To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II Ogólne - [II 2.0 DID] Słaby lakier Outlander po liftingu!!!

13zbyszek13 - 17-09-2010, 13:10

janekzpolic napisał/a:
dzisiaj zmierzyłem czujnikiem lakieru dach i jak ten lakier ma być nie podatny na zarysowania itd jak sa nałożone jego minimalne ilości o ile na karoseri jest 120 to na dachu chyba jedna warstwa mniej bo 50

Kolego jak jesteś taki wnikliwy to dach masz aluminiowy i na nim będzie zupełnie inna grubość lakieru jak na blaszanych elementach.

bonito - 17-09-2010, 15:15

zbyszek - nie będąc specjalistą lakiernikiem, nie bardzo rozumiem dlaczego grubość lakieru na częściach aluminiowych ma być mniejsza? Zabezpieczenie antykorozyjne musi być (aluminium koroduje aż miło), lakier bazowy tyż, nie mówiąc już o tzw. klarze na końcu.
bonito

13zbyszek13 - 18-09-2010, 08:05

bonito napisał/a:
aluminium koroduje aż miło

nie koroduje - utlenia się , przez co robi się bardzo kruche.

bonito - 18-09-2010, 13:08

utlenianie się jest jedną z form korozji... :lol:
bonito

13zbyszek13 - 18-09-2010, 13:39

bonito napisał/a:
utlenianie się jest jedną z form korozji...
bonito

Dzięki za info

jaca71 - 23-09-2010, 13:11

bonito napisał/a:
utlenianie się jest jedną z form korozji... :lol:

A czy aby nie odwrotnie?
Że korozja to jedna z form utleniania, a raczej potoczna nazwa tego procesu w odniesieniu do metali?

Anonymous - 23-09-2010, 20:40

to ze lakier na dachu jest podatny na zarysowania to bym sie nie zgodził :) kiedys w wakacje zachciało mi sie zaprakowac pod drzewkiem poszukując cienia. Nie zauwazyłem że gałązki zwisaja bardzo nisko. Nie były to liście tylko grube wyschniete gałęzie. Po usłyszeniu dziwnego dzwieku wydobywającego sie z dachu zatrzymałem pojazd. Jedna gałąz tarła o dach. Serce zabiło mocniej ale.... zadnego sladu po umysiu i przejechaniu woskiem.
13zbyszek13 - 26-09-2010, 08:46

Z lakierem chyba jednak nie jest tak zle.
Miałem przygodę ze znakiem drogowym oddzielającym budowę drogi od pasa ruchu .
Urwał się ze stojaka przed samochodem jadącym przede mną , przeleciał pod nim.
Mnie uderzył w zderzak , poszedł po masce , szybie i dachu po drodze to wszystko rysując.
Myślałem że bez lakiernika się nie obędzie ale polerowanie jednak robi cuda.
Jedno popołudnie , pasta polerska , maszynka do polerowania i po rysach niema śladu.
Na szczęście nie było żadnego wgniecenia , znak się prześliznął po całym autku

mitsu00 - 26-09-2010, 11:38

13zbyszek13 napisał/a:
Z lakierem chyba jednak nie jest tak zle.
Miałem przygodę ze znakiem drogowym oddzielającym budowę drogi od pasa ruchu .
Urwał się ze stojaka przed samochodem jadącym przede mną , przeleciał pod nim.
Mnie uderzył w zderzak , poszedł po masce , szybie i dachu po drodze to wszystko rysując.
Myślałem że bez lakiernika się nie obędzie ale polerowanie jednak robi cuda.
Jedno popołudnie , pasta polerska , maszynka do polerowania i po rysach niema śladu.
Na szczęście nie było żadnego wgniecenia , znak się prześliznął po całym autku

Wszystko niestety zależy od tego co i jak przeleci po lakierze. Ja np. wczoraj wracając polna drogą przejechałem lekko poboczem celem uniknięcia wpadnięcia w wyrwę i miałem niefarta przejechać wzdłuż delikatnych krzaków. Efekt? Rysa na całej długości od błotnika do tyłu auta. Myslę że zejdzie po polerce ale jednak ......

small - 31-01-2011, 16:28

Odbierając mojego misia zauwazylem plame na lakierze, oczywiście to zglosiłem. Samochod poszedl na serwis na rzekome dogrzanie lakieru, niestety okazalo sie, ze to nic nie pomogło i jest to wina źle pomalowanego elementu. Dealer w moim imieniu wysłał reklamacje do mitsubishi, jednak nie wiem czy to ja nie powinienem takiej reklamacji napisac osobiscie bezposrednio do mitsubishi polska. Poinformowalem serwis, ze zadne dodatkowe malowanie owego elementu nie wchodzi w grę. Czy ktos z Was spotkal sie z taką sytuacją i jaką propozycję otrzymał, czego mogę się spodziewać, co moge ugrac jako "zadosc uczynienie".