To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Wyciszenie Lancera

Arczi89 - 26-05-2015, 11:47

Trzeba policzyć pole powierzchni wygłuszenia i podzielić przez pole maty. W tedy macie ilość potrzebnych mat na 1 warstwę. Przy drzwiach trzeba policzyć x2
cypo - 26-05-2015, 15:26

willliam napisał/a:
Przykładowa ilość mat STP Silver potrzebna do wygłuszenia samochodu:
Para drzwi 3-5 mat (zależy czy 3 czy 5 drzwiowy samochód)
Podłoga 10-12 szt
Dach 5-7 szt
Bagażnik wraz z nadkolami 7-9 szt

Chodzi mi o samą klapę bagażnika.

Arczi89 napisał/a:
Trzeba policzyć pole powierzchni wygłuszenia i podzielić przez pole maty. W tedy macie ilość potrzebnych mat na 1 warstwę. Przy drzwiach trzeba policzyć x2

:lol: Naprawdę sprawiam wrażenie tak mało ogarniętego? :)
Chodzi mi właśnie o to jakie jest pole powierzchni wygłuszenia klapy bagażnika, bo ciężko ocenić jej powierzchnię (plastiki, przewężenia, itp). Jeśli ktoś już to robił to pewnie wie ile tam tego wchodzi...

tyku - 26-05-2015, 17:23

cypo, W Sportbacku po zdemontowaniu plastików z klapy nie ma pola do popisu jeśli chodzi o wygłuszenie. Przestrzeń jest tak mała, że praktycznie nie ma co tam wyciszać. Ja pozaklejałem otwory i nakleiłem na duży plastik z klapy trochę maty i to wszystko (50cmx100cm). Jak zdemontujesz to zobaczysz. Niestety nie zrobiłem zdjęć bo nie było co robić. Jak będę przyciemniał szybę z tyłu to zrobię fotki. :wink:
cypo - 26-05-2015, 18:38

Dzięk tykui! To może wystarczą ścinki, które zostały z mi drzwi :)
Arczi89 - 26-05-2015, 21:35

Ale materiał liczy się właśnie w taki sposób, że bierzesz miarkę i mierzysz z zewnątrz nawet obrys pola które wyciszasz. Nie miałem na myśli nic uszczypliwego ;)
Po prostu tak to liczą ludzie którzy się tym zajmują (przy poprzednim aucie jak mi wycenę robili).

tokyo - 27-05-2015, 22:54

Witam
Sposoby:
1. mata bitumiczna cieta na 3 paski i wklejona na tylniej sciance na to zakladamy pianke 120 x 40 cm
2. kupuje sie 3/4 w jednym z GMS pas dl~120 szer 40 cm
to wystarczy

willliam - 29-05-2015, 23:48

Przy wykładaniu maty STP zakleiłem więcej niż w poradniku "strefa testów", tzn. dwa zaznaczone miejsca, rurka i wypuklenie w lewym górnym rogu... mam nadzieję, że nie spełniają te miejsca jakieś zasadniczej roli, by nie nadawały się do nałożenia maty.

druga sprawa, może jestem głuchy (ale chyba nie) ale wygłuszone drzwi niewiele różnią się od niewyciszonych, jeśli chodzi o "efekt zamykania drzwi limuzyny"

czy ktoś może wkleić link lub nagrać ten charakterystyczny dźwięk?

tu są 3 efekty zamykania drzwi samochodu, czy któryś z nich jest tym dźwiękiem?

efekty

a może któryś z tych:

1.
https://www.youtube.com/watch?v=zpCfwXxhuMQ

2.
https://www.youtube.com/watch?v=YtTFZKRMfBI

3.
https://www.youtube.com/watch?v=PJOL__OmuJc

tyku - 30-05-2015, 08:16

willliam napisał/a:
Przy wykładaniu maty STP zakleiłem więcej niż w poradniku "strefa testów"
Przy tak małej warstwie wygłuszenia, "efektu limuzyny" nigdy nie uzyskasz. :P Na STP naklej GMS 0,6mm-0,8mm, potem zaklej całą powierzchnię drzwi wraz z otworami GMS 0,6mm. Następnie zastosuj metodę wyklejania tapicerki od wewnątrz str.7. :D
Nawet zastosowanie 4 mat STP, na jedne drzwi niewiele zdziała.
Cytuję "Para drzwi 3-5 mat" - śmiechu warte (chyba, że maty mają 2mx2m) :mrgreen:

willliam - 30-05-2015, 10:09

tyku napisał/a:
Przy tak małej warstwie wygłuszenia, "efektu limuzyny" nigdy nie uzyskasz. :P

