To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Carisma Exlusiv by RoBSoN

tom1312 - 27-11-2012, 00:34

Piękna Cari :) Inwestujesz w nią nieźle :) Kierunki boczne jak najbardziej od Carismy II - ja mam takie założone. Fele wg mnie dużo lepsze od poprzednich ale ja bym je prysnął na czarno :wink: Co kto woli, co kto lubi :D Widzę, że tył też Ci bardziej siedzi na obniżonym zawiasie - u mnie to samo, pierwotnie miałem założone Eibachy -35 ale niestety zakończyły żywot :cry: i niestety nie do dostania :cry: Założyłem MTS Technik - 40 ale auto wyżej siedzi niż na Eibachach :wink: Amory założyłeś seryjne, czy jakieś sportowe?
RoBSoN_97 - 28-11-2012, 11:24

Najwyższy czas sięgnąć po medal na Najładniejszą Carismę zlotu w przyszłym roku :D
A tak na poważnie to auto robię dla siebie więc nie szczędzę na nie kasy z resztą widać to po samochodzie i temacie :) Tym bardziej się cieszę, że nie tylko mi się podoba, ale również innym i dziękuję wszystkim za komentarze :biggrin:

@ m6riano profil opony 50
@ xluki może, nie mówię stanowcze nie białym bocznym kierunkom, ale to tylko dlatego, że samochód miał być srebrny, bez czarnych elementów, prócz szyb :twisted: nawet wloty powietrza mam w oryginale aluminiowe. A co do kierunkowskazów to bardziej mi zależało na wymianie pomarańczowych żarówek z kierunkowskazów przy przednich lampach na chromowe, co zostało zrobione.
Odnośnie bocznych kierunkowskazów mam co do nich inny pomysł i w przyszłym roku go zrealizuję, no chyba, że nie będę mógł się doczekać i zrobię to wcześniej, ale skoro już tyle przeczekałam to może wytrzymam do wiosny :D
@ tom1312 Amortyzatory zostały wymienione na Bilstein'a, bodajże B4. Zdjęcia zakupionego kompletu amortyzatorów możesz zobaczyć 3 posty wcześniej przed dodaniem posta z felgami.
Na MTS Technik -40 siedzi Ci samochód wyżej niż na Eibachach -35 ? A to dziwne... :roll:

m6riano - 28-11-2012, 15:56

RoBSoN_97, jak chcesz z tymi kierunkami...ale ja już mam fajny patent na ledowe kliry....pokaże ci na spocie..;-)
i sprawdzimy czy w ogóle pasują

tom1312 - 28-11-2012, 22:29

RoBSoN_97 te moje Eibachy były już niesamowicie styrane. Zresztą powodem ich wymiany było to, że przy wymianie amortyzatorów przednich pięcio centymetrowy kawałek sprężyny został w gnieździe amora :lol: co było ewidentnym znakiem, że już czas na zmianę. Myślę, że jak trochę pojeżdżę i MTS'y się ułożą to auto trochę jeszcze siądzie :wink:
KRASNAL - 29-11-2012, 23:56

Aluski na duży plus. :D
sniegu - 12-02-2013, 23:44

z całym szacunkiem kładłbym już 17" bo inaczej to sharku na zlocie nie zagrożony następnie te paski ledowe spod lamp bym wywalił bo na zlocie to coś się jeszcze świeciło jak dobrze pamiętam...
podziwiam za wnętrze i odwagę co do przodu szyb Ciemnych dokładnie
Proponuję szukać dokładki MSX chociaż Nie lepiej żeby nie była podobna do mojej :twisted:
pzdr

RoBSoN_97 - 16-02-2013, 16:33

sniegu napisał/a:
z całym szacunkiem kładłbym już 17" bo inaczej to sharku na zlocie nie zagrożony

