To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - klimatyzacja

cardorosso - 06-08-2010, 19:18

13zbyszek13 napisał/a:
cardorosso napisał/a:
pokrętło nawiewu na off, ruszasz samochodem i u mnie dalej wieje a nie powinno,aso nie widzi problemu ,zamykanie kratek jest tylko rzeczą umowną i świszczy całą drogę

Kolego sprawdzałem dziś w swoim ,przełącznik w pozycji OFF - klima,nawiew nie działa.
Pozycja AUTO zaczyna pracować.
ale na postoju czy w ruchu??bo u mnie wieje powyżej stówki mocno :roll:

[ Dodano: 07-08-2010, 02:57 ]
mitsu00 napisał/a:
cardorosso napisał/a:
pokrętło nawiewu na off, ruszasz samochodem i u mnie dalej wieje a nie powinno,aso nie widzi problemu ,zamykanie kratek jest tylko rzeczą umowną i świszczy całą drogę

No to masz coś nie teges bo ja akurat przez pomyłkę dzisiaj zamiast na Auto przekręciłem środkowe pokrętło o klick wcześniej na OFF i zrobiła się sauna bezwietrzna w środku. grzałem 140 i nieet wietra w maszynu.....
sauna może się zrobiła bo na off klima nie działa ale u mnie wieje dalej
nie bardzo mam ochotę udawać się z tym znowu do serwisu

[ Dodano: 07-08-2010, 19:13 ]
Dzisiaj z nudów scyzorykiem wydłubałem ten niby czujnik nasłonecznienia i tam dochodzą tylko kable a nie jest to żadnym czujnikiem, ot po prostu wiązki nie zmieniali i tak zostawili a czujnik przenieśli na szybę .
Pokazuję to z jak wykwalifikowanymi fachowcami mamy do czynienia w ASO :|
za zaślepka jest zapewne po to że nie na wszystkie rynki Mitsu montuje czujnik deszczu i tylko dodają tutaj własnie czujnik swiateł i wszystko sobie działa ,ale czujnik nasłonecznienia to miał nawet passat z 96 roku :roll:

13zbyszek13 - 07-08-2010, 21:24

cardorosso napisał/a:
ale na postoju czy w ruchu??bo u mnie wieje powyżej stówki mocno

Na postoju , jutro sprawdzę w ruchu powyżej 100.

cardorosso - 07-08-2010, 21:27

na postoju nie dmucha nic
13zbyszek13 - 07-08-2010, 21:31

cardorosso napisał/a:
na postoju nie dmucha nic

Przy ustawieniu na OFF nic nie dmucha ,wentylator nie pracuje.
Przekręcam np. na AUTO zaczyna wiać i słychać jak wentylator zaczyna pracować.

wredlin - 08-08-2010, 21:41

Steff
Butla dobrej vodki dla Ciebie przyjacielu

cardorosso - 08-08-2010, 22:38

wredlin napisał/a:
Steff
Butla dobrej vodki dla Ciebie przyjacielu
napijemy się jak pozbędziemy się tych złomów
wredlin - 08-08-2010, 22:51

Czyli już jest nas trzech.

[ Dodano: 08-08-2010, 22:53 ]
napijemy się jak pozbędziemy się tych złomów[/quote]
Czyli jest już nas trzech.

mitsu00 - 08-08-2010, 22:54

cardorosso napisał/a:

Steff, ziomalu>>>> masz coś nie tak z wiatrakiem/klimatyzacją skoro ci wieje na OFF w trakcie jazdy. W moim nie wieje, w aucie starej, nie wieje i u kumpla nie wieje. Wszystko w trakcie jazdy powyzej stówy.

ichi - 08-08-2010, 23:01

cardorosso napisał/a:

Ja mam dokładnie takie same doświadczenia z nawiewem. Podczas jazdy autostradą nie ma możliwości całkowitej blokady dopływu powietrza z zewnątrz przez kratki wentylacji. Im szybciej samochód jedzie tym bardziej wieje nawet jeśli nawiew jest w pozycji OFF.

