To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jarzma, zaciski hamulcowe, piasta - problemy,naprawa,części.

dr2ke - 27-07-2016, 08:31

brylekVFR napisał/a:
Chyba nakrętki masz nakręcane? A szpilki są w piaście.

Byłem święcie przekonany, że jest odwrotnie :P dziś popołudniu odkręcam koło.
Czyli kupuje nową nakrętkę (tą jedną z pięciu, którą przykręca się koło), mechanik robi gwint na nowo na szpilce i wszystko jest ok ? :wink:

teddy58 - 27-07-2016, 09:08

dr2ke napisał/a:
brylekVFR napisał/a:
Chyba nakrętki masz nakręcane? A szpilki są w piaście.

Byłem święcie przekonany, że jest odwrotnie :P dziś popołudniu odkręcam koło.
Czyli kupuje nową nakrętkę (tą jedną z pięciu, którą przykręca się koło), mechanik robi gwint na nowo na szpilce i wszystko jest ok ? :wink:

Gwarancji Ci nie dam. U mnie pomogło. Czasami jest tak, że objawy są takie same a przyczyny inne. U mnie stukało jak hamowałem z niskiej prędkości, im wolniej tym przerwa między stukami była coraz dłuższa aż do zaniku. Stuki nie pojawiały się przy starcie.

dr2ke - 27-07-2016, 09:13

teddy58 napisał/a:
Gwarancji Ci nie dam. U mnie pomogło. Czasami jest tak, że objawy są takie same a przyczyny inne.

Jasne, rozumiem. Ale sprawdzę to w pierwszej kolejności.

teddy58 napisał/a:
U mnie stukało jak hamowałem z niskiej prędkości, im wolniej tym przerwa między stukami była coraz dłuższa aż do zaniku. Stuki nie pojawiały się przy starcie.

Mam identycznie. :wink: W razie co, wymienię też szpilkę - podobno ~20 PLN w ASO.

teddy58 - 27-07-2016, 09:16

dr2ke napisał/a:
W razie co, wymienię też szpilkę - podobno ~20 PLN w ASO.

No pewnie. Można i tak.No i daj znać jak poszło :-)

toomi1982 - 27-07-2016, 13:42

Panowie,

Trzeba rozróżnić te dwa rodzaje stuków. Jeśli stuka podczas jazdy , a po wciśnięciu hamulca milknie to na 100% latają zaciski i to ich wina. Jeśli stuka podczas hamowania to kilka postów wyżej macie opisaną prawdopodobną przyczynę. Mnie nęka to pierwsze i nikt nie jest w stanie mi pomóc.

dr2ke - 28-07-2016, 08:55

teddy58, niestety to nie to. Szpilki całe. Nakrętki całe. Co więcej, chciałem zademonstrować mojemu koledze to stukanie i za nic w świecie nie chciało wczoraj stukać... eh - złośliwość rzeczy martwych :wink: próbowaliśmy zdjąć bęben z tylu ale były jakieś opory, gonił nas czas i w zasadzie nic nie zrobiliśmy. Jedyne co nas zdziwiło - po zaciągnięciu ręcznego na maks. dało się ruszyć kołem w prawo, w lewo o jakieś o 5mm. (oczywiście auto było na podnośniku, w lewym tylnym kole taki sam efekt).
teddy58 - 28-07-2016, 09:14

dr2ke napisał/a:
Co więcej, chciałem zademonstrować mojemu koledze to stukanie i za nic w świecie nie chciało wczoraj stukać... eh - złośliwość rzeczy martwych

To chyba wina jednego z praw Murphego. "Sprzet zaniesiony do serwisu przy demonstracji usterki bedzie działał".
To masz jakieś złośliwe uszkodzenie, szkoda, że nie ma na to antyvirusa :-)

DIABEŁ - 24-08-2016, 18:04
Temat postu: Stuki hamulce tył
Witam Mitsumaniaków .Od pewnego czasu podczas hamowania z tylnej osi dochodzą stuki ,jakby tarcza hamulcowa o coś pukała .Klocki wyglądają dobrze, tarcze też nie są zużyte ,więc co może być przyczyna tego pukania .Pozdrawiam.
wiewioor - 24-08-2016, 19:45

Przede wszystkim wyklucz pewne elementy.

Stuka tylko podczas jazdy, czy również jak auto stoi. Stuka jak używasz hamulca nożnego czy ręcznego. Stuki są podczas wciskania/zaciągania hamulca czy również w innych okolicznościach. Jak zbiera ci klocek hamulcowy (równo i na całej szerokości tarczy czy inaczej) ?

Przyczyny mogą być różne, aczkolwiek jedna z prawdopodobnych (po wykluczeniu zużyciu elementów hamulca bębnowego) jest konieczność wymiany prowadnic, gumek, uszczelek - nałożenia nowego smaru co często likwiduje charakterystyczne stukanie w układzie hamulcowym.

DIABEŁ - 24-08-2016, 20:02

Stuka tylko podczas jazdy tylko przy używaniu hamulca nożnego. Klocki i tarcze w dobrym stanie.
brylekVFR - 24-08-2016, 20:44

wiewioor napisał/a:

Przyczyny mogą być różne, aczkolwiek jedna z prawdopodobnych (po wykluczeniu zużyciu elementów hamulca bębnowego) jest konieczność wymiany prowadnic, gumek, uszczelek - nałożenia nowego smaru co często likwiduje charakterystyczne stukanie w układzie hamulcowym.

Tak jak kolega radzi, zacznij od tego

lukas1 - 14-12-2016, 15:52
Temat postu: Zestaw naprawczy hamulca
Hej,

Tylny zewnetrzny klocek nie dociska jak powinien z lewej strony, prawa strona jest lepiej ale nie super.

Najmniej zjechane sa zewnetrzne srony traczy tylnych i do tego duzo malutich rowkow , nie jest na plasko jak przod.

4 lata temu mialem zapieczony ten zacisk , wymienilem tarcze i klocki nalozona pasta miedziana w prowadnicach klockow.

teraz podczas zmiany kol zauwazylem ten problem.

Popukalem wczoraj troche w zaciski i jakby lepeiej bylo, wiec na swieta bedac w domu chce zrobic totalne czysczenie zaciskow, ale do tego potrzebuje zestawu naprawczego do hamulcow.

znalazlem takie

http://e-katalog.intercar...amulcowego.html

Moj to rocznik 2008 - 129 tys

Bizi78 - 14-12-2016, 17:04

Ja bym poszedł w OE bo zamienniki mają różną jakość :? .
Dodatkowo nie wiadomo w jakim stanie jest tłoczek.

daktaris - 15-12-2016, 11:04

Witam, też miałem ten sam problem z hamulcami tył (zapieczone) . Wtedy przeczyściłem wszystko włącznie z tłoczkami. Po 5 latach problem powrócił , tłoczki były w bardzo złym stanie nadawały się tylko do wymiany . Kupiłem komplet naprawczy + tłoczek i teraz od roku pięknie wszystko pracuje, oczywiście oczyszczanie prowadnic 2 razy w roku i ich przesmarowanie odpowiednim smarem.

Pozdrawiam Paweł

lukas1 - 15-12-2016, 11:19

dzieki,

jakie wymiary ma tloczek?

takie jak ten np bedzie ok?

http://e-katalog.intercar...amulcowego.html

daktaris moglbys podac link lub dokladna nazwe zestawu i tloczka ktory uzyles?

dziekuje z gory