To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Rolka zwrotna paska wieloklinowego

DAREX2006 - 03-07-2011, 14:05

Witam kolegów do niedawna miałem ten sam problem z rolką napinający pasek wielorowkowy jak wiadomo rolka jest ciężko dostępna a rozwiązanie bardzo proste ,wyciągamy rolkę wybijamy oryginalne łożysko wstawiamy cienką tulejkę i wbijamy standardowe łożysko 6230 jak dobrze pamiętam następnie dorabiamy mała podkładkę dystansową tak aby rolka była w jednaj lini z innymi rolkami i nie ścinało paska .Operacja bardzo prosta ,koszt standardowego łożyska w granicach 20zł .
Na pewno znajda sie przeciwnicy takich rozwiązań ale ja napisałem jak to zrobiłem w moim galancie tanim sposobem dodam ze już ponad 6 miesięcy na tym jeżdżę i nic nie piszczy .
Pozdrawiam wszystkich.

marcinzam - 04-02-2012, 12:55

Właśnie jestem po wymianie rolki paska klimatyzacji i wspomagania ,jest to zamiennik firmy Dayco na łożysku GMB,poniżej foto jak to zrobili ,jak ktoś planuje wymianę to mam jeszcze jedną na sprzedaż

m6riano - 04-02-2012, 21:26

Gdzie to kupiłeś i za ile?
KaWu - 04-02-2012, 21:48

m6riano napisał/a:
i za ile

Też jestem ciekaw bo mam na zbyciu cala nowa rolke GMB.
Ciekawe jaka roznica.

marcinzam - 04-02-2012, 23:02

rolka kupiona w usa za 150 zł
Matejko - 16-02-2012, 09:34

yaro1976 napisał/a:
odnośnie rolki klimy/wspomagania do 2,5, dostępny zamiennik u Japaneza, nieco mniejsza średnica - śruby napinającej spokojnie wystarcza przy standardowym pasku, pozostałe wymiary zgodne z oryginałem, cena 85pln,
[url=http://img24.imageve...0lo.jpg]Obrazek[/URL] [url=http://img228.imagev...7lo.jpg]Obrazek[/URL]

no to chyba ją namierzylem,
jutro bede mial w reku to sprawdze czy to ta :D

[ Dodano: 16-02-2012, 09:32 ]
namierzona, zalozona, dziala, jakby ktoś potrzebowal to 70zł :mrgreen:

fj_mike - 16-02-2012, 21:36

Matejko napisał/a:
no to chyba ją namierzylem,

Namierzysz mi taką do przedlifta?

kubasiw - 01-03-2012, 12:36

Jak już jesteśmy przy temacie rolek od osprzętu silnika to ja może opiszę zachowanie mojej rolki od pompy wspomagania.

Coś mi strasznie zaczęło rzęzić, skrzypieć, szumieć - ogólnie robić nieprzyjemny, donośny hałas pod maską. Trochę ciszej było jak silnik dłużej popracował dogrzany. Tak czy inaczej aż wstyd było na światłach stać.

Otworzyłem więc maskę, zacząłem nasłuchiwać i kiedy zlokalizowałem źródło to postanowiłem na próbę siknąć WD40 w miejscu gdzie koło pasowe od pompy się obraca - łożysko i okolice. Hałas prawie że zniknął w jednej chwili. Nie starcza to jednak na długo, co najwyżej parę kilometrów i znowu kakofonia spod maski.

I teraz pytanie, czy ktoś z was już powalczył z takim zjawiskiem i co najlepiej zrobić ?
Jakiś specjalny smar, który da ulgę przynajmniej na kilka dni, czy da radę wymienić samą rolkę, czy lepiej szukać całej nowej pompy wspomagania ?

m6riano - 01-03-2012, 14:33

A czy przypadkiem nie siada ci łożysko w pompie?
kubasiw - 01-03-2012, 14:39

Psiknąłem WD bezpośrednio w łożysko rolki i ucichło w ciągu sekundy. Tyle tylko, że na bardzo krótko.
m6riano - 01-03-2012, 20:22

to musisz jakimś gęstszym smarem, np. w spreju...
ziutoon - 09-03-2012, 19:09

Mnie też dopadł szum spod maski.
Na początku myślałem ze to pompa wspomagania bo odgłos dochodził z tamtej strony.
Ale po zdjęciu paska okazało się że to ten nieszczęsny napinacz.
Szukałem i na allegro znalazłem zamiennik za 150 pln ale stwierdziłem że trochę za drogo.
Znalazłem łożysko za 12 pln i do tego tokarz dorobił tuleję za 50 pln montaż we własnym zakresie tak więc naprawa kosztowała tylko 62 pln :)

Nie wiem jak się to sprawdzi za parę tys km ale narazie cisza.

stare łożysko stare łożysko bok

napinacz z nowym łożyskiem i tuleją przód napinacz z nowym łożyskiem i tuleją bok

napinacz z z nowym łożyskiem i tuleją tył porównanie

deejay - 09-03-2012, 22:15

Jak zdemontowałeś łożysko z napinacza , na prasie ?
ziutoon - 10-03-2012, 06:41

Mozna na prasie ale ja wybilem je mlotkiem. Wyszlo po kilku puknieciach.
komarsnk - 10-03-2012, 08:09

ziutoon napisał/a:
Mozna na prasie ale ja wybilem je mlotkiem. Wyszlo po kilku puknieciach.

A ja myślałem, że to jest nierozłączalne :doubt: