[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony letnie-zimowe - Lancer CYxA
Kjuba - 27-08-2010, 13:08
hehe kiedyś też tak miałem że mi opona walnęła w niedziele a w poniedziałek rano o 4.00 miałem wyjechać do Zakopca ze Szczecina na szczęście udało się naprawić
jaca71 - 28-08-2010, 13:25
Skąd ja znam ten ból. Dwa dni przed wyjazdem na wczasy zaowocował stwierdzeniem że jedna opona do kosza. Przecięta do szmat plus bulwa wielkości pięści. Nawet się nie łudziłem że znajdę moje amerykańskie wilosezonówki Teraz mam z tyły wielosezonowe a z przodu 2x Firestone TZ3000 (po 300zł sztuka z wymianą). Pierwsze wrażenia po ~2000km są takie że byle jakie wielosezonówki amerykańskie są lepsze od średnich letnich opon europejskich. Niestety poza tymi i Uniroyalami Rain Ekspertami nie było nic od ręki. Szkoda mi oponek bo terz w zimie bryndza będzie - trzeba wydać 4x ~400zł na GY UG7+
krzychu - 28-08-2010, 23:27
jaca71 napisał/a: | GY UG7+ |
Ale oponka warta ceny. Zjeździłem zimę na nich i powiem że rewelacja - każdy zakręt mój A po śniegu świeżym o 2 w nocy 80km/h - chmura za samochodem - bezcenna. Może uciąg nie jest za rewelacyjny ale waga lancera tez nie jest rewelacyjna ciężko porównać z poprzednim dużo lżejszy samochodem. W zakrętach za to pierwsza klasa.
A Firestone to wybrałeś że ciężko było by gorzej Jakiś Hankook pewnie by był lepszy.
waldinio - 29-08-2010, 01:11
też mam te opony, są rewelacyjne na śnieg
jaca71 - 30-08-2010, 09:40
krzychu napisał/a: | A Firestone to wybrałeś że ciężko było by gorzej Jakiś Hankook pewnie by był lepszy. |
Jak już pisałem wyjazd za pasem a w okolicy nie było wyboru. Jedynie Uniroyale i te Firestony tańsze o 20zł na sztuce . Gdzieś na drugim końcu Krakowa były jeszcze GY ale odpuściłem - brak czasu. Nie jestem szaleńcem i jeżdżę spokojnie, a na co dzień jeździ nim żona. Do tego się nadają. Wbrew pozorom na mokrym jest OK, trakcja lepsza niż w Yokohamach (całorocznych OEMach) jedynie wydają się strasznie miękkie na bokach przy tym profilu. A może to tylko wrażenie przy samochodzie załadowanym na maksa?
Jedynie co mnie martwi to dylemat przed zimą. Honda na 100% dostanie całoroczne GY Vectory a Lancer? Chyba wspomniane zimówki - żona plus dzieci, dojazd około 20km po średnio odśnieżanych drogach. W ostatnia zimę całoroczne się spisały na medal
krzychu - 30-08-2010, 09:49
jaca71 napisał/a: | Jedynie Uniroyale i te Firestony |
Znaczy te Uniroyale są całkiem dobre
jaca71 - 30-08-2010, 10:01
Też słyszałem ciepłe słowa o nich ale odwagi brakło
Anonymous - 30-08-2010, 17:06
do miasta stykną Savy S3, jakoś dałem radę:)w zeszłą zimę:)
DjQuest - 30-08-2010, 21:07 Temat postu: Opony letnie-zimowe - Lancer CYxA W tym temacie chciałem zrobić ranking i zebrać opinie użytkowników opon letnich i zimowych do naszych Lancerków.Jak wiadomo rozmiar bardzo nie wdzięczny i dziwnie cenowo atrakcyjny .Jakie są wasze odczucia z użytkowania poszczególnych producentów opon, a także alternatywnych rozmiarów felg i opon.Proszę także o błędne decyzje w zakupie, co rozwinie listę gdzie indziej zachwalanych produktów.Na początek, co sadzicie o rozmiarze felg i opon 15" na zimę do Lancera.
bastek - 30-08-2010, 21:22
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=27517
[ Dodano: 30-08-2010, 21:28 ]
gdzieś na str. 21 piszę o felgach 15 cali
pasują
jac - 30-08-2010, 21:42
Moje kilka slow o oponkach. Jak wiadomo producenci zalecaja wymiane opon po okolo 50 -60tys w zaleznosci od marki i na tyle szacuja jej/ich zywotnosc. Kilka lat temu kolega pokazal mi w swoim autku oponki KLEBERA jak nowe z przebiegiem 75tys, poniewaz zblizal sie okres wymiany butow w mojej Avensis wiec kupilem zestawik nowych KLEBERKOW. Poniewaz wymienilem je wowczas z org. Michelinkami wiec pierwsze odczucie - glosniejsze. Prowadzenie i komfort bez zmian jezeli nie lepszy, i teraz najlepsze z tego wszystkiego: na tych KLEBERKACH przesmigalem 110 000 km !!!! i caly czas mialy boczne gumki a bieznika pozostalo ponad 4mm - tak je zreszta sprzedalem. Jedyny objaw ich zuzycia to przy ruszaniu zdazalo mi sie "spalic gume" - znaczy z przyczepnoscia chyba juz bylo gorzej. Zatem moja opinia jezeli chodzi o gumki to Kleber.
krzychu - 30-08-2010, 22:32
Jak ktoś szuka twardych opon to są też inne firmy Barum czy Firestone... Ale zależy kto co lubi ja tam wolę przyczepność i bezpieczeństwo niż oszczędność na rzadszej wymianie.
15 cali do Lancera to zły pomysł.
Ja sobie chwalę GY UG7+ Jak coś lepszego to jeszcze są Micheline Alpin i IMO to są 2 topowe oponki.
Ps. tematy już gdzieś jest więc wystarczy dokleić.
mkrawcz1 - 31-08-2010, 09:41
Nokian WR G2 205/60 R16 92 H (tragedia)
na
DEZENT V Dark 7.0x16, 5x114.3 (bardzo fajne)
Na razie oceniam po jednym sezonie, lecz wątpię, czy kilka miesięcy w garażu poprawiło opony...
waldinio - 31-08-2010, 09:51
GoodYear UltraGrip 7+ - świetne opony na śnieg ja się tam nie znam ale kolega co ze mna bawił się na śniegu mówił, ze swietne opony i ze tez takie kupi dla mnie odczucia też rewelka
el_diablo - 31-08-2010, 11:17
krzychu napisał/a: | Ja sobie chwalę GY UG7+ Jak coś lepszego to jeszcze są Micheline Alpin i IMO to są 2 topowe oponki. |
Mam Michelin Alpin na zimę i są ok ale czy aż rewelacyjne... na pewno są bardzo dobre na warunki niezimowe, nie czuć dużej różnicy w porównaniu z letnimi. Na śniegu niby ok (choć kilka razy musiałem się odkopywać), ale nie mogę powiedzieć żebym odczuwał jakąś znaczącą różnicę w porównaniu do innych zimówek na jakich jeździłem (fakt, innymi samochodami).
|
|
|