[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Klimatyzacja - działanie, przeglądy, konserwacja,części.
lurek - 30-08-2014, 11:13
z tym "rocznym" traceniem byłbym ostrożny. Wcześniej miałem polo z 95, w moich rękach przez 5 lat, raz tylko zrobiłem serwis klimy, brakowało 40g (na 710).
W lancerze zrobiłem przegląd w tym roku, też sporo brakowało. Zamierzam sprawdzić za 2 lata chyba, że poczuję spadek "mocy"
polobis - 30-08-2014, 13:08
No właśnie. Małe polo miało 710 gram, mój T4 z wielką budą ma coś koło 1,5kg, nowocześniejsze samochody mają coraz mniej - lancer 540gram - to słowa diagnosty. A sprężarka przestaje się załączać jak brakuje około 50% czynnika. Kazał zgłosić się w zimie, sprawdzimy ubytek. Instalacja na maszynie przeszła obecnie wszystkie testy szczelności. Zobaczymy, dam znać.
I tak się cieszę, że czynnik to nie ten 10 krotnie droższy łatwopalny, silnie żrący HFO-1234yf
[ Dodano: 07-09-2014, 13:04 ]
Jeszcze się spytam dla porządku, przejrzałem wątek, ale nic konkretnego nie ma... Otóż po włączeniu klimatyzacji kilka sekund pod szybą syczy, później się uspokaja. Co jest grane, jechać z reklamacja usługi, czy może po napełnieniu tak ma być? To już kolejny dźwięk, o którym czytam, że "ten typ tak ma". Dziwne - nie było, a teraz tak ma i to podobno typowe. Klimatyzacja działa jak dotąd bez zarzutu.
[ Dodano: 09-09-2014, 20:00 ]
I wszystko jasne - klimatyzacja nie działa. Coś syczało nie bez powodu. Podam koszt naprawy i co właściwie się stało.
[ Dodano: 11-09-2014, 21:22 ]
po bardzo dokładnym przeglądzie klimatyzacji okazało się, że puszcza na oringach. Wszystkich ośmiu. Mechanik stwierdził utleniające się aluminiowe przewody, które na połączeniach straciły szczelność, na każdym coś się działo. Koszt naprawy z nabiciem od nowa -200zł i gwarancja działania do jesieni przyszłego roku.
MarcinS - 24-02-2015, 19:42
Panowie ( i Panie jeśli takowe są:)) witam na forum. W sobotę kupiłem Lancera 1.6 Sedana. Mam pytanko odnośnie działania klimy (automatyczna). Czy w obecnych warunkach(0-5 stopni) klima wam się załącza w waszych autkach? Po naciśnięciu przycisku lampka się zapala, ale nie słychać ani żadnego kliknięcia ( załączenie sprężarki), ani obroty nie wzrastają. Czy to normalne zachowanie przy niskich temperaturach, czy mam się niepokoić?
Po drugie, czy w Lancerach włączenie klimy powoduje automatyczny start wiatraka, czy zależy to od temperatury?
mjsystem - 24-02-2015, 20:40
MarcinS napisał/a: | Po naciśnięciu przycisku lampka się zapala, ale nie słychać ani żadnego kliknięcia ( załączenie sprężarki), ani obroty nie wzrastają. Czy to normalne zachowanie przy niskich temperaturach, czy mam się niepokoić? | Jest zima to musi być zimno. Klimatyzacja ma za zadanie obniżenie temperatury z wysokiej na niską, ale skoro masz już niską, to jak ma chłodzić? Poczekaj na ciepłe dni.
MarcinS napisał/a: | Po drugie, czy w Lancerach włączenie klimy powoduje automatyczny start wiatraka, czy zależy to od temperatury? |
Ustawienia na auto same regulują temperaturę i pracę sprężarki oraz wiatraka. Ustawienia wiatraka na manual powodują jego pracę, szybkość zależna jest od stopniowania.
brylekVFR - 24-02-2015, 21:00
O jaki wiatrak chodzi? Nawiew kabiny czy wentylator na chłodnicy?
