[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Odbiór auta
nt2010 - 10-08-2010, 20:12
Witam
Dzisiaj odebrałem (po 2,5 miesiącach oczekiwania) nowego Lancera Sportbacka. Kolor grafitowy, instalacja gazowa. Po dotarciu postaram się pojechać na hamownię żeby sprawdzić różnicę pomiędzy gazem a benzyną. Na razie docieram na benzynie chociaż w salonie mówili że można też na gazie... Ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Zbigi - 10-08-2010, 20:36
nt2010 napisał/a: | Witam
Dzisiaj odebrałem (po 2,5 miesiącach oczekiwania) nowego Lancera Sportbacka. Kolor grafitowy, instalacja gazowa. Po dotarciu postaram się pojechać na hamownię żeby sprawdzić różnicę pomiędzy gazem a benzyną. Na razie docieram na benzynie chociaż w salonie mówili że można też na gazie... Ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii? |
Gratuluję
Miałem kiedyś Astrę z LPG w której poleciały pierścienie olejowe. Kolega, który mi je wymieniał powiedział (oczywiście cały komplet), żeby przez pierwsze 1000km jeździć na benzynie i tak uczyniłem. Po tym nie brał w ogóle oleju.
No cóż ale tu podobno wszystko fabrycznie dopasowane pod LPG ( wytrzymalsze materiały).
Ja bym osobiście pierwsze 200km tylko na benzynie a potem trochę na zmianę aby sprawdzić czy wszystko gra tu i tu.
[ Dodano: 10-08-2010, 20:40 ]
nt2010 napisał/a: | Witam
Dzisiaj odebrałem (po 2,5 miesiącach oczekiwania) nowego Lancera Sportbacka. Kolor grafitowy, instalacja gazowa. Po dotarciu postaram się pojechać na hamownię żeby sprawdzić różnicę pomiędzy gazem a benzyną. Na razie docieram na benzynie chociaż w salonie mówili że można też na gazie... Ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii? |
A jaką instalację Ci zamontowali?
DjQuest - 10-08-2010, 20:43
Jak jest w opcji z LPG przegląd techniczny za rok ?
nt2010 - 10-08-2010, 20:55
Nie mam jeszcze dokumentów z tej instalacji, ale:
1. Na pewno jest włoska
2. Do silnika wchodzą 4 rurki
3. Wlew gazu jest obok wlewu benzyny
4. Próbowałem jechać na gazie (chwilę, może 0,5km) i nie ma zauważalnej różnicy
5. Cena pełnego zbiornika benzyny 267zł, pełny zbiornik gazu - 67zł
Lancerek jest fabrycznie przystosowany do spalania gazu. Ma inne zawory i coś jeszcze i przez to kosztował 1000 zeta więcej (nie licząc kosztów instalacji gazowej)
pozdrawiam
Zbigi - 10-08-2010, 21:11
nt2010 napisał/a: | Nie mam jeszcze dokumentów z tej instalacji, ale:
1. Na pewno jest włoska
2. Do silnika wchodzą 4 rurki
3. Wlew gazu jest obok wlewu benzyny
4. Próbowałem jechać na gazie (chwilę, może 0,5km) i nie ma zauważalnej różnicy
5. Cena pełnego zbiornika benzyny 267zł, pełny zbiornik gazu - 67zł
Lancerek jest fabrycznie przystosowany do spalania gazu. Ma inne zawory i coś jeszcze i przez to kosztował 1000 zeta więcej (nie licząc kosztów instalacji gazowej)
pozdrawiam |
Powinieneś otrzymać komplet dokumentów dotyczących tej instalacji (homologacja itd...)
Instalacja LPG jest sterowana z odzielnego komputerka LPG i da się (oczywiście po dotarciu) zaprogramować tak ten komputerek, że można uzyskać większą moc niż niż PB. Tylko nie jest tak ekonomicznie jak na normalu.
Luk - 10-08-2010, 23:28
nt2010 napisał/a: | Wlew gazu jest obok wlewu benzyny |
tzn. pod tą samą klapką, czy osobna dziura obok klapki?
nt2010 napisał/a: | przez to kosztował 1000 zeta więcej (nie licząc kosztów instalacji gazowej) |
czyli ile sumarycznie drożej?
Na instalację gazową masz taką samą gwarancję, jak na całość? (3 lata, 100 tys.)
Butlę masz pewnie w miejscu na koło, a koło zapasowe dali?
