To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II Ogólne - [II 2.0 DID] Zimowe oponki

karol_alasz - 05-11-2010, 01:53

dab napisał/a:
PS. Kupilem sobie klucz dynamomentryczny i samo sobie elegancko teraz bede zmienial kola.

No widzisz! To teraz jeszcze wyważarkę sobie sprawisz i będzie komplecik :twisted:

dab - 05-11-2010, 10:55

wywazarka nie jest potrzebna :P wywazenie kola to 10zl/szt wiec jak bedzie trzeba to sie podjedzie...nie musze tachac tych kol do wozu i potem z wozu,,znacznie latwiej mi jest to zrobic sobie samemu...latwiej i tez i taniej 8)
zmiana kol o tym rozmiarze kosztuje od 160zl i trzeba stac w kolejkach w sezonie i sie specjalnie umawiac...
Zreszta skoro cos sam moge zrobic to wole to robic, mam miejsce i warunki to czemu nie...
Przynajmniej wiem ze bede mial zrobione dobrze...a przy okazji jeszcze ojcu wymienie 8)

rezon - 05-11-2010, 12:04

dab napisał/a:
zmiana kol o tym rozmiarze kosztuje od 160zl
:shock: . Chyba z przekładaniem opon. U mnie wychodzi zazwyczaj ok. 60-70zł za komplet z wyważaniem zależnie od ilości ciężarków - zmiana kół - gratis.
dab napisał/a:
.nie musze tachac tych kol do wozu i potem z wozu,
żeby je wymienić też musisz je do wozu tachać i od wozu - różnica jest tylko z wkładaniem i wyjmowaniem z bagażnika. Ale jak ktoś lubi sobie pogrzebać od czasu do czasu przy samochodzie to jest okazja. Też czasami coś chętnie dłubnę.
karol_alasz - 06-11-2010, 02:19

dab napisał/a:
zmiana kol o tym rozmiarze kosztuje od 160zl i trzeba stac w kolejkach w sezonie i sie specjalnie umawiac...

Jaaaa Cieeeee.... Dziki Zachód po prostu...
Po pierwszej zimie wymieniałem w ASO (taka ekstrawagancja) i zapłaciłem...uwaga,uwaga... 50 zotych polskich! W sumie wyszło taniej niż w wyspecjalizowanych warsztatach oponiarskich.W tychże wymienionych z nazwy płace 60-80 zł z wyważeniem... Z przekładaniem opon jeszcze nie wiem,bo dopiero na lato sie przymierzam.
Teraz to ja się nawet nie dziwię,że sobie kluczyk sprawiłeś dodatkowy...Ale do wymiany gum i tak będziesz potrzebował warsztatu-to ile wtedy zapłacisz? Ja do mniejszego auta sprawiam sobie gumy u oponiarza-niby to drożej niż w necie ale wymiana z wyważaniem i zakładaniem w cenie opon więc wychodzi na to samo i mam od ręki... :idea:

lexus - 06-11-2010, 10:17

A ja kupiłem zwykły klucz krzyżakowy i też sam wymieniam całe koła ,przy okazji posmaruje sobie smarem miedzianym itp.Ważne że dokręce nakrętki z taką siłą jak trzeba .miałem już takie przypadki że po mechanikach nie dalo się odręcić ,albo zdjąć koła,.Najważniejsze jest to że nie muszę stać w kolejkach ani sie prosić i jeszcze płacić za zmiane .Co do wyważania to co trzecią zmianę jeżdze na wyważenie kiedy nie ma kolejek :mrgreen:
13zbyszek13 - 07-11-2010, 10:07

Ja mam całe kółka letnie i również taki zestaw zimowy.
Zmiany dokonuje sobie sam a na wyważenie jeżdżę poza szczytem wymian.

Tomski - 07-11-2010, 12:12

Ja jednak wolę zapakować koła do bagażnika i oddać tą sprawę w ręce fachowca.Tak było i tym razem chociaż to mój pierwszy raz w outku.A jeszcze w cenie alufelg i zimówek miałem przekładkę za free.A oto mój komplet Dunlop SP Winter Sport 3D 16-tki + Alufelgi DOTZ FreeRide Peak.Za jakiś czas wrzucę jakąś fotkę i opiszę wrażenia z jazdy.
didku - 10-11-2010, 02:15

mam te Dunlopy Winter Sport 3D w Octavii, nie moge sie nachwalic, ale czy do suva moga byc to tego nie wiem
-WALDOR- - 10-11-2010, 06:00

Dunlopów Winter Sport 3D nie ma w składach nigdzie, a przynajmniej na 10 pytanych każdy tak twierdzi.Jedynie ich ceny rosną z dnia na dzień.Nie są również w stanie powiedzieć kiedy mogą być, wiec jeśli ktoś chce śmigać jeszcze w tym roku na zimówkach radze wybrać coś innego(wybór jest spory).
Dario_W - 10-11-2010, 08:31

Ktoś używa takich opon: Vredestein Wintrac 4 Xtreme ? Jestem ciekaw opinii na ich temat.

http://www.skapiec.pl/site/cat/2101/comp/578183

sylb - 10-11-2010, 08:58

didku napisał/a:
mam te Dunlopy Winter Sport 3D w Octavii, nie moge sie nachwalic, ale czy do suva moga byc to tego nie wiem

Mam tę oponę i chciałbym tu zwrócić uwagę na pewna cechę, przez która drugi raz bym tej opony nie kupił, nie wiem czy to jest też jakaś wada.
Opony mam 215/70/16 i chodzi o to, że bieżnik jest po prostu bardzo wąski wygląda tak jak by opona miała szerokość 185 i jest zdecydowanie węższy od takiej samej opony z mniejszym profilem.
Dodam, że nie mam do tej innych zastrzeżeni, prowadzi się OK, hamuje bardzo dobrze i jest bardzo, bardzo cicha (bardziej niż letnie) niezależnie czy jedzie się po suchym czy mokrym. Wcześniej w osobówce miałem chyba alpiny, które na mokrym wydawały dźwięk jak być pilarką jechał.

rezon - 10-11-2010, 11:19

sylb napisał/a:
jest bardzo, bardzo cicha (bardziej niż letnie)
to cenna cecha w oponach dla Outka. Jak jest z ich zużyciem? Ile przejechałeś?
sylb - 10-11-2010, 13:00

rezon napisał/a:
sylb napisał/a:
jest bardzo, bardzo cicha (bardziej niż letnie)
to cenna cecha w oponach dla Outka. Jak jest z ich zużyciem? Ile przejechałeś?

Nie na tyle mało, że nie jestem wstanie stwierdzić stopnia zużycia. Tu raczej należało by pytać kogoś kto w sezonie zrobi 15-20k km.

Tomski - 10-11-2010, 18:01

waldor napisał:
Cytat:
Dunlopów Winter Sport 3D nie ma w składach nigdzie

Ja je kupowałem w lipcu także wtedy nie było z nimi problemów,wyszło razem z alufelgami + śruby i komplet zabezpieczający przed kradzieżą koło 3600pln,jeszcze nie miałem się okazji przejechać,ale jeszcze tydzień.

-WALDOR- - 10-11-2010, 19:57

Dario_W napisał/a:
Ktoś używa takich opon: Vredestein Wintrac 4 Xtreme ? Jestem ciekaw opinii na ich temat.

http://www.skapiec.pl/site/cat/2101/comp/578183

oglądałem te oponki w realu, to typowe asfaltówy.Ja bym dołożył te 20-50 zl do sztuki i kupił inne dunlopy, nokiany, pirelli alpin.