Nasze Miśki - Sir Lancelot
Misiek :) - 10-02-2012, 11:39
Przebieg 110'800
Dr. Maretzky dzisiaj się zaopiekował moim lancelotem
valvoline max life 10W40 synthetic blend
Nowy filtr oleju
nowy filtr powietrza
DOT4 płyn hamulcowy, odpowietrzone heble i wysprzęglik
Dolana woda do akumulaora
Poza ty ogólny stan ok z wyjątkiem spoconej miski olejowej. Podobno delikatnie spocona.
Misiek :) - 25-03-2012, 10:42
Zmieniłem wczoraj kapcie na letnie. Lepiej się prowadzi
Muszę sprawdzić spalanie, bo wskaźnik paliwa jest niedokładny, strasznie niedokładny i trzeba tankować do odbicia. A do tego potrzeba więcej niż 100 zł na jedno tankowanie
Myślę o zmianie na v6 z rekina plus jakiś program. Ktoś na forum robił około 180KM (programem ecu) silniki z gala 2,5 v6.
Denerwuje mnie, że mam 135KM z 2,0 dohc i do tego spalanie około 12-13 l /100 km
Ciekawe ile cięższy jest 6a13 od 4g63 dohc. Patrząc po spalaniu w rekinach moje zostanie na tym samym poziomie. Ma niżej moment więc nie trzeba tak kręcić silnika gdy się rusza. A ja uważam, że mam ładny tył auta i chce się nim pochwalić jak ruszam.
Chodzi mi jeszcze po głowie tylna klapa i zderzak z EVO. Spojler zostawił bym swój. Moja klapa (ten plastik) strasznie hałasuje gdy troszkę rozkręcę radio. przeszkadza mi to bardzo. Ciekawe czy p&p by pasowało
Nawiasem mówiąc pewnie nie doczekam się żadnej odpowiedzi w moim temacie... ale mi to nie przeszkadza
Pewnie jak by był ten swap to nagle temat byłby oblegany
Zapomniał bym.
Wkłady lusterka prawego nie sposób dostać. Jak są, to wersja do przyklejenia (to mnie nie urządza) a używane lusterka kosztują 200-350zł
W intercars jest za 60-70 zł i trzeba czekać (raz powiedzieli 2 tyg innym razem miesiąc lub dłużej).
Chodzi mi o wkład lusterka z podgrzewaniem.
pozdrawiam zabłąkane dusze, które doczytały do tego miejsca moje wypociny. Szerokości, przyczepności i frajdy z jazdy (takiej jak mam ja conajmniej). Nadal uwielbiam auto i nadal sądzę, że mogę sprzedać. Cena wywoławcza to 50'000 zł. (za mniej nie dam, wartości sentymentalne)
Torp12 - 25-03-2012, 16:11
Misiek co do swapa to ja bym sie w to nie bawil:) Koszty sa spore. Predzej wsadz tam turbo albo obrob ten silnik co masz. Glowica DOHC wiec mozna sie bawic. U mnie na podobnym silniku przybylo 20 KM za rozsadne moim zdaniem pieniazki. Poza tym nie ma jakis czesci od EVO co by pasowaly? Np dolot?;)
Co do lusterka to skoro w IC moga zamowic to zamow i spokojnie poczekaj;)
Misiek :) - 25-03-2012, 16:36
Torp12, Co sugerujesz? Jakie mody? Co konkretnie?
Jeśli chodzi o swap to planuje zakup rozbitka/anglika a resztę sprzedać na części
Torp12 - 25-03-2012, 16:42
Misiek napisał/a: | Torp12, Co sugerujesz? Jakie mody? Co konkretnie?
Jeśli chodzi o swap to planuje zakup rozbitka/anglika a resztę sprzedać na części |
Misiek 20 KM uzyskasz z obrobki glowicy tak jak ja to zrobilem (wiecej info u mnie w temacie).
Jak malo to mozna probowac dolot, wydech(tylko jakis firmowy), no i zawsze mozna dol silnika tez zagrzebac.
BTW masz przepustnice na lince czy elektronicznie?
