To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - Ile palą wasze Galanty?

gołąb - 13-10-2011, 19:07

Kurczaki, mi w tiptronicu wersja 2,5 z instalką staga300 nie schodzi poniżej 15- a nawet 16 litrów. Shemat stylu jazdy jest prosty: jeździ nim moja lepsza połowa do pracy- około 12-13km poza obszarem zabudowanym w jedną stronę (dodam iż spokojnie, a nawet bardzo spokojnie), po pięciu godzinach wraca z pracy, no i czasem wybierze się do miasteczka nieopodal-jakieś 10km i później wraca....zero korków, tak naprawdę 0 jazdy miejskiej...i nie wiem czy tak powinno być, czy coś podrążyć w temacie, aby zmiejszyć....
radek79 - 13-10-2011, 19:21

gołąb napisał/a:
Kurczaki, mi w tiptronicu wersja 2,5 z instalką staga300 nie schodzi poniżej 15- a nawet 16 litrów. Shemat stylu jazdy jest prosty: jeździ nim moja lepsza połowa do pracy- około 12-13km poza obszarem zabudowanym w jedną stronę (dodam iż spokojnie, a nawet bardzo spokojnie), po pięciu godzinach wraca z pracy, no i czasem wybierze się do miasteczka nieopodal-jakieś 10km i później wraca....zero korków, tak naprawdę 0 jazdy miejskiej...i nie wiem czy tak powinno być, czy coś podrążyć w temacie, aby zmiejszyć....

tyle ma palić

Owczar - 13-10-2011, 19:22

Dokładnie. To auto, które waży prawie 1,5 tony i ma 6 cylindrów, a na dodatek skrzynie AT. Na krótkich odcinkach będzie tyle spalał.
costa brawa - 13-10-2011, 23:35

moim zdaniem troche za duzo te 16 litrow .... mimo ze automat ... chyba ze sie stoi wiecej w korkach niz jezdzie to wtedy sie zgodze
ja jezdze glownie na odcinku - 16 km w jedna strone i powrot z czego 12 poza miastem i 4 przez miasto mielec czy raczej bez korkow tylko kilka swiatel
spalanie mozna zobaczyc na motostacie u mnie ... jak jezdze na tym odcinku tylko to mi wychodzi ok 10 ... jezdzac jeszcze gdzies na wycieczki jak przez wakacje to widac ze wynik 8 - 9 l to nie jest nic nadzwyczajnego ( 8 wychodzi na czystej trasie a wyniki wstawiam juz z cyklu mieszanego ) ... a bardzo spokojnie nie jezdze lubie ostro ruszac z miejsca i szybko uzyskiwac predkosc z ktora chce podruzowac a wyprzedzanie wyglada prosto - redukcja i ogien jak to sie mowi :D ... fakt ze mam taki styl jazdy ze hamulca to ja uzywam raczej tylko zeby sie zatrzymac ewentualnie zwolnic przed wolniej jadacym ... a tak to zwalniam silnikiem ewentualnie jade tak zeby nie hamowac co 100 m ..
wydaje mi sie ze takie kosmiczne spalania ( 15 i wiecej ) to tylko i wylacznie zla technika jazdy ... jako ciekawostke dodam ze w tym samym cyklu inne auta pala mi nastepujaco : jeep g.cheroke 4.7 v8 ok17 l gazu , ram 5.7 v8 pali ok 21 gazu .. a doblo ktore dostaje ostro po tylku 6 ropy :D
stad moj wniosek ze nie stojac w korkach to spalanie 15 w galu to cos jest nie tak albo z autem albo mocno z technika jazdy ( wcale niskie obroty nie musza powodowac mniejszego spalania - czasami jest zupelnie odwrotnie co spradzalem sam osobiscie ..)

gołąb - 14-10-2011, 12:08

tzn.. o ile Żonka może mieć z dziwnym stylem jazdy trochę wspólnego, to wydaje mi się, że ja to robię odpowiednio....naprawdę hamulec jest używany tylko wtedy, gdy jest naprawdę potrzebny (jeździłem kiedyś ciężarówką,z tąd taki nawyk), a jeśli chodzi o hamowanie silnikiem to w automacie akurat występuje praktycznie zawsze i też poniżej 15 nie schodzę, natomiast u niej jest to około 16 (zbiornik 45 litrów-270km.)-odcinki może nie za długie, ale zero korka...
Fakt, że galant jest ciężkim autem, ale pamiętam z zamierzchłych czasów, kiedy byłem zakłutym łbem, a co za tym idzie wrogiem japońskiej technologii samochodowej- jeździłem audi 80 b4 2,6 -fakt, że to lżejsze auto i niebyło w automacie, ale spalanie pb oscylowało w granicach 10 litrów, a górna bariera(oczywiście chodzi tu o normalną jazdę,nie pałowanie) w granicach 12 l/100km. Z tąd to moje pytanie, czy te 16 to oby troszkę nie za dużo....Szczerze mówiąc kupując miśka spodziewałem się spalania między 12 a 14 litrów...

viader - 14-10-2011, 12:27

Kto by tu czego nie pisał to moim zdaniem spalanie w trasie, bez korków, na poziomie 16l/100km to dużo za dużo. 8-12 cylindrowe silniki w takich krowach jak audi A8 i BMW 750 przy spokojnej jeździe w trasie biorą po kilka litrów mniej...

