To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Kominki i ogrzewanie

Marcino - 31-12-2009, 13:53

Witam
Mam wąska kotłownie ok 2m i planuje zakupic piec z podajnikiem. Zalezy mi tez na tym aby piec miał mozliwosc spalania bez podajnika - czyli dodatkowy ruszt. Powierzchnia domku to bedzie ok 200m2, . wiec ok 20kw ma starczyć.

A co sadzicie o takich kotłach jak:
1. Stalmark -
http://www.stalmark.pl/kotly_z_podajnikiem.html

http://www.termoeko.com/i...duct&prod_id=19

2. Enka
http://www.enka-ogrzewanie.pl/kotly-enka-set.html

3. Maximus
http://www.allegro.pl/ite...ym_maximus.html

4. Opal - Secom
http://www.sekom-pleszew.com.pl/opal.html

5. Hef - eko plus uniwersalny
http://www.hef.com.pl/?p=/pl/menu/2/9/index

Pozdrawiam noworocznie

gulgulq - 25-01-2010, 18:01

jak tam wasze grzanie w tych mrozach

u mnie: ~15 kg węgla/dobę i 8-10 "ćwairtek" buka

dziś zrobiłem podwójny atak czyli oprócz pieca rozpaliłem kominek :biggrin:

Moominek - 03-02-2010, 23:10

D... blada... nie umiem palić w kominku :( Zanim się kominek rozgrzeje to już drewno wygasa, a co się przy tym na dymi! :) Dajcie kilka cennych wskazówek, jak odpalać, jak palić? Gazowy jednak w obsłudze łatwiejszy :D
gulgulq - 04-02-2010, 06:55

może ciągu nie masz??
może szyber zamknięty
może dolot powietrza od dołu zamknięty??

ja robię tak: mam stare deski jeszcze to rąbię na takie cieniutkie szczapki, układam na stosik i podpalam, przymykam drzwiczki ale nie zamykam całkiem (jakieś 2 cm szpara), czekam aż się rozhajcuje, dokładam grube bukowe polana, zamykam,

grzeje się :D

Moominek - 04-02-2010, 08:10

Ciąg wygląda, że jest... szyber, właśnie.. jak się tym posługiwać? Czy w czasie palenia zamykać, czy zawsze otwarty? Kiedyś mu się przyjrzałem i jest to taka klapka z dziurkami :) Czyli coś przepuszcza.
Ja z kolei podpalam od razu te większe w miarę małe. Największy ból mam właśnie z odpaleniem, może to właśnie z powodu za dużych klocków?

cns80 - 04-02-2010, 09:03

Moominek, porąb sobie klocki na drzazgi i rozpal tak jak ognisko harcerskie. Dopływ powietrza od dołu zostaw otwarty dopóki nie rozpalą się grube klocki (i to porządnie). Później możesz przymknąć i obserwować czy nie wygasa (każdy kominek jest inny). Szyber najlepiej całkowicie otwarty. Jeśli ciąg będzie za duży nawet przy zredukowanym dopływie powietrza z dołu to możesz zacząć przymykać szyber.
futro68 - 05-02-2010, 08:37

Jak ci ciężko odpalić bo dym leci do domu to włóż najpierw w komin 2 strony z gazety codziennej (Wyborcza czy coś takiego - kolorowe pisma się nie nadają bo papier kredowy trudno się pali) i podpal komin się nieco ogrzeje, wilgoć wyjdzie i ciąg złapie. Poza tym użyj do rozpalenia porwanego kartonu, gazet i jak pisali inni mniejszych szczapek drewna lub kory z brzozy jeśli akurat brzozą palisz - bardzo dobrze się pali.
Ja najpierw z przodu układam ćwiartkę drewna, za nią pakuję gazet i co tam mam łatwopalnego, na to kilka patyków lub mocno porąbanego drewna i 1-2 nieco większe szczapki drewna. Wkładam gazetę w komin i zapalam - mam komin stalowy w całości na zewnątrz budynku i mimo ocieplenia zawsze muszę go podgrzać. Potem tylko podpalić gazety i na otwartym szyberku (to właśnie ta kratka nad drzwiczkami) i lekko uchylonymi drzwiczkami aż do dobrego rozhajcowania :mrgreen: Dokładasz potem już normalne szpacy drewna, zamykasz drzwiczki i przymykasz szyber żeby za szybko się nie spaliło. Na dole drzwiczek też możesz mieć regulację dopływu powietrza - ona na początku powinna być otwarta na maxa a potem już możesz przymknąć.

