To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Colt GTi :)

idas - 06-01-2011, 00:05

już poprawiłem abyś wiedział o co mi chodziło. Zastanów się co piszesz... Praktycznie każda kwota za jaką pójdzie auto = Twój zarobek... Jeśli nie wiesz to zarobek = kwota za ile poszedł - kwota wyłożona na zakup (i ew. wydatki dodatkowe):]
Pozostałe kwestie sobie przemyśl bo chyba nie do końca rozumiesz o co ludzie mają pretensje.

Anonymous - 06-01-2011, 00:07

Delikatnie z mojej strony: dlaczego w tym temacie najwięcej do powiedzenia mają osoby, które ani złotówki nie dołożyły do prezentu (czyli do auta)?

..., że o organizacji przyjęcia urodzinowego nie wspomnę...

idas - 06-01-2011, 00:11

Kuzi napisał/a:
dlaczego w tym temacie najwięcej do powiedzenia mają osoby, które ani złotówki nie dołożyły do prezentu (czyli do auta)?

Ponieważ uważam się za mitsumaniaka, którym podobno Paweł też jest, a jednak jego zachowanie temu przeczy.
Można moje posty usunąć proszę bardzo...

j-rules - 06-01-2011, 00:42

heh... jakby co to ja urodziny mam 6 lipca :D ;)
pawliku - ale jestes pewny, ze przemyslales to na 120%?
Wiesz, ze posiadanie takiego auta to nie tylko wydatki, ale tez korzysci.
Na pewno nie sa to korzysci portfelowe, bardziej satysfakcja.

A z problemami typu wysokie spalanie mozna sobie poradzic.

idas, ale tak na powaznie:
Cytat:
Ponieważ uważam się za mitsumaniaka, którym podobno Paweł też jest, a jednak jego zachowanie temu przeczy.

Jeszcze nie wiemy co pawliku zrobi, tzn nawet jelsi juz wie ze sprzeda - nie wiemy co robi z kasą, na co ja przeznaczy. Póki co po prostu sprzedaje auto.

Eh, tego typu prezenty nie są najlepszymi pomysłami (nie pije do nikogo tutaj). Polska to nie USA, tu nie bedzie nigdy mysweet16.. a szkoda :(

Ja tam mysle ze sie chłopak jeszcze zastanowi, mlody jest, ma prawo miec rozne mysli :D
I zdecyduje zostawic autko, ktore na prawde jest rarytasem.

Cezar - 06-01-2011, 01:03

Pawliku moze zamien sie z kims kto ma Colta z mniejszym silnikiem - spalanie na bank spadnie i moze ktos sie ucieszy z GTI :wink:
pawliku - 06-01-2011, 01:05

luuuudzie naprawde żal mi go sprzedać ale naprawde nie mam kasy na utrzymanie go wszystko kosztuje paliwo ubezpieczenie pierdoły jak sie zepsuje coś itp...

nie umiecie sie postawic w mojej sytuacji to sie nie odzywajcie i tyle!

pawliku - 06-01-2011, 01:06

Cytat:
Pawliku moze zamien sie z kims kto ma Colta z mniejszym silnikiem - spalanie na bank spadnie i moze ktos sie ucieszy z GTI
z chęcią bym sie zamienił z kims na jakieś większe auto diesel lub B+G

wieksze chodzi o gabaryty a nie o silnik

idas - 06-01-2011, 01:11

Już ostatni post obiecuję nie to że się uwziąłem na Ciebie czy coś, ale
Pawliku napisał/a:
wszystko kosztuje paliwo ubezpieczenie pierdoły jak sie zepsuje coś itp...

Myślisz, że w "nowym" aucie będzie inaczej? Jak nie stać Cię na utrzymanie colta, zapomnij o utrzymaniu galanta. Paliwo to tylko wierzchołek góry lodowej i chyba to Ci tu wszyscy próbujemy przekazać;) i nie obrażaj się na słowa kolegów którzy mają nieco większe doświadczenie w kwestii finansowania samochodów;-)

Juiceman - 06-01-2011, 01:12

kuzi napisał/a:
Delikatnie z mojej strony: dlaczego w tym temacie najwięcej do powiedzenia mają osoby, które ani złotówki nie dołożyły do prezentu (czyli do auta)

Chociażby dla tego, że jest to forum.
Chociażby dla tego, że próbują coś przekazać.
Chociażby dla tego, że nie do końca zrozumiałe jest postępowanie właściciela.
Chociażby dlatego, że.....

I można tak wymieniać w nieskończoność.

Pawliku chce sprzedać auto niech sprzedaje nikomu do tego. Na forum panuje niepisana zasada, nie zarabia się na MitsuManiakach - koniec kropka. Ja życze Pawlikowi aby następne auto spełniało jego wymagania i był w stanie je utrzymać ; )

Owczar - 06-01-2011, 01:15

pawliku napisał/a:
kosztuje paliwo ubezpieczenie

W 2.0V6 ubezpieczenie będzie jeszcze droższe :D

Jak dla mnie argument o wysokich kosztach utrzymania jest co najmniej śmieszny. Nawet biorąc pod uwagę to, że w Galancie będziesz miał LPG, koszty jego utrzymania przy niskich przebiegach będą dużo wyższe.

