Outlander II Ogólne - Narzekania i pochwały OII
dab - 19-08-2011, 11:40
Exiu napisał/a: | Na autostradach napęd 4x4 będe wyłączał. |
Qrcze, no ale po co wylaczac skoro on sam sie wylaczy...
Powyzej pewnej predkosci polozenie AUTO i 4WD dziala identycznie - wylacza naped na tyl.
krzychu - 19-08-2011, 14:01
adrian71 napisał/a: | Skąd teraz takie zachowanie outlandera,że kręciła mi sie tylko jedna strona kół, mimo że żadne nie wisiały w powietrzu? |
Ponieważ te z tej strony miały mniejszy opór. A jak przyczepność w tym błocie była za mała żeby wyjechać autem to utknąłeś. Elektroniczna szpera (co w końcu mogli by dać do Outka bo nawet Skody to mają w opcji) albo mechaniczna blokada np. tylnego dyfra musiała by być.
borsak1 - 19-08-2011, 14:28
Cytat: | Ponieważ te z tej strony miały mniejszy opór. A jak przyczepność w tym błocie była za mała żeby wyjechać autem to utknąłeś. Elektroniczna szpera (co w końcu mogli by dać do Outka bo nawet Skody to mają w opcji) albo mechaniczna blokada np. tylnego dyfra musiała by być. |
Tak właśnie działa mechanizm różnicowy
joachim69 - 19-08-2011, 21:11
-WALDOR- napisał/a: | adrian71 napisał/a: | Ja mam takie pytanie,ale najpierw nieco opisze sytuacje:
jechałem ostatnio 'polną' drogą,błoto,dziury, jechałem na ratunek koleżance,bo sie zakopała, no i wyszło tak że zakopałem sie w dosłownie tym samym miejscu co ona,wyłączyłem systemy,włączyłem 4WD LOCK, i kręciły mi sie tylko koła po prawej stronie auta, lewe ani drgnęły, oczywiście autem nie wyjechałem i traktor przyjechał na ratunek. Kilka razy w blocie auto mi stanęło,ale po wyłączeniu systemu i 4WD LOCK nie mialem problemu z wyjechaniem. Skąd teraz takie zachowanie outlandera,że kręciła mi sie tylko jedna strona kół, mimo że żadne nie wisiały w powietrzu? |
zanim się zjedzie z utwardzonej drogi w szutry warto załączyć locka...w outku bezwzględnie należy to połączyć z wyłączeniem kontroli trakcji(koniecznie przed...nie w trakcie
lub po zakopaniu)...inaczej albo spalisz sprzęgło grzęznąc w błocie i piłując motor albo będziesz po prostu mielił kołami...
po zawiśnięciu załączenie locka i wyłączenie kontroli trakcji może pomoc, ale to już trochę przysłowiowa "musztarda po obiedzie".... no i należy zawsze pamiętać ze outek jest obuty w szosówki i jest suv-em a nie typowym autem terenowym z reduktorem i blokadami i mierzyć siły na zamiary.. | psu na budę się to zda gdyż Outlander nie posiada szpery ew blokady mechanizmu
krzychu - 19-08-2011, 21:31
joachim69 napisał/a: | psu na budę się to zda gdyż Outlander nie posiada szpery ew blokady mechanizmu |
To ma głębszy sens niż Ci się wydaje i nie ma to związku ze szperą czy blokadą mechanizmu różnicowego.
Exiu - 20-08-2011, 14:48
panowie, a tak się teraz zastanawiam, obok świateł awaryjnych jest napis, że Passenger OFF to chodzi po poduszki powietrzne. I to po lewej się świeci. Nie to kółeczko, ale te napisy. Wiecie, co jest grane?
Muciek - 20-08-2011, 16:45
Chodzi ci o to, że ikonka się świeci? To znaczy, że pasażer nie ma zapiętych pasów. Ja się już tym bawiłem. Wystarczy usiąść na miejsce pasażera i podnieść tyłek do góry, już się nie będzie świecić, bo tam jest czujnik nacisku, jeszcze powinno pikać.
Exiu - 20-08-2011, 18:50
Muciek napisał/a: | Chodzi ci o to, że ikonka się świeci? To znaczy, że pasażer nie ma zapiętych pasów. Ja się już tym bawiłem. Wystarczy usiąść na miejsce pasażera i podnieść tyłek do góry, już się nie będzie świecić, bo tam jest czujnik nacisku, jeszcze powinno pikać. |
nie, nie, nie o to chodzi. to jest obok nacisku świateł awaryjnych na środkowej konsoli.
mitsu00 - 20-08-2011, 18:56
Exiu napisał/a: |
nie, nie, nie o to chodzi. to jest obok nacisku świateł awaryjnych na środkowej konsoli. | Albo poduszka pasazera zostala wylaczona kluczykiem w schowku, albo zepsul sie czujnik Airbaga pasazera.
Exiu - 21-08-2011, 12:46
mitsu00 napisał/a: | Exiu napisał/a: |
nie, nie, nie o to chodzi. to jest obok nacisku świateł awaryjnych na środkowej konsoli. | Albo poduszka pasazera zostala wylaczona kluczykiem w schowku, albo zepsul sie czujnik Airbaga pasazera. |
tak, w schowku mam przełączone na OFF... nie wiem, po co tak zrobił poprzedni właściciel...
13zbyszek13 - 21-08-2011, 12:54
Exiu napisał/a: | tak, w schowku mam przełączone na OFF... nie wiem, po co tak zrobił poprzedni właściciel... |
może woził dziecko w foteliku na przednim siedzeniu i wyłączył.
dab - 06-09-2011, 14:47
borsak1 napisał/a: | Taki mały mankament poza tym ten podłokietnik mógłby tak nie jeździć do przodu i do tyłu |
nie taki maly ten mankament podlokietnika, bo mi sie marzy aby byla taki jak np. w Octavii II - regulowany do przodu (ciasno ze sie sam nie przesuwa) oraz regulowany na wysokosc - co jest o tyl wazne, ze gdy daje sobie fotel na maxa w gore to podlokietnik jedynie lekko muskam koniuszkiem lokcia - chyba ze sie wygne bokiem jak luk
borsak1 - 06-09-2011, 14:52
No ale ja znalazłem lampkę w bagażniku . Ale i tak uważam że jest źle umieszczona mogłaby być umieszczona ja w 206-tce na ściance bocznej i wówczas nawet ze spuszczoną roletą wszystko bym widział. No i ten skrzeczący 3 rząd siedzeń masakra na nierównych drogach idzie zgłupieć.
dab - 06-09-2011, 14:56
borsak1 napisał/a: | No ale ja znalazłem lampkę w bagażniku |
gdzie??? jest inna poza ta w suficie?
xylen - 06-09-2011, 15:21
Dla mnie mankamentem jest brak możliwości regulacji wysokości zamocowania pasów z tylu- większe dzieciaki które już są duże na fotelik maja pasy za wysoko, przedni fotel pasażera szkoda ze nie ma regulacji wysokości ....no i brak czujników parkowania z przodu...
trzeci rzad u mnie jak dotąd nie skrzeczy...
|
|
|