Oczywiście zachowując proporcjonalność.

tyku napisał/a:
Na STP naklej GMS 0,6mm-0,8mm, potem zaklej całą powierzchnię drzwi wraz z otworami GMS 0,6mm. Następnie zastosuj metodę wyklejania tapicerki od wewnątrz str.7. :D
Nawet zastosowanie 4 mat STP, na jedne drzwi niewiele zdziała.

Mam do dyspozycji tylko Stp iSilver i GMS-02 (6mm)

tyku... Stp poszło na całe drzwi, warstwa wewnątrz i warstwa na otwory. Dodałem jeszcze GMS-02 bezpośrednio za głośnik (wg wskazówek cypo)
Wewnątrz nie będę rozrywał już ale mogę dać warstwę GMS-02 na stp na powierzchni z otworami, będzie lepiej?
Tapicerkę wg tych wskazówek ze str.7 moge spokojnie wygłuszyć kolejnymi warstwami GMS-02, jeśli ma to nieco poprawić sytuację.

Wg Twoich wskazówek moge zrobić drzwi pasażera.

cypo - 30-05-2015, 10:11

Ja wykleiłem swoje drzwi matami STP i dźwięk jest zupełnie inny przy zamykaniu. Wcześniej był bardziej "blaszany".
willliam - 30-05-2015, 10:18

cypo napisał/a:
Ja wykleiłem swoje drzwi matami STP i dźwięk jest zupełnie inny przy zamykaniu. Wcześniej był bardziej "blaszany".

ale jaki to dźwięk? :)

zobacz na mój wcześniejszy post z linkami do efektów dźwiękowych, może trafisz ;)

tyku - 30-05-2015, 11:59

willliam napisał/a:
Mam do dyspozycji tylko Stp iSilver i GMS-02 (6mm)
To wyklejaj GMS.
Na zewnątrz drzwi jedna warstwa STP nie spełni Twoich oczekiwań. Ja nakleiłem 2 warstwy GMS i wtedy jak pukniesz w drzwi to jest "limuzyna".

willliam - 06-06-2015, 10:45

Poszedłem na maxa z tym wyciszeniem: na drzwi wewn i zewn dałem STP iSilver i na to po warstwie GMS-02.
GMS-02 również wyłożyłem tapicerkę, czyli 5 warstw wyciszenia. Roboty trochę ale frajda jest. Teraz bym to zrobił 2x szybciej, wiadomo.

Dwa pytania:

1. Czy okleiliście również osłonkę głośniczka wysokotonowego i miejsce obok głośniczka?

2. Czy jak okleiłem tą rurkę w drzwiach (dolna strzałka na zdjęciu), nie będzie się tam zbierać woda?

Golotheman - 14-12-2015, 13:54

Panowie, a jak uważacie - czy samo wyklejenie dwóch warstw w drzwiach i w bagażniku sportbacka spowoduje, że wreszcie będę czerpał radość z RF w trakcie jazdy ? Bo muszę przyznać, że na postoju gra świetnie, a w trakcie jazdy jest po prostu gorzej jak w ibizie ... jestem zawiedziony... auto klasę wyżej a tu taka padaka z tym wyciszeniem.

Mam świadomość, że jeszcze nadkola byłyby mile widziane, ale koszt tych mat jest dla mnie wtedy z poziomu mało akceptowalnego. Taniej będzie podkręcić głos powyżej 20/40...

tokyo - 15-12-2015, 04:17

Witam
Podwojnie drzwi, podloga, bagaznik oraz sciany bagaznika
Warto rowniez zrobic nadkola