Moominek - 05-02-2010, 11:15

Mam taki oto wkład kominkowy:

Posiałem gdzieś instrukcję, zresztą mało przydatną, bo francuska :)
Po prawej jest regulacja szybera. Na dole są dwie możliwości. Te pokrętła to zaciąganie powietrza pod palenisko przez popielnik, te boczne kratki, napowietrzanie jakby z rogów wkładu. Czytałem gdzieś, że te wloty dzielą się na pierwotne i wtórne. Które w tym modelu traktować, jako pierwotne, a które wtórne? I które już po dobrym rozpaleniu powinno się wykorzystywać? Nie wiem, co ostatnio zrobiłem źle. Wewnątrz wkładu tuż przy szybie osadziła się dziwna maź :(

cns80 - 05-02-2010, 11:21

Moominek napisał/a:
Wewnątrz wkładu tuż przy szybie osadziła się dziwna maź
Drewno Ci się zesmołowało. Czym palisz ?
Prawdopodobnie miałeś za niską temperaturę i dynamikę palenia.

Patrząc na ten Twój kominek to otworzyłbym wszystko, a jak się rozpali to zamknąłbym całkowicie dolne kratki, a szybrem regulował tylko delikatnie żeby nie buzowało. Delikatny i spokojny ogien też nie jest dobry, bo zapycha kominy sadzą. Powinna być pewna dynamika, ale bez przesady :)

Juiceman - 05-02-2010, 11:32

Reasumując :

Odpalasz robiąc stosik jak przysłowiowi Harcerze. lub
Bierzesz Wyborczą zgniatasz każdą kartkę w kulkę wrzucasz do środka na to cienkie kawałki drewna ( Brzozą najlepiej się podpala : )
Nie zamykasz kominka uchylasz na 2-3 cm szybkę oraz dolny szyber otwierasz na full, jak się rozpali możesz zamknąć drzwiczki i szyber na 1 skręcić. dokładasz później małe szczapki jak kominek złapie temperaturę możesz spokojnie już klocki dokładać - w każdym kominku u mnie działały te zasady.

A do czyszczenia komina jest taki fajny proszek SADPAL super sprawa a przy okazji niezłe widowisko w rozgrzanym kominku ogień mieni się na różne kolory :) )

Moominek - 05-02-2010, 11:33

cns80 napisał/a:

Z reguły brzozą, sporadycznie dębem.
Mam tendencje do przyduszania ognia, jakoś niepokoi mnie za duży ogień. :) Czyli to się musi jednak "hajcować" ?

Juiceman - 05-02-2010, 11:36

Moominek napisał/a:
cns80 napisał/a:

Z reguły brzozą, sporadycznie dębem.
Mam tendencje do przyduszania ognia, jakoś niepokoi mnie za duży ogień. :) Czyli to się musi jednak "hajcować" ?

Tylko napoczątku aż osiągnie swoją temperature później już się nie będzie Hajcować tak mocno/Głośno ; )

cns80 - 05-02-2010, 11:48

Juiceman napisał/a:
Nie zamykasz kominka uchylasz na 2-3 cm szybkę
Jeśli komin ma dobry ciąg i wrzucisz gazety to nie jest to konieczne.
Moominek napisał/a:
Mam tendencje do przyduszania ognia, jakoś niepokoi mnie za duży ogień.
Na początku bardzo hałasuje, ale jak zamkniesz dolne kratki i odczekasz 15 min to powinno się uspokoić (trochę czasu to jednak trwa i efektu nie widać od razu). Jak jeszcze będzie za dużo to reguluj górnym szybrem.
kartomaniak gti - 05-02-2010, 18:21

Moominek napisał/a:
Mam taki oto wkład kominkowy:

Obrazek

Posiałem gdzieś instrukcję, zresztą mało przydatną, bo francuska :)
Po prawej jest regulacja szybera. Na dole są dwie możliwości. Te pokrętła to zaciąganie powietrza pod palenisko przez popielnik, te boczne kratki, napowietrzanie jakby z rogów wkładu. Czytałem gdzieś, że te wloty dzielą się na pierwotne i wtórne. Które w tym modelu traktować, jako pierwotne, a które wtórne? I które już po dobrym rozpaleniu powinno się wykorzystywać? Nie wiem, co ostatnio zrobiłem źle. Wewnątrz wkładu tuż przy szybie osadziła się dziwna maź :(

mam taki sam wkład :mrgreen: może masz niedostatecznie suche drzewo :roll:

Moominek - 05-02-2010, 18:59

Drzewo niby sezonowane, z tym, że nie u mnie. Pewności zatem nie ma :/
W tym naszym wkładzie to szyber jest otwarty przy wyciągniętym, czy wciśniętym cięgienku? :) Wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują mi, że przy wciśniętym szyber jest otwarty i tak faktycznie jest? :)