To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - 2 Din z GPS co polecacie za rozsądną kasę

swinks_UK - 05-10-2014, 15:07

juras2013 napisał/a:

Być może masz racje, ale śmieszą mnie (troszkę tylko) opowieści o świetnym brzmieniu audio, super podzespołach, wysokiej klasy sprzęcie/marce bla, bla, bla.

Mam. :wink:

Większość ludzi myli i miesza dwa pojęcia: czułość odbiornika urządzenia i wyjściową obróbkę dźwięku. Chodzi mi o tzw. w.cz. i m.cz.
Tutaj fizyka i elektronika są bezwzględne. Pisząc w wielkim uproszczeniu...
1. m.cz. czyli produkt końcowy w jakości dźwięku dobiegającego do ucha da się dostarczyć o dobrej jakosci za niewielka cenę. Dzięki niedoskonałości ucha i specyfiki (akustyki) miejsca odbioru, można jakość dźwięku opędzić prostymi układami cyfrowymi. Tutaj technika poszła do prodzu tak daleko, że czipy końcówek mocy nie są droższe niż kilkadziesiąt centów (kupując hurtowo).
2. w.cz. (czyli czułość układu wejścia radia) o którym pisze polaff, wymaga dużo bardziej skomplikowanych układów. Idealne są układy analogowe, które potrafią doskonale filtrować sygnał od szumów w tle. I tutaj się kłania miniaturyzacja. Dobre układy analogowe o niewielkich gabarytach są bardzo drogie (wymagają odpowiedniego reżimu produkcyjnego). Dlatego, tańsze marki próbują iść na skróty i stosować tanie filtry cyfrowe, które nie dają rady w przypadku wysokiego poziomu tzw. szumów w tle w przypadku FM (zakłócenia pośredniej przez WiFi, sieci komórkowe, sieci przemysłowe, monitoring itd), co wychodzi szczególnie w przypadku odbioru w dużych miastach.
Dla niedowiarków proponuję porównać sobie ceny sprzętu radioamatorskiego na 144 MHz: tania chińszczyzna znajdzie się i za 100 GBP, profi sprzęt o wysokiej czułości typu Yaesu, czy Kenwood to wydatek 700 - 1500 GBP. To jest właśnie różnica ceny komponentów wejścia.

Podsumowując, do słuchania płyt, mp3 i innych stałych nośników muzyki, obecnie nie ma różnicy jakie radio się wybierze. I fakt, nie ma co przepłacać.
Jeśli chodzi nam o doskonałe radio (FM, DAB), czy telewizję (DVBT) to nie ma bata, trzeba zainwestować w drogi sprzęt.

juras2013 - 06-10-2014, 08:02

swinks_UK napisał/a:

Podsumowując, do słuchania płyt, mp3 i innych stałych nośników muzyki, obecnie nie ma różnicy jakie radio się wybierze. I fakt, nie ma co przepłacać.
Jeśli chodzi nam o doskonałe radio (FM, DAB), czy telewizję (DVBT) to nie ma bata, trzeba zainwestować w drogi sprzęt.

Tutaj slowo klucz.
Ja nie szukałem doskonałego radia tylko takie żeby dzialalo i spelnialo dodatkowe funkcje typu nawigacja, odtwarzanie plyt czy HDD/pendrive/SD i np. można było ogladac TV naziemna.
Wszystkie moje wymagania to radio spelnia. Nie widze powodow żeby kogos zniechecac do jego zakupu, zwazywszy ze ja je przetestoalem.
Nie napisałem ze to sprzet z najwyższej polki ale nie mowmy, ze to totalna kiszka bo jeśli nie używasz tego i nie widziales to dlaczego podejmujesz się jego oceny...?
Ja mogę odradzić tych tzw. kombajnow z gotowym panelem do ASX bo taki miałem i sypnal się zanim całkowicie zaczal pracować. W tamtym przypadku sprawdzilo się powiedzenie o tandetnej chinszczyznie-bo taka było poprzednie radio.
Moje nowe radio to zupełnie inny sprzet zarówno pod względem wykonania (dużo lepsze wykończenie) jak i technicznie.
Żeby nie smecic, wczoraj podlaczylem sobie wzmacniacz pod antene radiowa (ABASCO +16db za 11zl na alledrogo) bo chciałem sprawdzić czy cos się polepszy w odbiorze stacji. Nie ma roznicy w otwartej przestrzeni ale polepszyl się odbior w garażu. Wczesniej zdarzalo się, ze radio lekko trzeszczało na niektórych stacjach a teraz odbiera czysto -wiec chyba polepszyla się jego czulosc.

Pzdr.

[ Dodano: 06-10-2014, 08:10 ]
polaff napisał/a:
juras2013, Ja Ci odpowiem w drugą stronę. Mam drogie auto i nie widzę potrzeby wstawiania do niego lepszego sprzętu niż ten salonowy brany po dopłacie do serii. Mam nagłośnienie fabryczne w wersji najwyższej dostępnej w modelu i nie sądzę, by ktoś mógł sie przyczepić do jego brzmienia czy wygłuszenia auta. Zatem moim zdaniem Twój post też nie do końca sensowny jest. Bynajmniej w moim przypadku.
Dużo też zależy od tego jakiej muzyki się słucha. Mi nie zależy na bardzo mocnym dole wręcz przeszkadza mi nadmiar basu, a większość użytkowników lubi mocny dół i przesadzoną górę - środka może nie być wcale - ja w dzieciństwie nie oglądałem polsatu co niedzielę rano... :lol:

Ty wlasciwie napisales to co ja miałem na myśli.
Masz drogie auto wiec można zalozyc, zei jakość jego komponentow jest lepsza.
Ja mowie caly czas o samochodach z niższej sredniej polki typu ASX, Lancer etc.
Jeśli nie brac pod uwagę jakości gratow w srodku to sa na tyle glosne, ze mowienie o jakości dzwieku jest sporo na wyrost, bo jaka może być jakość dzwieku w samochodzie, w krotym ledwo radio słychać....? :)

Pzdr.