Tam w cenie jednego wahacza giętego będziesz miał 2 na przód w lancerze. Tak samo amorki.
6 cylindrów- 6 świec, 6 przewodów... Części eksploatacyjne dużo droższe. W dodatku żeby kupić dobrego E54 to będziesz musiał dołożyć, a jak sam twierdzisz, nie stać Cię. Więc pewnie kupisz coś do poprawek...

pawliku, przyznaj, że Galant bardziej Ci się podoba, chcesz go mieć i tyle, bo połowa dyskusji to wymiana zdań o tych kosztach. Dostałeś auto, możesz z nim zrobić co chcesz. Inna sprawa to jak to będzie wyglądało w oczach tych, którzy Cię obdarowali, ale to już sprawa między Wami. Jeśli oni nie mają nic przeciwko, to nie róbmy z tego problemu.

Wszyc - 06-01-2011, 02:55

E54A chcesz? :shock: samobójca :shock: ja mam swoją opinie na temat utrzymania galanta 7 generacji :D byś kupił coś normalnego np. jakiegoś Nissanka czy coś a nie bawił się w sztrucle jeżeli chcesz jeździć jak najczęściej :P
mystek - 06-01-2011, 06:53

Też się dopiszę, a co! ;)

Imo kolega Pawliku po ewentualnej sprzedaży Colta powinien zwrócić te 3000zł czy ile on tam kosztował ludziom, którzy mu kupili ten "prezent", a resztę niech sobie zatrzyma. To byłoby chyba sprawiedliwe.

Swoją drogą, to dla mnie nieco przygłupawe nie mieć pieniędzy na utrzymanie czegoś, a pchać się w to :) . Nie wiem do czego samochód miałby Ci być potrzebny, skoro nie pracujesz i chyba nie masz (strzelam) obowiązków, do których samochód jest Ci niezwłocznie potrzebny. Mieszkasz w Zabrzu, komunikację miejską masz :) .

PS: żeby ktoś nie odebrał mojej wypowiedzi jako sarkazm, ot po prostu takie jest moje zdanie - nie stać mnie, nie pcham się. Dlatego sprzedaż Colta potrafię zrozumieć (jeżeli oddasz pieniążki), ale zamianę na Galanta V6?! :) )). Jak już musisz mieć samochód, to kup sobie Seicento czy Cinqucento, tanie w utrzymaniu.

rosomak1983 - 06-01-2011, 08:52

pawliku napisał/a:
chce sprzedać za tyle ile mi sie podoba a wam sie to podobać nie musi

Ma chłopak charakter. I dobrze!!! Ale napisac co o tym mysle mogę, bo wystawicie na forum wiec; IMO cena bedaca 240% ceny na allegro to przegiecie tym bardziej ze forum pomogło w kupnie...
Po pierwsze podejrzane jest ze zapłacono wiecej niz zakończyła sie licytacja na alegro, bo to co na allegro jest wizaca umowa kupna sprzedazy i mozna domagac sie wydania auta za tę kwotę.
Po drugie kuzi najpierw pisze
kuzi napisał/a:
Auto nie zostało zakupione za 1875 czy ile tam było. To ja "wygrałem" licytację, a właściwie to dogadałem się ze sprzedającym na konkretną cenę i zakończył aukcję. Cena końcowa na allegro to na dobrą sprawę było 50% ceny faktycznej...

50% acha, to 1875 razy dwa mamy 3750...
potem
kuzi napisał/a:
Aukcja została zakończona przed czasem tylko dlatego, że zaproponowaliśmy cenę równą tej z opcji "kup teraz" (3000 zł).

3000zł troche schodzimy z ceny.
Mi sie wydaje ze aukcja nie zakonczyla sie przed czasem ani tez nie było opcji kup teraz... ale pasowałoby zobaczyc w archiwum allegro jak znajde chwilke,
Jesli sie myle to przeprawszam. :P

No i te 1850zł wydaje mi sie bardziej prawdopodobne ze tyle uzbieraliscie niz 3-4 tyś...

Pawle dostałes wspaniały prezent , chyba nikt z nas takiego nie dostał na 18tke, tylko pozazdroscic :wink: ,Jednoczesnie troche wybredny jestes skoro juz colt Ci nie pasi...
Ja w Twoim wieki nie marzyłem nawet o polonezie. :)
Załóz mu gaz na blosie ponoc fajnie jezdza na tym te auta, zrób co trzeba wymien zeby spalanie byo normalne bo to przesada te 16 litrów, A jesli piszesz ze colta nie mozesz utrzymac a gala V6 juz tak to jest to niepowazne i albo sam nie zdajesz sobie z tego sprawy albo chcesz zrobic z nas głupków :P
Chyba ze ten colt to padaka ale wtedy prosze sprzedaj go poza forum...

JCH - 06-01-2011, 09:05

j-rules napisał/a:
tego typu prezenty nie są najlepszymi pomysłami
Powiedzmy to wprost i nie bójmy się tego słowa - to są idiotyczne pomysły :!:
Choćby z tego względu, że samo wręczenie prezentu to nie koniec "imprezy" a dopiero jej początek. To dopiero implikuje koszty (rejestracja, ubezpieczenie, utrzymanie, eksploatacja....)

Taki prezent może sprawić np. ojciec dziecku, gdy wie, że ono o takim czymś marzy i ma świadomość kosztów utrzymania, i dawania dziecku na "wachę". Ewentualnie gdy synek idzie do pierwszej pracy - to synku masz tu na dobry początek autko, na "wachę" to już kasę będziesz miał z tej oto pracy a na wikt i opierunek u mamy i taty zawsze możesz liczyć :roll:

mystek - 06-01-2011, 11:03

#JCH - a tyle się mówi przed różnego typu świętami, żeby nie kupować dzieciom piesków i kotków, bo później lądują one w schroniskach, ponieważ się znudziły dzieciakom :) . To tak abstrachując oczywiście :)