Ja rozumiem, że auto powinno dla bezpieczeństwa palić więcej gazu jak benzyny ale przy równej jeździe w trasie 11-12l LPG to powinien być max. Kwestia tylko tego, czy to wina źle wyregulowanego gazu, czy ogólnie z autem jest cos nie tak. A jak wygląda spalanie na benzynie w podobnych warunkach?

radek79 - 14-10-2011, 15:13

gołąb jeżdżąc automatem nie da się hamować silnikiem tak jak w manual
viader 14-16l lpg przy prawidłowo wy regulowanej instalacji lpg to normalne w automacie

viader - 14-10-2011, 15:16

radek79 napisał/a:
viader 14-16l lpg przy prawidłowo wy regulowanej instalacji lpg to normalne w automacie

Zgodziłby się z tym stwierdzeniem w 100% w jeździe miejskiej lub mieszanej ale w trasie stanowczo nie. Co ma hamowanie silnikiem do jednostajnej jazdy w trasie, bez korków? Dodatkowo automat ma dłuższe przełozenia niż manual co w trasie powinno raczej obniżać spalanie niż je podnosić.

Owczar - 14-10-2011, 17:19

W trasie przy spokojnej jeździe top rzeczywiście ciut za dużo. Ile pali PB? Mój w trasie na długich odcinkach, przy spokojnej jeździe spali koło 10. Ale na krótkich przy pałowaniu pali i 17, więc to jest dość względne pojęcie spalania w "trasie"
radek79 - 14-10-2011, 17:34

Owczar napisał/a:
W trasie przy spokojnej jeździe top rzeczywiście ciut za dużo. Ile pali PB? Mój w trasie na długich odcinkach, przy spokojnej jeździe spali koło 10. Ale na krótkich przy pałowaniu pali i 17, więc to jest dość względne pojęcie spalania w "trasie"

chodziło mi o mieszany tryb jazdy

Owczar - 14-10-2011, 17:43

Generalnie dyskusja nt spalania nie ma większego sensu, bo ciężko porównać warunki i styl jazdy. Tym bardziej, że dynamiczna jazda to pojęcie bardzo względne. Dlatego należy patrzeć na te wartości z przymrużeniem oka. Mi każde auto paliło dużo, ale wiem też że mój styl jazdy nie jest w żaden sposób eko, a wręcz anty eko. Przyśpieszam gwałtownie, a potem hamuję gwałtownie. Ale jedno co zauważyłem, to że jazda delikatna nie powoduje znacznego spadku spalania.
Brakuje tu hamowania silnikiem. Czasem hamuję tipem, ale potem zapominam zmienić bieg i go przeciągam na obroty :) Żeby powiedzieć, czy auto pali za dużo, trzeba by przejechać się w tych samych warunkach i porównać wynik. Dodatkowo dochodzi przekłamanie związane z jazdą na PB. Mając kompa pokładowego mogę bardziej precyzyjnie określić ile spala rzeczywiście. Część instalacji dodatkowo wspomaga się PB, a kierowca tego nawet nie odczuwa.

Rafal_Szczecin - 14-10-2011, 17:52

gołąb napisał/a:
Fakt, że galant jest ciężkim autem

1365 kg to dla Was duzo ????
w porownianiu do konkurentow to galant jest chudzinka.

gołąb - 14-10-2011, 20:41

Rafal_Szczecin napisał/a:
gołąb napisał/a:
Fakt, że galant jest ciężkim autem

1365 kg to dla Was duzo ????
w porownianiu do konkurentow to galant jest chudzinka.
No ja przy swoim mam 1450 kg....Lekkie autko, to to nie jest...
Jeśli chodzi o pb , to w wakacje palił tak między 13 a 14, w sumie z przewagą na 14....przy podobnej jeździe....jaką opisałem. Od kąd mam gaz, to na benzynie raczej sporadycznie latam....najwyżej 10-20km.

costa brawa - 14-10-2011, 23:17

gołąb, jesli faktycznie jezdzisz tak jak mowisz i na trasie bez korkow czyli z grobsza zakladam podobny przejazd jak w moim przypadku to zdecydowanie jest cos nie tak z autem .. 16 w miescie tak - tylko poza miastem zdecydowanie za duzo mimo wszystko ze nawet na lpg ...
i galant wcale nie jest ciezkim autem ... a ze tak zapytam - hamulce nie trzymaja czasem?
ewentulanie mi przez mysl przechodzi jeszcze - zmien stacje paliw - jesli tankujesz na tej samej zawsze ... moze w rzeczywistosci tankujesz miej paliwa niz to za ktore placisz - mialem juz taki przypadek kilka razy ze na oko wiedzialem ile mam w baku ( w dostawczym mam wyczute na zero ) a okazywalo sie przy tankowaniu na pewnej stacji pod bydgoszcza ze weszlo mi tyle ile zbiornik ma pojemnosci - a wskazowka jeszcze wysoko w powietrzu byla ...

wynik tankowanie u mnie z dzisiaj .. 5.29 za 1l - 300 zl - 56,7l - 660 km - 8,6l/100km tylko to glownie w trasie , znikoma czesc w miescie i autostrady kawalek ale za to prawie bez klimy caly czas - tankuje w 95 % przypadkow na tej samej stacji z tego samego dystrybutora

deejay - 14-10-2011, 23:48

Moim zdaniem te 16 litrówLPG to troche za duzo , posiadam tez automata Tip Tronic i jeszcze nigdy nie przekroczyłem 14 litrów LPG nawet latem na klimie , posiadam Staga 300 plus . Trasa jaką pokonuje na codziennie to ok 40 km z tego ok 15 km po miescie , aktualnie srednie spalanie mam na poziomie 12,2 -12,4 L/100 LPG , styl jazdy umiarkowany .