buahaha :lol:
Przecież o tym medalu nie napisałem na poważnie, a Ty chyba tak to odebrałeś, a pozatym wyraźnie zaznaczyłem, że wszystko co robię to robię dla siebie i ma mnie się podobać, a przy okazji jak komuś też podoba to się cieszę :wink:
Co do kół- 17" do Carismy na pewno bym nie założył, samochód ma być przedewszystkim funkcjonalny i praktyczny, ja samochodem chcę jeździć a nie się toczyć jak to by było na 17". Przy wyborze rozmiaru felgi trzeba kierować się przedewszystkim głową i podejść do tego racjonalnie, by samochód nadal był w pełni funkcjonalny. Przy 17" profil oponki max 40 zgadnie z przepisami. Większe koło=większa masa=większe obciążenia i opory=mniejsza zrywność w takim samochodzie.
Ostatnio zacząłem jeździć samochodem do pracy, ponad 50km dziennie (ale niedługo przesiadka do SKM, więc nie będę aż tak trzaskać kilometrów) i nie wyobrażam sobie jazdy na 17", brak komfortu i radości z jazdy. Jeździłem już wcześniej prawie jeden cały letni sezon na 16" z oponami 205/50 i to jest maksymalna wielkość felgi w Carismie, by zachować komfort, a dodatkowo, żeby dobrze wyglądało. Sam się cały czas zastanawiam czy dobrze zrobiłem przechodząc z powrotem na 16", tym bardziej, że bardzo podobają mi się moje 15" :) Przeraża mnie jeszcze stan niektórych dróg- zima się jeszcze nie skończyła, ale jak trochę mrozy odpuściły to niektóre drogi wyglądają jak po deszczu meteorytów... :|
Idąc Twoim tokiem rozumowania- to jakbym założył 18" to już bym wygrał zanim by się zlot rozpoczął 8)
Rozmiar felgi tu nie ma znaczenia. Felga przedewszystkim ma być ładna, a nie byle była 17".
Bez urazy, ale osobiście mi się nie podoba wzór tych 17" co ma shark na Carismie. Ciężko jest kupić ładną felgę pod rozstaw 4x114,3 i z dobrym osadzeniem. Jak coś jest warte uwagi to sporo kosztuje. Moje 16" kosztują ok. 2 tysi.

Co do pasków ledowych, liczyłem, że będą mocniejsze, bo chciałem jeździć na nich jako na światłach dziennych, ale są za słabe ;/ Poza tym się częściowo przepaliły i z początkiem obecnego roku odpiąłem je od zasilania, a jak będzie ciepło zostaną całkowicie zdemontowane. Ale w temacie świateł dziennych jeszcze nie dałem za wygraną- mam 2 pomysły, ale do przymiarki i realizacji nie mam w chwili obecnej czasu, może jakoś marzec/kwiecień. Gdybym miał uboższą wersję bez świateł przeciwmgielnych to sprawa z dziennymi byłaby bajecznie prosta- zakup gotowych okrągłych i montaż w miejsce przeciwmgielnych, a przy tym tylko wymiana pełnych maskownic na maskownicę pod światła przeciwmgielne i gotowe.

Co do podkładki od MSX od samego początku nie miałem na nią jakiegoś "parcia" i jej nie przewidywałem w planach i nadal nie przewiduję. Zderzak przedni, po obniżeniu samochodu o 4 cm jest już wystarczająco nisko, a jakby wylądowała jeszcze podkładka to bym zimą za pług robił. A ostatnio widzę, że podkładka od MSX nie jest takim rarytasem bo coraz łatwiej jest dostępna. Bardziej się cieszę z oryginalnych aluminiowych wlotów powietrza jakie mam mojej wersji, bo na naszym forum moja jest jedyna. :D

W między czasie od mojego ostatniego posta wymieniłem teleskopy/siłowniki klapy bagażnika tuż przed zimą. Teraz klapa nie opada sama nawet z 5 cm warstwą śniegu ;p po otworzeniu sama leci do góry :D Zrobiłem jeszcze drobną modyfikację jednej rzeczy w środku, a w zasadzie to dwóch xD jak będę miał chwilę to wrzucę zdjęcia.

sniegu - 16-02-2013, 21:05

MSX dostepna? spytaj się xluki-ego jaka wojna o nią była między nami
Moja CAri wiecej stoi niż jeździ więc 17'' u mnie to real a nawet przesądzony real szczególnie że 4x100 więc felg Mi pod dostatkiem w cenie 500 zł:)

xluki - 16-02-2013, 21:12

RoBSoN_97 napisał/a:
A ostatnio widzę, że podkładka od MSX nie jest takim rarytasem bo coraz łatwiej jest dostępna.
przeglądam regularnie aukcje i jakoś nie jestem tego samego zdania :roll:

Co do felg to całkowicie się zgadzam. FElga 16' to także moim zdaniem maksymalny rozmiar, autko wygląda fajnie a komfort jako taki jeszcze jest. Na plus także cena opon :D Ale wyrwać jakieś ładne 16'stki czy 17'stki z rozstawem 4x114,3 a jeszcze z odpowiednim ET to naprawdę męka 8)

Hugo - 16-02-2013, 21:33

xluki napisał/a:
wyrwać jakieś ładne 16'stki czy 17'stki z rozstawem 4x114,3 a jeszcze z odpowiednim ET to naprawdę męka
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=78069 :mrgreen:
RoBSoN_97 - 17-02-2013, 16:31

sniegu napisał/a:
Moja CAri wiecej stoi niż jeździ więc 17'' u mnie to real a nawet przesądzony real szczególnie że 4x100 więc felg Mi pod dostatkiem w cenie 500 zł:)

U każdego to decyzja indywidualna, ale dla mnie zakładanie do Carismy 17" to robienie z samochodu powozu, przez profil 35 czy 40 by zachować wymiary fabrycznego koła...
No to fakt, że przy 4x100 jest sporo felg 17", ale wybór też słaby, nawet na te 7 stron na allegro nic mi szczególnie nie wpadło w oko, a na pewno nie w tej kwocie co podałeś 500 zł, albo brzydkie, albo poobdzierane i do renowacji.

