Nasze Miśki - Mitsubishi Coltoclipse C59A `91 by Xsystoff
Xsystoff - 16-05-2012, 13:58
Jezeli kupie skrzynie od 4g63 dohc ale 7 bolt to wtedy siadzie ona na 4g63 sohc 7 bolt? Rozumiem, ze skrzynie do 7 bolt i 6 bolt niczym sie nei roznica jesli chodzi o polosie? Wyglada na to, ze na allegro sa dwa 4g63 sohc 6 bolt czyli niby czapka do nich podpasuje z dohc ale wygladaja na stare kible czyli zaminil stryjek siekierke na kijek. Z kolei rzezbienie z 7 bolt sohc z galanta to znowu spawanie lap i wygibasy z wiazka...
Wracajac do opcji turbo....
Wyciagam swojego trupka n/a, wkladam turbo (lapy pasuja?), wkladam sprzeglo ze skrzynia od swojego n/a (tymczasowo), podmieniam pompe paliwa w baku na ta od Ciebie, wypinam swojego ecu i wpinam Twoje, co musze jeszcze zrobic? Intercooler dolozyc? Ile wiazki jest do rzezbienia? Gdzie sie montuje power pack`a? Musze sie martwic o smarowanie olejem turbo czy juz wszystko jest w Twoim zestawie? Uklad wydechowy tzn? wiadomo ze od wolnossaka jest za maly ale wystarczy wyspawac nowy i wszycho? Co nei tak z dolotem? Jest inny od n/a?
p.s
ja nie mam ori skrzyni tylko poprzedni wlasiciel zmienial, jak poznac czy jest od 6 czy od 7 bolta?
Saqu - 16-05-2012, 16:13
Xsystoff napisał/a: | Co nei tak z dolotem? Jest inny od n/a? |
a no taki, że filtr idzie do turba i od turba lecą rury do przepustnicy poprzez intercooler, czyli trochę trzeba pomieszać z tym
Xsystoff - 16-05-2012, 16:43
To akurat zaden problem
Patrzcie co znalazlem:
KLIK
Ile mozna z tego wykrzesac jak posadzi sie wszystko od 2.0 (glowice, kolektory, elektronike itp) ? Kusi
rosomak1983 - 16-05-2012, 17:00
A czemu całekiem odrzucasz remont ??? Bedziesz miał nowe panewki, zrobiona głowice, nowe uszczelki
Xsystoff napisał/a: | , ze skrzynie do 7 bolt i 6 bolt niczym sie nei roznica jesli chodzi o polosie? |
to to napewno. Półosie te same.
Xsystoff napisał/a: | Z kolei rzezbienie z 7 bolt sohc z galanta to znowu spawanie lap i wygibasy z wiazka... |
bez sensu
Xsystoff napisał/a: | wkladam turbo (lapy pasuja?), |
łapy pasuja,
Xsystoff napisał/a: | wkladam sprzeglo ze skrzynia od swojego n/a (tymczasowo), |
i jeszcze z kołem zamachowym z NA.
Xsystoff napisał/a: | podmieniam pompe paliwa w baku na ta od Ciebie |
tak
Xsystoff napisał/a: | wypinam swojego ecu i wpinam Twoje, co musze jeszcze zrobic? |
Ja czegos takiego nie robiłem ale z tego co wiem trzeba podciagnac kable od solenoidów, podłaczyc w wiazke do wtrysków rezistor packa, i wpiac to we wtyczki ECU z NA bo sa miejsca na te piny potem podłaczasz normalnie ECu turbo. Gdybys brał odemnie to dostaniesz wiazke z wtyczkami wiec nawet po niej bedziesz widział jak to podłaczyc.
Xsystoff napisał/a: | dolozyc? |
no raczej, ale jest w zestawie tylko nie obejdzie sie bez drobnej rzezby dolotu bo ten jest z eclipse...
O smarowanie sie nie martwisz, to jest komplet, komplet.
Xsystoff napisał/a: | Uklad wydechowy tzn? wiadomo ze od wolnossaka jest za maly ale wystarczy wyspawac nowy i wszycho? Co nei tak z dolotem? Jest inny od n/a? |
Seryjny wydech turbo/NA z eclipse co pewnie niektórych zdziwi nie rózni sie srednica Poczatek wydechu tj, kolektor turbina O2housing itp jest w zestawie, połaczyłbys to z wydechem który teraz masz i nie bedzie zle, choc deczko szerszy zawsze mozesz dac.