Kurcze, jak bym wiedział że jest taka opcja jak kupowałem swojego, to może bym się skusił... Chociaż nie wiem, czy wtedy oferowali już wersję LPG. No i nie jestem pewien, czy mój dealer założyłby mi instalację, czy tylko sprzedał wersję "przygotowaną pod"...
nt2010 - 11-08-2010, 00:14
Cytat: | Wlew gazu jest obok wlewu benzyny
tzn. pod tą samą klapką, czy osobna dziura obok klapki?
|
Dziura jest oczywiście pod klapką więc nic nie zdradza obecności gazu. W komplecie jest nakręcana przejściówka do tankowania, która w całości mieści się pod klapką. Trzeba ją jednak odkręcić przed tankowaniem benzyny.
Butla jest w miejscu koła zapasowego. Koło jest w bagażniku. Cena instalacji to 4300zł. Nie wiem jaka jest gwarancja na instalację bo nie mam jeszcze papierów ale chyba tyle samo co na samochód.
bastek - 11-08-2010, 06:05
nt2010 napisał/a: | Dziura jest oczywiście pod klapką więc nic nie zdradza obecności gazu. W komplecie jest nakręcana przejściówka do tankowania, która w całości mieści się pod klapką. Trzeba ją jednak odkręcić przed tankowaniem benzyny.
. |
daj zdjęcia proszę....
i kolejna prośba o nazwę firmy
we wrześniu na 99% będę zakładał do siebie
waldinio - 11-08-2010, 07:38
bastek1 napisał/a: |
we wrześniu na 99% będę zakładał do siebie |
srednią masz 5,87 a ty chcesz jeszcze instalacje gazową zakładać? za cholere się nie opłaca... w miescie bedzie ci spalac 10-12l gazu co wychodzi ci drozej niz benzyna
nt2010 - 11-08-2010, 13:06
Cytat: |
daj zdjęcia proszę....
i kolejna prośba o nazwę firmy
|
Proszę bardzo:
Wlew gazu z nakręconą przejściówką
Wlew gazu z odkręconą przejściówką
Silnik
Instalacja jest firmy BRC na razie tyle wiem.
bastek - 11-08-2010, 13:08
w każdym wątku mi każdy usiłuje wmawiać, że się nie opłaca....
a nie o tym ten wątek....
n-ty raz napiszę
przebieg w 1 roku 30000, ponad 7600 na paliwo
przebieg w 2-gim roku wyjdzie ponad 40.000
90% na trasie
nogę mam bardzo lekką, wiekszośc napisze emerycką.....
jeśli wyjdzie mi 30-40% oszczędności, da to 2200-3000 zł/rok
jeden wyjazd na narty za darmo dla jednej osoby
mi się opłaci, tak jak opłaciło mi się w 4 poprzednich samochodach
ps nota bene ten wątek jest zupełnie o czymś innym
EDIT
dzięki za zdjęcia
gazownicy też mi proponowali BRC
DjQuest - 11-08-2010, 21:38
Gaz tylko w firmowym lub dostawczaku, wszelkie przeliczniki oszczędności to tylko teoretyczne koszty obliczane do ceny montażu instalacji.Koszty eksploatacji jak dobrze wyliczyć i cała reszta, to eksploatacja na paliwie Pb jest praktycznie na tym samym poziomie plus oczywiście mniej problemów
Trik - 11-08-2010, 23:04
bastek1,
Patrząc po spalaniu, to masz silnik 1,5. Podpowiem Ci jedno. Sprawdź czy ktoś gazował Smarta ForTwo, czy jakoś tak, z tym silnikiem, przecież to ta sama jednostka.
waldinio - 12-08-2010, 00:28
bastek1 napisał/a: |
mi się opłaci, tak jak opłaciło mi się w 4 poprzednich samochodach
|
a czy to rownież były lancerki? bo z tego co wiem, lancer 1,5 bierze 10-12l gazu na 100km, doliczając do tego instalacje i koszta przeglądów nie wyjdziesz na 0 nigdy
tak jak napisane było wyzej gaz jeśli juz to do samochodu który spala >10l benzyny i jeździ >20kkm rocznie, jestem przeciwnikiem zagazowywania samochodów a zwłaszcza lancerka no ale zrobisz jak uważasz
gzesiolek - 12-08-2010, 09:20
oj zejdzcie z kolegi... chce miec LPG to bedzie mial...
wg mnie tez duzo nie oszczedzi i juz kiedys z nim dyskutowalem, ale jego sprawa, jego pieniadze... najwyzej za 2 lata bedziemy miec na forum kolejnego marude ktory stwierdzi ze Lancerek jest do d... bo wczesniej tyle aut gazowal i blo spoko a ten sie do niczego nie nadaje... Czego mu nie zycze...
Wg mnie jak mu pali 6l to na gazie bedzie palic 8l i bedzie na plusie...
a jak to bedzie w rzeczywistosci to sie przekona...
|
|
|