Outlander II Ogólne - [II 2.2 DID] 2,2 problem z odpalaniem w zimie
prong3 - 03-02-2012, 17:54
mitsu00 napisał/a: | venglin napisał/a: | Nie mogło być inaczej - mój też zamarzł. W nocy było -23. | Zobacz moj wczesniejszy wpis odnosnie filtra paliwa na Allegro. Ori filtr Purflux za 200zl zamiast 380zl w ASO. Wymiana to pryszcz i kazdy "Marian" z warsztatem ci to zrobi za 50zl. |
pytanie tylko o sens wymiany, nic to nie da bo jutro Ci nowy filtr ponownie zamarznie jeśli będzie -20, już to przerabiałem to właśnie na Purfluxie,
shortTerm: wymontowanie filtra, rozmrożenie i ponowne założenie + modlitwa aby na następny dzień nie było -20, ewentualnie niech przez całą noc chodzi
longterm: próba założenie filtra od innego auta z common rail, o mniejszej gęstości ...
mitsu00 - 03-02-2012, 18:03
prong3 napisał/a: | mitsu00 napisał/a: | venglin napisał/a: | Nie mogło być inaczej - mój też zamarzł. W nocy było -23. | Zobacz moj wczesniejszy wpis odnosnie filtra paliwa na Allegro. Ori filtr Purflux za 200zl zamiast 380zl w ASO. Wymiana to pryszcz i kazdy "Marian" z warsztatem ci to zrobi za 50zl. |
pytanie tylko o sens wymiany, nic to nie da bo jutro Ci nowy filtr ponownie zamarznie jeśli będzie -20, już to przerabiałem to właśnie na Purfluxie,
shortTerm: wymontowanie filtra, rozmrożenie i ponowne założenie + modlitwa aby na następny dzień nie było -20, ewentualnie niech przez całą noc chodzi
longterm: próba założenie filtra od innego auta z common rail, o mniejszej gęstości ... | rozmrozenie ci nic nie da, bo za kilka dni znowu ci sie przytka albo woda w filtrze zamarznie. Filtr do 2.2 jest pozatym nierozbieralny. A rozwiazaniem longterm jest pozostawienie auta na czas tych mrozow w garazu lub zmianaauta, co ja zrobilem.
Anonymous - 03-02-2012, 18:03
Ja filtra nie zmieniam. Zostawiłem go na parkingu, żeby 2h pochodził, jak wróciłem to już się odetkał i jeździ zupełnie normalnie.
Gorzej, jak się człowiek rano gdzieś spieszy...
markopolo_1 - 04-02-2012, 09:52
A jak mozna samodzielnie wykasowac palaca sie lampke check engine? Silnik po wymianie filtra, nawet zapalil przy -25, jedzie i nagle sie zapala ta wkurzajaca lampka. Naturalnie tryb awaryjny tez
krzychu - 04-02-2012, 09:55
A nie myśleliście nad podgrzewaczem paliwa? Przecież nawet w L200 montują taki wymiennik ciepła w zbiorniku paliwa (paliwo zasysane jest ogrzewane paliwem z powrotu z pompy wysokiego ciśnienia)... Na allegro są też takie co podgrzewają za pomocą płynu chłodzącego...
lexus - 04-02-2012, 10:15
Markopolo 1 nie kombinuj jedż do ASO ,może to być błąd softu w kompie,za 150zł wgrają ci nowy i zlikwidują checka
Anonymous - 04-02-2012, 10:53
markopolo_1 napisał/a: | A jak mozna samodzielnie wykasowac palaca sie lampke check engine? Silnik po wymianie filtra, nawet zapalil przy -25, jedzie i nagle sie zapala ta wkurzajaca lampka. Naturalnie tryb awaryjny tez |
Sama zgaśnie, poczekaj dzień lub dwa. Tryb awaryjny w pierwszej kolejności się wyłącza, lampka świeci dłużej.
[ Dodano: 04-02-2012, 10:53 ]
lexus napisał/a: | Markopolo 1 nie kombinuj jedż do ASO ,może to być błąd softu w kompie,za 150zł wgrają ci nowy i zlikwidują checka |
Tylko po co, skoro przy naszych cudownych francuskich wynalazkach check engine się zapala każdego dnia przy -20?
jmgmotocykle - 04-02-2012, 11:01
Cytat: | A nie myśleliście nad podgrzewaczem paliwa? Przecież nawet w L200 montują taki wymiennik ciepła w zbiorniku paliwa (paliwo zasysane jest ogrzewane paliwem z powrotu z pompy wysokiego ciśnienia)... Na allegro są też takie co podgrzewają za pomocą płynu chłodzącego... |
DAWAJ PREZES SZCZEGÓŁY!!!! - wiesz ile dusz możesz uratować!!!