Ogólnie tylko pomysl czy chcesz tyle mocy na oske w takiej wydmuszce, na zakrecie raczej gazu nie dodasz bo pojedziesz prosto No jak uwazasz mi tam nie zalezy specjalnie.
Jak bys brał rwd to wez lzejsze e36 zamiast e34...
Co do turba reszte pisz na priv. Odpowiem na wszystko.
rosomak1983 - 16-05-2012, 17:25
Xsystoff napisał/a: | Ile mozna z tego wykrzesac jak posadzi sie wszystko od 2.0 (glowice, kolektory, elektronike itp) ? Kusi |
ok 125kM, to jest ten dół silnik (pomijajac tłoki) co ma mystek i Hubert. W zasadzie idelany kasek dla nich.
Hubeeert - 16-05-2012, 19:01
rosomak1983 napisał/a: | 125kM, | to miało seryjnie. w 4G61. W silniku Hyundaia było mniej.
Po dłubaniu możesz mieć 130? Zgaduję tylko.
Głowica z 4G63 ma większe kanały. To własciwie jedyna róznica.
rosomak1983 - 16-05-2012, 19:06
Hubeeert napisał/a: | rosomak1983 napisał/a:
125kM,
to miało seryjnie. w 4G61. W silniku Hyundaia było mniej.
Po dłubaniu możesz mieć 130? Zgaduję tylko. |
no ale własnie góre bedzie zakładał od mitsu, tylko musiałby ECU z 1.6 DOHC mitsu skombinowac, na głowie z 2.0 moze byłoby ok 130km, ale tez i sporo momentu mniej.
Xsystoff - 16-05-2012, 19:09
Malo jak na 1.6, zjedza mnie hondy na sniadanie w tej klasie Dobra trzeba szukac 4g63 dohca i wrzucac, plug & play w jeden wieczor, do tego mam juz na polce rozrzad Sohc to kombinacja znowu z mocowaniami i wiazka, a turbo to masakra w 800kg osce, podejrzewam ze nawet na r888 bedzie jezdzil na wprost tylko.
rosomak1983 - 16-05-2012, 19:17
Xsystoff napisał/a: | a turbo to masakra w 800kg osce, |
niekoniecznie jest na to sposób... silnik centalnie zamocowany
tpodsiadlo - 16-05-2012, 21:46
a czy to:
Link
albo hyundai santamo nie ma tego samego silnika?
bedzie chyba latwiej znalezc niezakatowany i pewnie mlodszy niz z eclipsa...
Xsystoff - 16-05-2012, 22:31
Wyglada pod maska znajomo... To jest pewnie 4g63 z nowszymi normami emisji spalin ale na allegro ani jednego silnika...
edit:
jest jeden KLIK
musze doczytac co to za silnik...
KLIK a tutaj z sonaty...
mystek - 16-05-2012, 23:19
Dobrze kombinujesz Xsystoff swego czasu przechodziły mi przez myśl silniki Hyundaia w CJtce właśnie. Niedoceniane auta (dobrze dla Ciebie, bo ceny niskie, bo "kto to kupi?" ). Zainteresuj się tym. W Grecji jest kilka Lantr uturbionych, na YT kiedyś szukałem i dobrze to dłubią, nawet pod 300KM, ale to chyba z 4g63T pod maską.
PS: swoją drogą - o jakiej klasie mówisz? to jest klasa "1.6 i wyżej", czy 1600-1700ccm? Jak to jest?
Xsystoff - 16-05-2012, 23:38
Tylko ze kupowanie silnika z hyundaia bez wiazki i ecu jest samobojstwem, a glowicy patrzac po uszczelkach nie przerzuce z dohca.
Klasa II 1400-1600ccm
Klasa III 1600-2000ccm
Maretzky85 - 17-05-2012, 06:30
Xsystoff, Komputer i wiązka taka sama jak w mitsu
rosomak1983 - 17-05-2012, 08:41
Maretzky85 napisał/a: | Xsystoff, Komputer i wiązka taka sama jak w mitsu |
Marku ale mówimy o 6 bolcie dsmowskim i silniku Hunday 1999 ??? Bo na tym staneło.
|
|
|