Po wypowiedzi mitsu00 okazuje się, że tak nie musi być. Skoro tak to przy najbliższym przeglądzie zadam temat serwisowi jak również kilka innych zaległych a upierdliwych.

cardorosso - 09-08-2010, 00:07

ichi napisał/a:
cardorosso napisał/a:

Ja mam dokładnie takie same doświadczenia z nawiewem. Podczas jazdy autostradą nie ma możliwości całkowitej blokady dopływu powietrza z zewnątrz przez kratki wentylacji. Im szybciej samochód jedzie tym bardziej wieje nawet jeśli nawiew jest w pozycji OFF.

Po wypowiedzi mitsu00 okazuje się, że tak nie musi być. Skoro tak to przy najbliższym przeglądzie zadam temat serwisowi jak również kilka innych zaległych a upierdliwych.
mi w aso powiedzieli ze tak ma być i to jest naturalny obieg powietrza by mitsu :lol: :lol:
pomaga tylko włączenie obiegu zamkniętego
jak te tumany się wezmą za naprawę tego to ja już widzę efekty :mrgreen:

jaca71 - 09-08-2010, 10:46

cardorosso napisał/a:
mi w aso powiedzieli ze tak ma być i to jest naturalny obieg powietrza by mitsu :lol: :lol:

Bo tak ma to działać. Jedziesz to wieje, stoisz to nie wieje. Jak chcesz zamknąć to obieg zatkniemy lub poprzez zamknięcie poszczególnych kratek (dają się zamknąć tylko cztery na desce).

ichi - 09-08-2010, 11:02

jaca71 napisał/a:
cardorosso napisał/a:

Bo tak ma to działać. Jedziesz to wieje, stoisz to nie wieje. Jak chcesz zamknąć to obieg zatkniemy lub poprzez zamknięcie poszczególnych kratek (dają się zamknąć tylko cztery na desce).

Hmm.. jakoś w innych markach filozofia wiania jest inna :) A to co napisałeś sugeruje, że mitsu00 ma popsuty nawiew, bo jemu nie wieje jak jedzie :)

cardorosso - 09-08-2010, 11:12

ichi napisał/a:
jaca71 napisał/a:
cardorosso napisał/a:

Hmm.. jakoś w innych markach filozofia wiania jest inna :) A to co napisałeś sugeruje, że mitsu00 ma popsuty nawiew, bo jemu nie wieje jak jedzie :)
bo inne marki muszą się uczyć od mitsu w takim razie :lol: :lol: :lol: :lol: to jest pierwszy przypadek samochodu w ktorym wieje non stop ,ja podejrzewam że uszkodzona jest jakaś klapka zamykająca dopływ powietrza do kabiny ale patrząc na tych asów dla których kawałek zaślepki jest czujnikiem to boję sie gdziekolwiek oddać auto w tej chwili
jaca71 - 09-08-2010, 11:13

ichi, Znaczy że co? Jak chcę mieć rześkie powietrze z zewnątrz to muszę włączyć nawiew? W jakim samochodzie?
Otwarty obieg + wiatrak na off + samochód w ruchu = nawiew świeżego powietrza do środka. We wszystkich mi znanych samochodach tak działa. Różnice mogą być w intensywności ale nie w samej zasadzie.

[ Dodano: 09-08-2010, 11:15 ]
cardorosso napisał/a:
ja podejrzewam że uszkodzona jest jakaś klapka zamykająca dopływ powietrza do kabiny

Jaka klapka? Przecież wiatrak jest tylko do wspomagania wentylacji a nie do zamykania dopływu z zewnątrz. Do zamykania jest przycisk zamknięty obieg powietrza. Jeśli proste urządzenie jakim jest samochód przerasta nas to dobrze zajrzeć do instrukcji...

cardorosso - 09-08-2010, 11:24

U mnie znowu w każdym samochodzie którym jezdziłem z klimą automtyczną off to jest off i tyle nic nie wieje nie dmucha .
Ty mówisz o manualu gdzie są zwykle linki a tutaj klapki są sterowanie elektrycznie nie mechanicznie i powinno wyłączać wiatrak a wieje jak w kieleckim .