podwozia-40
któy ma być :?:
- kładzie się coś jeszcze na baranka, jakąś farbę lub coś :?:
- a do profili zamkniętych BOLL do profili

Dobry plan czy coś inaczej musze zrobić :?:

milo - 12-12-2012, 07:32

major napisał/a:
na to Baranek BOLLA tylko nie wiem,który

Polecam ten pierwszy z linku
major napisał/a:
na to podkład antykorozyjny jakiś (minia lub coś takiego) albo chlorokauczuk

Po oczyszczeniu z rdzy dobra jest minia -unikor tlenkowy czerwony tak stosuje dodatkowo na to stalochron http://allegro.pl/farba-a...2798618857.html
major napisał/a:
kładzie się coś jeszcze na baranka, jakąś farbę lub coś

Stalochron tak ja juz stosuje
major napisał/a:
a do profili zamkniętych BOLL do profili

Jak najbardziej

Miałem wydech -rury lekko w rdzy pomalowałem minią -unikor tlenkowy czerwony i nic sie nie dzieje rdza nie wyłazi i farba sie nie spala

Marcino - 12-12-2012, 10:14

milo napisał/a:
major napisał/a:
na to Baranek BOLLA tylko nie wiem,który

Polecam ten pierwszy z linku

Ten pierwszy to baranek, niestety one nie zabezpiecza porzed wilgocią jedynie przed uderzeniami kamieni i baranki się głownie lakieruje i stosuje na progi. Można je dać na "konserwację" jako druga warstwa we wnęki.

Jak już Bola to weż konserwcję - tą z zieloną zakrętką/korkiem, idelana na podwozie.

milo - 12-12-2012, 11:47

Marcino napisał/a:
Jak już Bola to weż konserwcję - tą z zieloną zakrętką/korkiem, idelana na podwozie.

Na bazie bitumiczno -kauczukowej długo bedzie schnąć i kleić sie i tak łatwo nie pomaluje sie

sampler - 13-12-2012, 08:37

major napisał/a:
Mam taki pomysł na to :
-w miejscach korozji BRUNOX( ewentualnie 2 warstwy)
-na to podkład antykorozyjny jakiś (minia lub coś takiego) albo chlorokauczuk
-na to Baranek BOLLA tylko nie wiem,który :roll: :
1: http://www.boll.pl/srodki...ny-karoserii-37
2: http://www.boll.pl/srodki...cji-podwozia-40
któy ma być :?:
- kładzie się coś jeszcze na baranka, jakąś farbę lub coś :?:
- a do profili zamkniętych BOLL do profili

Dobry plan czy coś inaczej musze zrobić :?:

zamiast Brunoxa APP R-stop bo brunox dlugo schnie a APP w 2 godziny

jako podklad proponuje reaktywny Novol jesli jest rdza lub gdy rdza usunieta APP R-Stop epoksydowy Novol (schnie kilka godzin)

zamiast Bolla produkt Noxudol 1600 lub 900 nie smierdzi i jest antykorozyjny

ogolnie Boll jest nieduzo tanszy od Noxudola czy Valvoline Tectil a skutecznosc nieporownywalna. Szkoda pieniedzy na Bolla

Marcino - 13-12-2012, 09:30

milo napisał/a:
Marcino napisał/a:

Na bazie bitumiczno -kauczukowej długo bedzie schnąć i kleić sie i tak łatwo nie pomaluje sie

A powiedz mi co ma być malowan w galancie jak robisz konserwację...??? Wnęki nadkoli???? Progi które są przykryte platikowymi nakładkami i nic tam nie widać???? No bo na podwozu jak dla mnie to niech bedzie elastyczne na maxa.

Zgadzam sie z Samplerem ze są lepsze środki niż Boll, i to co zaproponował to najlepsze rozwiązanie.
POzdrawiam

Hugo - 13-12-2012, 10:09

sampler napisał/a:
Noxudol 1600 lub 900 nie smierdzi i jest antykorozyjny
Czym one się od siebie różnią?
pplmr012 - 13-12-2012, 11:24

Czytając:
milo napisał/a:
pomalowałem minią -unikor tlenkowy czerwony

można pomyśleć że minia to unikor.
Minia została wycofana z obrotu ze względu na swoje toksyczne właściwości pomimo znakomitych włąściwości antykorozyjnych, czasem jednak jakieś małe firemki prubóją coś sprzedać.

Marcino - 13-12-2012, 13:26

Hugo napisał/a:
sampler napisał/a:
Noxudol 1600 lub 900 nie smierdzi i jest antykorozyjny
Czym one się od siebie różnią?

Nouxodol:
1600 - baranek
900 - środek do konserwacji podwozii
750 - profile zamkniete