W klimatroniku bez względu na temp zewnętrzną powinna sprężarka startować i wyłączać się, chyba razem z wentylatorem na chłodnicy. Widzę że jesteś z Radomia a ja jutro rano będę przelatywał przez Radom to możemy ustawić się pod M1 to zerknę i wyjaśnię co i jak.
megauchuch - 24-02-2015, 21:06
Pierwszy właściciel mojego miśka od którego go kupiłem , pierwsze co robił wchodząc w zimie do auta to włączał klimatyzacje bo mówił, że wysusza. Dla mnie kompletna głupota... Klime włączam tylko w lecie kiedy jest naprawdę przydatna.
MarcinS - 24-02-2015, 21:29
brylekVFR napisał/a: | O jaki wiatrak chodzi? Nawiew kabiny czy wentylator na chłodnicy?
W klimatroniku bez względu na temp zewnętrzną powinna sprężarka startować i wyłączać się, chyba razem z wentylatorem na chłodnicy. Widzę że jesteś z Radomia a ja jutro rano będę przelatywał przez Radom to możemy ustawić się pod M1 to zerknę i wyjaśnię co i jak. |
Chodzi o wiatrak przy chłodnicy. Dzięki za propozycje, ale nie ma mnie w domu w tej chwili. Czyli mam rozumieć, że u Ciebie normalnie się włącza przy takich temperaturach? Próbowałeś ostatnio? Jak wrócę, to przejadę się na jakiś serwis, niech ją nabiją i doprowadzą do porządku, być może jest za mało gazu i dlatego nie startuje.
tyku - 24-02-2015, 21:36
megauchuch napisał/a: | Klime włączam tylko w lecie kiedy jest naprawdę przydatna. | To oznacza, że nie przeczytałeś instrukcji obsługi klimatyzacji(5-14 L.SB). " Długi okres nieużywania klimatyzacji. Klimatyzacja powinna być uruchamiana przynajmniej raz w tygodniu na pięć minut, nawet w chłodne dni. Zapobiega to uszkodzeniu kompresora oraz pozwala utrzymać klimatyzację w doskonałym stanie przez cały rok."
brylekVFR - 24-02-2015, 21:45
Sprezarka z wentylatorem cyklicznie startuje i po kilku sekundach wyłącza się. Im cieplej jest na zewnątrz tym dłużej pracuje. Przy takim cykaniu rozprowadza się olej w układzie i smaruje się sprężarka. Zobacz czy masz gaz bo przez to najczesciej są problemy z Klima.
megauchuch - 24-02-2015, 22:03
tyku, to akurat jest dla mnie oczywiste wiec o tym nawet nie wspomniałem włączam na parę minut raz na dwa tygodnie.
brylekVFR - 24-02-2015, 22:32
A ja jeżdze z klima cały rok, w lecie chłodzi, w zimę osusza powietrze w kabinie, i sprezarka się przesmaruje.
MarcinS - 06-03-2015, 20:55
Pełny przegląd klimy wykazał brak gazu w układzie. Problemem okazała się nieszczelnosc osuszacza. Po wymianie (100 zł za osuszacz) i nabiciu wszystko gra i buczy
tutoslaw - 14-03-2015, 09:21
Panowie co powiecie na sytuacje, że sprężarka startuje, a klima nie chłodzi? Nic null zero.
Moją przygdę z silnikiem znacie, auto, tak jak pisałem w temacie o kompresji , odebrane, ale okazało się, że po tym miesiącu przestoju klima przestała chłodzić.
Jeśli się nie mylę, to gdyby nie było czynnika chłodzącego, to sprężarka nie powinna wystartować?
pzdr
jarmat62 - 20-03-2015, 17:14
Wczoraj robiłem przegląd klimatyzacji ,czynnik + olej,dezynfekcja.Od nowości pierwszy raz .Wcześniej tylko dezynfekcja i filtr kabinowy.Czynnika powinno być między 480-520g .U mnie po 4 latach brakowało 300g wg serwisu.Było już czuć że nie ma tej wydajności .Ale 300 braku to chyba dużo ?
tutoslaw - 20-03-2015, 17:31
słuchajcie co może być przyczyną takiej sytuacji:
1. Sprężarka się włącza.
2. rurka zaznaczona na czerwono robi się bardzo zimna po włączeniu klimy.
foto
ale
3. Lekko chłodzi tylko po przekeceniu pokrętła temperatury maks w lewo.
Wczesniej było ok, po odebraniu auta, po naprawie silnika, klima nie działa
|
|
|