Pieraś - 03-12-2014, 13:30

Wybaczcie, w szukajce znalazłem, że tu była wzmianka o kruger&matz - jestem w pracy i nie chce za długo przewijać stron.

Czy ktoś ma tego kruger&matz'a w Galancie?
http://www.janmar.sklep.p...-bt-p-1493.html

Chodzi o to, czy wejdzie bez przerabianie ramki itp. oraz, czy sensownie dziala - nie zacina się itp.

Marcino - 03-12-2014, 15:16

Fajne..:)
sveno - 03-12-2014, 16:17

Pieraś napisał/a:
Czy ktoś ma tego kruger&matz'a w Galancie?
http://www.janmar.sklep.p...-bt-p-1493.html
ja mam. Może nie Kruger&matz może nie 2 din, ale jak patrze na ten filmik to wszystko jest takie samo, cały interfejs, wszystkie ikonki, wtyczki, anteny to to samo co w moim 1Din Peiying PY9909
Pieraś - 03-12-2014, 21:02

Tylko, że ja chciałbym 2 din wbudowane, nie wysuwane z panela i własnie kwestia wymiarow ramki w galu (otworu) jak to sie ma do tego krugera
mirex94 - 09-12-2014, 22:10

pieras jak kupisz sobie to radio to bedziemy musieli zrobic jakiegos swiatecznego spota i zobacze jak ci to dziala ^^
Pieraś - 10-12-2014, 08:19

Spox, ale jeszcze sie nie zdecydowalem :)

[ Dodano: 11-12-2014, 09:10 ]
Popatrzyłem trochę na radia "noname" w sieci i jest pewien szkopuł.

Jak już mam wyłożyć około 1k lub ponad 1k to może warto by znaleźć coś co ma wyjście na monitor zewnętrzny.

GMS model 6401 ma fajny feature w postaci wideo rejestratora ale nie ma wyjścia na zewn. monitor przy jego cenie 1600zł. Z kolei Canva widzę ma wyjście zewn. ale za to ludzie kiepsko opisują ten sprzęt.

Ktoś zna jeszcze coś w okolicy do 1600zł co by miało jeszcze wyjście na zewn. monitor?

dariopa - 11-01-2015, 12:49

juras2013 opisałeś fajnie swoje radyjko ,tylko co dalej ze sterowaniem w kierownicy jakieś wieści od producenta czy jest już jakaś inna wersja radyjka zgrana z kierownicą. Fajnie by było zobaczyć to radyjko jak chodzi u Ciebie bo nie mogę znaleźć filmiku jak to działa . A może koledzy mają jakieś stacje przetestowane z chin w swoich ASXach i podzielą się wiedzą na ich temat. Szukam coś z obsługa i nagrywaniem z kamery.Pozdrawiam :supz:
juras2013 - 23-01-2015, 12:19

No niestety nadal nie dzialaja przyciski od radia. Przyznam się ze już zapomniałem o tym - pewnie kwestia przyzwyczajenia :)
Da się zyc bez tych przyciskow - zresztą jak ustawiłem stacje radiowa to tylko zona mi ja zmienia gdy jedzie ze mna :)
Do większości funkcji i tak trzeba "siegac" do ekranu bo przyciski maja ograniczona funkcjonalność
Chociaz widziałem gdzies możliwość podwojenia funkcji - krótsze i dluzsze nacisniecie (przytrzymanie) przycisku

Gdy będę miał chwile to cos "dokrece" z działania radia i wstawie na bloga
Pzdr.

MarcinZ - 01-02-2015, 21:56

niewiem czy bedzie to na temat ,ale teraz montuje sie tablet z ukrytym radiem ,a tablet z gps i dotykiem jest jak 2 din ,a nawet lepiej .
polaff - 02-02-2015, 05:32

MarcinZ, zdradzisz tajemnicę jakie?
dawid503 - 19-03-2015, 12:24

Może ktoś podpowiedzieć czy warto zastanawiać się nad tym zestawem ?
http://allegro.pl/kenwood...5168965648.html
Chciałbym mieć opcję żeby podłączyć telefon S3 abym miał nawigację z niego i w końcu muzykę z USB... tylko pytanie co ze sterowaniem z kierownicy wtedy ?

lordzul - 19-03-2015, 13:16

dawid503 napisał/a:
http://allegro.pl/kenwood...5168965648.html
Chciałbym mieć opcję żeby podłączyć telefon S3 abym miał nawigację z niego i w końcu muzykę z USB... tylko pytanie co ze sterowaniem z kierownicy wtedy ?

Tez się pod to podpinam, ale jak masz S3 (myśle ze to samsung s3 = android) to chyba nie bedzie działać bo to raczej na androidzie nie jest albo przynajmniej nie umiem tego przeczytać w opisie aukcji....

mjsystem - 19-03-2015, 13:25

lordzul napisał/a:
Do tego bym chciał podłączyć kamerkę cofania i co bozia tam da no i pytanie czy brać taka konsole na windowsie czy może lepiej na androidzie?
Żadna z tych stacji nie jest dedykowana do lancera.
lordzul napisał/a:
BTW jest jakis fajny otwarty klub w okolicach Wrocka?
Klub czego?
dawid503 napisał/a:
Nie ten temat panowie.
Proponuję:
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=120