Zrobiłem takie małe zestawienie, które mi się spodobały, może komuś się przyda, np. Tobie sniegu ;)
Przedstawię to w trwalszej wersji, dla potomnych :D by na dłużej było, bo oferty na allegro nie są długo przechowywane. Poniższe ceny są za same felgi, na niektórych zdjęciach widać opony, ale ich nie sprzedają ;p
A oto moje zestawienie z nadaniem numeracji pozycji, aż do podium 3-1

Opis zdjęć od lewej do prawej 6-5-4-3-2-1

6. http://allegro.pl/7x17-et...3015969196.html felgi TSW cena: 570-620 ET40 tanie, ale do renowacji, po renowacji wyjdzie ponad tysiak.
5. http://allegro.pl/4x100-1...3025442369.html nie wiem co to za felgi, ale wpadłu w oko, cena: 850 zł
4. http://allegro.pl/nr067-a...2982164466.html felgi DOTS cena: 850 zł ET38 raczej nie do Carismy
3. http://allegro.pl/asa-bbs...3017775474.html felgi ASA cena 1999zł ET38 przód, ET35 tył na pewno nie do Carismy, ale fajne
2. http://allegro.pl/piekne-...3008316687.html felgi DOTZ cena 1800zł ET35 na pewno nie do CARI ;p
1. http://allegro.pl/felgi-o...3030599147.html felga OZ cena: 1599 zł ET40

Hugo napisał/a:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=78069

Hugo te felgi do Carismy nie za bardzo się nadają- ET38 przy 17" nie podejdą pod tylne nadkola ;p by trzeba było nie mieć zawieszenia z tyłu, tylko na sztywno by nie tarło :P Koła do Galanta bardziej...
A jak już to na pewno nie z tymi oponami 215/45/17, bo średnica koła wynosi wtedy 625.3 mm i przekracza o 3 cm standard, co nie mieści się w widełkach.
Dla przypomnienia fabryczne koła w Cari przedlifotwej z naklejki przy drzwiach:
185/65/14 - 596.1 mm
195/60/14 - 589.6 mm
i od tych wartości średnicy dopouszczalna jest odchyłka do +/- 3%

sniegu - 17-02-2013, 16:35

eh
allegro?
to już przeszłość okazji raczej radzę szukać na tablicy
np mam na oku coś takiego
http://tablica.pl/oferta/...D5-ID1aRLP.html

sniegu - 17-02-2013, 16:37

byłem oglądałem et 35
sharku ma 35 i lata felga równo z obrysem auta :mrgreen:

RoBSoN_97 - 17-02-2013, 17:37

sniegu napisał/a:
to już przeszłość okazji raczej radzę szukać na tablicy
np mam na oku coś takiego

sam na tablicy mam wystawiony nowy zapas alufelga+opona Michelin od Hyundai Coupe mojej siostry :D
sniegu napisał/a:
http://tablica.pl/oferta/...D5-ID1aRLP.html

felga nawet ładnie wygląda na tym wozie :) a właśnie co to za samochód xD
Dodatkowy plus, że felgi białe to fajnie wygląda na czerwonym samochodzie na granatowym u Ciebie sniegu też będzie dajnie się odcinać :wink:
sniegu napisał/a:
byłem oglądałem et 35
sharku ma 35 i lata felga równo z obrysem auta

Nie wiem jak tak można jeździć- co najwyżej samemu jak ma się utwardzone zawieszenie, a shark też ma swoją obniżoną.
U mnie przed wymianą amortyzatorów i sprężyn, jeszcze zaliczyłem wyjazd do Chorwacji, 4 osoby w samochodzie, pełny bagażnik to tył tak siadł jak po obniżeniu -0mm :P :twisted: i to przeważyło o wymianie zawieszenia na nowe.

Jakbym miał wtedy takie koła co shark 17" z ET35 to bym nie odjechał :P
Ja głównie jeżdżę sam, ale zdarzają się wypady, gdy jest komplet i pod
tym kątem wybierałem koła :)

Sniegu a może jednak 18", tu masz już z oponami: http://tablica.pl/oferta/...a8ac3437;r:2;s: :mrgreen:

Hugo - 17-02-2013, 20:16

RoBSoN_97 napisał/a:
a właśnie co to za samochód
Honda Prelude 88-92.