[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Złącze elastyczne (plecionka, łącznik) układu wydecho
booohal - 11-05-2012, 19:48
Jonny156, ja jak zobaczyłem śruby przy kacie to też nawet nie ważyłem się ich ruszyć. Odkręciłem te na dole kolektora i pozdejmowałem z kilku gum wydech. Później dostęp jest już super dookoła. Nie miałem sił do tych obejm...
mszolc - 03-06-2012, 22:29
Witam,
Mam pytanie dotyczące wydechu. Od jakiegoś czasu słyszę przy depnięciu gazu pykanie dochodzące spod auta (jego przedniej części). Oglądałem złącza elastyczne, ale wyglądają na całe.
Natomiast podejrzanie wygląda połączenie złącza tylnego kolektora z rurą - widać, że ktoś już tam coś modził bo jest 'nasmarkane' spawarką - najprawdopodobniej robione to było na aucie.
Wydaje mi się, że dziurka jest gdzieś od góry.
Próbowałem, czy się odkręci wydech i nakrętki przedniego kolektora kręcą się ładnie natomiast obie śruby tylnego kolektora są tak zardzewiałe, że prawie nie widać na nich gwintu.
Przy okazji robienia konserwacji przednich nadkoli i wymiany wahaczy samochód stał kilka dni na kobyłkach więc przez kilka kolejnych dni psikałem penetrantem po śrubie (tej zewnętrznej, bo wewnętrzną zasłaniała mi rura wydechu, a pod auto na kobyłkach nie wczołgam się bo mam blokadę psychologiczną ) i jedyne co uzyskałem to to, że zamiast początkowych 10-15 stopni nakrętka kręciła się do 90, a potem stop.
I tutaj moje pytanie - co z tym fantem zrobić? Mógłbym wjechać do sąsiada na kanał, założyć klucz + przedłużkę i podejść do tematu 'siła razy gwałt' - tylko co jak ukręcę te śruby? Czy trzeba ściągać wtedy kolektor? One są mocowane w kolektorach na radełkach tak jak śruby piast czy spawane? Powiem szczerze, że wolałbym oddać to do jakiegoś dobrego zakładu tylko pytanie czy te zardzewiałe śruby nie będą dla nich problemem?
Palnik lub spawarka zrobi temu dobrze? Bo jeśli miałoby się skończyć ukręconą śrubą->demontowaniem kolektora-> i nie daj Bóg - wyciąganiem silnika, to ja dziękuję.
Ktoś może mi doradzić co z tym fantem robić? I czy ktoś może mi polecić jakiś dobry zakład w Krakowie ewentualnie w okolicy Gliwic, który dałby temu radę?
Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam!
tnalag - 07-07-2012, 17:00
Witam podczas jazdy zauważyłem, że przy dodawaniu gazu przy około 3000 rpm zaczyna mi coś jakby pierdzieć nie wiem jak to określić.. i trochę śmierdzi paliwem na postoju. Podejrzewam złącze elastyczne. Problem w tym że jestem 400 km od domu i za dwa dni wracam. Czy z uszkodzoną plecionką bez obaw mogę do domu wracać?
m6riano - 08-07-2012, 05:02
a kto ci zabroni? ja z pół roku jeździłem z małą dziurką do momentu kiedy całkiem nie odpadła i chodził jak czołg...;-)
tnalag - 08-07-2012, 11:40
Już sam nie jestem pewien czy to plecionka... ten dźwięk znika po przejechaniu jakiś 15 km jak się dobrze wszystko nagrzeje..
robertdg - 08-07-2012, 11:46
Możliwe, że pekła Ci dwururka (pot. portki) na połaczenjiu 2-1, śmierdzi paliwem, bo sonda dostaje błedne odczyty, cichnie jak sie nagrzeje bo materiał sie rozszerza.
tnalag - 08-07-2012, 12:13
robertdg Możliwe że jest tak jak piszesz. Jak wrócę do domu to podjadę do mechaniora na podnośnik. Mam nadzieje że da radę to pospawać
robertdg - 08-07-2012, 12:26
Da rade pospawać ale trzeba zrzucać dwururke.
tomix - 12-11-2012, 18:40
Plecionka,ta długa podziękowała za współpracę.Mechanik powiedział,że mam kupic wymiar 320x64.Co Wy na to?
Z wymiarem 320 to może i tak,ale to 64.
Jaki rozmiar kupowaliście do wymiany?,żeby było git.
Silnik 2,5 przed liftem.
Juiceman - 12-11-2012, 20:06
Zamiast 64 bierz 60mm
ja zawsze u tego allegrowicza kupuje plecionki xD
http://allegro.pl/zlacze-...3214602128.html
booohal - 12-11-2012, 22:24
Juiceman napisał/a: | ja zawsze u tego allegrowicza kupuje plecionki |
Też u niego brałem Wszystko zgodnie z opisem.
Sedinix - 07-05-2013, 19:19
Panowie przeczytałem temat i mam tylko pytanko czy to:
długa złączka:
http://allegro.pl/zlacze-...3178642154.html
Krótka złączka:
http://allegro.pl/zlacze-...3215816131.html
Wytrzyma z 2 lata ? oba do spawania bo chyba nie ma się co bawić w te złączki ?
Juiceman - 07-05-2013, 19:27
Ja długi miałem na złączki - bajka krótki miałem spawany , a jak nie chcesz na złączki to spawasz, same złączki może do czegoś innego wykorzystasz;-)
Sedinix - 07-05-2013, 20:06
na allegro tego rozmiaru na złączki nie ma a zależy mi na czymś wytrzymalszym dlatego szukałem 3 warstwowych.
Juiceman mogę śmiało zamawiać te złącza czy polecisz coś lepszego ?
Jeżeli długie ładnie siedzi na złączkach to nie upieram się przy spawaniu tylko wtedy dochodzi beton do tłumików tak ?
Juiceman - 08-05-2013, 06:05
No ja co 1,5-2lata(musiałbym przegrzebać stary temat ile razy wymieniałem 2 czy trzy razy xD) w poprzednim galu wymieniałem złącza. Teraz kupiłem u nich dwa złącza elastyczne i póki co od stycznia jest git
Tyle że po lifcie jakiś prosty rzemieślnik bo fachowcem jego nie można było nazwać musiał spawać oba złącza bo źle mu się ucięło.... tak czy siak zapłaciłem za instalacje dwóch plecionek 60pln.
Długie masz 30cmx6cm bardzo fajnie wchodzi
|
|
|