mój wczoraj po 15 kilometrach tez zaczął się krztusić i wyskoczyła lampeczka (-21) - zostawiłem go na godz. na biegu jałowym żeby dobrze "wygrzać" komorę silnika (w tym filtr tam umieszczony) i problem z głowy - samochód zaczął normalnie latać
Anonymous - 04-02-2012, 11:50
jmgmotocykle napisał/a: | Cytat: | A nie myśleliście nad podgrzewaczem paliwa? Przecież nawet w L200 montują taki wymiennik ciepła w zbiorniku paliwa (paliwo zasysane jest ogrzewane paliwem z powrotu z pompy wysokiego ciśnienia)... Na allegro są też takie co podgrzewają za pomocą płynu chłodzącego... |
DAWAJ PREZES SZCZEGÓŁY!!!! - wiesz ile dusz możesz uratować!!!
|
Na Allegro zawsze były podgrzewacze. Problem w tym, że producent nie przewidział możliwości instalacji podgrzewacza w Outlanderze, a jedynie w L200. A robienie tego na własną rękę grozi utratą gwarancji. Pytałem o to już w ASO.
lexus - 04-02-2012, 12:04
venglin napisał/a: | Sama zgaśnie, poczekaj dzień lub dwa. Tryb awaryjny w pierwszej kolejności się wyłącza, lampka świeci dłużej. | Rozumiem że sam to już testowałeś ja poprostu bym się bał .Jak raz mi zapalił się check to nawet nie jechałem do ASO tylko wezwałem lawetę .Napewno będzie taniej niż bym miał wywalić 10k na naprawę.Ale jak to mówia do odważnych świat należy
krzychu - 04-02-2012, 12:06
venglin napisał/a: | A robienie tego na własną rękę grozi utratą gwarancji. Pytałem o to już w ASO. |
Nawet jeśli ktoś odmówi naprawy gwarancyjnej na układ zasilania silnika to na nic więcej przecież... Więc nie całej gwarancji... Zresztą te podgrzewacze to proste są jak budowa cepa co mogą zepsuć? Jeszcze jakby były elektryczne, ale wymiennik ciepła albo te co biorą ciepło z układu chłodzenia to zwykłe wymienniki... 2 rurki zakręcone wokół siebie...
jaceksu79 - 04-02-2012, 12:26
Ale przez 2 tygodnie na forum się zmieniło
No ale do konkretów:
Panowie po co kombinować?
Nie lepiej jest podjechać do aso aby sprawdzili czy wasz uszlachetniacz DPF-u podlega wymianie gwarancyjnej czy nie? Pierwsze uszlachetniacze wstrzykiwane do zbiornika paliwa powodowały szybsze wytrącanie się parafiny z ON. Zróbcie tę czynność i później lejcie ON gold-a ze statoila to zapomnicie o zamarzaniu. Kolejna sprawa, nie kombinujcie z żadnymi podgrzewaczami, bo filtry za które płacicie kupę kasy mają takowy w sobie, mało tego mają też termostat.
mitsu00 - 04-02-2012, 12:37
jaceksu79 napisał/a: | Pierwsze uszlachetniacze wstrzykiwane do zbiornika paliwa powodowały szybsze wytrącanie się parafiny z ON. Zróbcie tę czynność i później lejcie ON gold-a ze statoila to zapomnicie o zamarzaniu. | Teoretycznie powinienes miec racje, ale ewidentnie Venglinowi, ktoremu wymieniono EOLYSa w ramach tej akcji, auto i tak zamarzlo przy -23st
jaceksu79 - 04-02-2012, 12:50
mitsu00 napisał/a: | jaceksu79 napisał/a: | Pierwsze uszlachetniacze wstrzykiwane do zbiornika paliwa powodowały szybsze wytrącanie się parafiny z ON. Zróbcie tę czynność i później lejcie ON gold-a ze statoila to zapomnicie o zamarzaniu. | Teoretycznie powinienes miec racje, ale ewidentnie Venglinowi, ktoremu wymieniono EOLYSa w ramach tej akcji, auto i tak zamarzlo przy -23st |
No to jak widać na beznadziejne paliwo nie ma rady- chyba, że ma się gwiazdę
jmgmotocykle - 04-02-2012, 14:00
Cytat: | resztą te podgrzewacze to proste są jak budowa cepa co mogą zepsuć? Jeszcze jakby były elektryczne, ale wymiennik ciepła albo te co biorą ciepło z układu chłodzenia to zwykłe wymienniki... 2 rurki zakręcone wokół siebie... |
martwi mnie jak to będzie latem w upalny dzień - jak ropę zagrzeje do ok. 100 stopni to może być
Cytat: | Kolejna sprawa, nie kombinujcie z żadnymi podgrzewaczami, bo filtry za które płacicie kupę kasy mają takowy w sobie |
herezje kolego opowiadasz!!!!! nie ma żadnego podgrzewania w 2.2 PSA
|
|
|