Co do swapa to nie wiem ile Ci powie Maretzki ale Pepi niedawno mowił ze to 5 kafli, a dolicz do tego ze taki silnik trzeba jeszcze najpierw ogarnac zeby syfu nie wsadzic. No i wydech trzeba zmodzic samemu itd itd :]
Misiek :) - 25-03-2012, 17:01
Ja mam cenę niższą u marka. 2,5k pln. Pewnie obróbka v6 to około 1500, zakup auta na części to z 2,5k pln może 3k
Ale rozważę to z obróbką silnika...
demoniszcze - 26-03-2012, 15:53
Torp12 napisał/a: |
Misiek 20 KM uzyskasz z obrobki glowicy tak jak ja to zrobilem (wiecej info u mnie w temacie).
Jak malo to mozna probowac dolot, wydech(tylko jakis firmowy), no i zawsze mozna dol silnika tez zagrzebac.
|
Właśnie podobno za bardzo nie ma co poprawiać, dolot jest fabrycznie zimny...
No niestety Lancer pali, gazować też nie mam zamiaru (pewnie tak jak i Ty), ostatnio na trasie 400 km próbowałem maksymalnie zejść ze spalaniem i udało się na 7,5l/100km jadąc oczywiście nie mniej niż 2,5 tys obr... Bo podobno niżej sie nie zaleca??
Misiek :) - 03-04-2012, 22:53
mnie na dystansie 120 km wyszło spalanie 14,7l/100km. Weźmy pod uwagę, że troszkę przejechałem w korkach, takich się podtacza i staje. Teraz czekają mnie tortury z ecodriving lub cos w tym stylu. Jak wyjdzie mi powyżej 10 to zaczynam się martwic, że silnik zepsiuty :/
demoniszcze - 03-04-2012, 23:49
Skoro te nasze poczciwe 4G63 potrafią w sytuacji kryzysowej tyle łyknąć to ciekawe ile Evo chlapnie w miejskich warunkach albo na trasie bez eco drajvu
Misiek :) - 04-04-2012, 07:00
demoniszcze napisał/a: | w sytuacji kryzysowej |
na ogół przyspieszam 3-4 tyś obrotów, czasem potrzymam do 5 tyś
prawie zawsze przyspieszam z pedałem w podłodze
wg mnie jeszcze nie katuje auta i spalanie jest za duże :/
o braku mocy w porównaniu do e33 gti który już ma Joann (e33) nie wspomnę, choć przebieg momentu ja mam fajniejszy (niżej się zaczyna)
Torp12 - 04-04-2012, 11:49
Misiek napisał/a: | prawie zawsze przyspieszam z pedałem w podłodze
wg mnie jeszcze nie katuje auta i spalanie jest za duże :/
|
Pedal w podlodze i sie dziwisz ze Ci kopci?? :]
koszmarek - 04-04-2012, 11:58
Misiek , z tego co się zdążyłam zorientować to właśnie to jak traktujesz lancera jest katowaniem... a spalanie im bardziej katujesz tym większe, tak? To co się dziwisz, że pali jak starsze silniki XD
m6riano - 04-04-2012, 13:09
Misiek , zacznij latać do 2-2,2tysi to zobaczysz ile będzie ci palił..;-)
Torp12 - 04-04-2012, 13:46
m6riano napisał/a: | Misiek , zacznij latać do 2-2,2tysi to zobaczysz ile będzie ci palił..;-) |
To tez jest katowanie silnika, bo go strasznie zmulasz i sie musi wysilac... Sprawdzalem dla mojego najlepiej krecic do 3,5 tys. No ale gaz z umiarem a nie podloga.... Tym bardziej ze w tym zakresie nie ma roznicy czy podloga czy pol.
demoniszcze - 04-04-2012, 13:49
m6riano napisał/a: | Misiek , zacznij latać do 2-2,2tysi to zobaczysz ile będzie ci palił..;-) |
Jaka jest więc dolna granica obrotów? Tak żeby było to zdrowe dla silnika? Zawsze myślałem że to 2,5 tys
|
|
|