[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Geometria kół - problemy ze zbieżnością - Lancer CYxA
el_diablo - 07-06-2011, 14:23
Uwex napisał/a: | jarekjk - trzeba jechać na stacje diagnostyczną i sprawdzić przede wszystkim hamulce- |
Ewentualnie tuleje wahaczy...
jarekjk - 07-06-2011, 20:53
Jednolicie ciągnie za kierownicę bez szarpania więc wykluczyłbym klocki czy tarcze , ponieważ efekt występuje od nowości . Mało tego nie przy każdym hamowaniu występuje ale jak już się pojawi to kręci kierownicą w lewo ..... Macie moze takowe zjawisko w swoich Miskach?
krzychu - 07-06-2011, 23:03
Jeśli odczuwasz to na prostej drodze (bez wyraźnej pochyłości i kolein) to zgłoś to czym prędzej w ASO!
Orka25 - 08-06-2011, 21:25
A sprawdziles czy masz dokladnie takie samo cisnienie w przednich kolach??
megas1 - 10-06-2011, 14:04
Sprawdź geometrię wszystkich kół.
Anonymous - 12-06-2011, 12:41
Ja ostatnio wojuje z moim zawieszeniem z serwisem (pare tematow nizej) wiec pojechalem sprawdzic samochod na stacje diagnostyczna i okazalo sie dodatkowo, ze przednie kola nie maja zbieznosci, jest niezly rozjazd, wiec mnie juz nic nie zdziwi.
Wiec polecam na pewno porzadnie samochod sprawdzic na zaufanej stacji kontroli.
W moim misku problem przy hamowaniu nie wystepuje na rownej drodze, predzej w koleinach i nierownej drodze, ale to juz raczej normalne przy naszych drogach i hydralicznym wspomaganiu(?)
tomek.a - 11-06-2012, 17:29 Temat postu: Geometria kół - problemy ze zbieżnością - Lancer CYxA Witam wszystkich
Mam problem z Lancerem .Bywają uderzenia w zawieszeniu przy gwałtowniejszym ruszaniu i chamowaniu podobnie jakby uderzyć felgą w krawężnik zdarzyło się to ok. 10 razy w ciągu roku, gdy jest stuk to przestawia się kierownica przy kolejnym stuku wraca na swoją pozycję ,ze zbieżnością wszystko jest wporządku sprawdzana w serwisie.Serwis twierdzi że kierownica sie przestawia przy uderzeniu w krawężnik lub wjechaniu w dużą dziure.Proszę o pomoc ,jakie mogą być tego przyczyny?
Zbigi - 11-06-2012, 18:55 Temat postu: Re: lancer 2011 STUKI I PRZESTAWIANIE SIĘ KIEROWNICY
tomek.a napisał/a: | Witam wszystkich
Mam problem z Lancerem .Bywają uderzenia w zawieszeniu przy gwałtowniejszym ruszaniu i chamowaniu podobnie jakby uderzyć felgą w krawężnik zdarzyło się to ok. 10 razy w ciągu roku, gdy jest stuk to przestawia się kierownica przy kolejnym stuku wraca na swoją pozycję ,ze zbieżnością wszystko jest wporządku sprawdzana w serwisie.Serwis twierdzi że kierownica sie przestawia przy uderzeniu w krawężnik lub wjechaniu w dużą dziure.Proszę o pomoc ,jakie mogą być tego przyczyny? |
Maglownica
plecho1 - 11-06-2012, 19:08
A po tym przestawieniu kierownicy auto prowadzi się ok tylko kierownica jest przestawiona, czy auto też zachowuje się inaczej - niewłaściwie?
tomek.a - 11-06-2012, 21:10
Prowadzi się normalnie .Servis rozkłada ręce chyba twierdzi że zmyślam zbieżność była ustawiana trzy kronie w dystansie 500 kil.
[ Dodano: 11-06-2012, 21:20 ]
Zbigi napisał/a: | tomek.a napisał/a: | Witam wszystkich
Mam problem z Lancerem .Bywają uderzenia w zawieszeniu przy gwałtowniejszym ruszaniu i chamowaniu podobnie jakby uderzyć felgą w krawężnik zdarzyło się to ok. 10 razy w ciągu roku, gdy jest stuk to przestawia się kierownica przy kolejnym stuku wraca na swoją pozycję ,ze zbieżnością wszystko jest wporządku sprawdzana w serwisie.Serwis twierdzi że kierownica sie przestawia przy uderzeniu w krawężnik lub wjechaniu w dużą dziure.Proszę o pomoc ,jakie mogą być tego przyczyny? |
Maglownica | A jak to można sprawdzić
Luk - 11-06-2012, 21:23
tomek.a, rozumiem, że nie jesteś w stanie sam wywołać tego efektu, np. bardzo ostro ruszając? Bo zjawisko, które opisujesz jest zbliżone do podskakiwania i tłuczenia się zawieszenia podczas ostrego ruszania, zwłaszcza z włączoną kontrolą trakcji i na mokrej nawierzchni. Po prostu Lancer tak rusza
Chodzi mi o ostre ruszenie, "z piskiem"
tomek.a - 11-06-2012, 21:31
Luk napisał/a: | tomek.a, rozumiem, że nie jesteś w stanie sam wywołać tego efektu, np. bardzo ostro ruszając? Bo zjawisko, które opisujesz jest zbliżone do podskakiwania i tłuczenia się zawieszenia podczas ostrego ruszania, zwłaszcza z włączoną kontrolą trakcji i na mokrej nawierzchni. Po prostu Lancer tak rusza
Chodzi mi o ostre ruszenie, "z piskiem" | Dzisiaj byłem w servisie i jeździłem z ich mechanikiem i nie udało się tego wywołać.Np.zdarza się na koleinach ,studzienkach itp. przy delikatnym hamowaniu i wtedy jest ten huk nie jest to tak samo jak wjechanie w dziurę.To jest pojedyncze uderzenie
Lucas123w - 11-06-2012, 22:39
Czasem ESP się nie załącza ?? Ja czuję czasem taki jakby przeskok na kierownicy jak za mocno wejdę w zakręt lub wjadę w jakieś nierówności ale dźwięków przy tym nie mam, z tym że to jest efekt kontroli trakcji.
Spróbuj wyłączyć trakcje i wtedy ostro rusz parę razy.
Efekt stukania pojawia się podczas włączenia ABS'u ale w twoim wypadku raczej nie powinno dochodzić do aktywacji ABS.
Karwoś - 11-06-2012, 23:27
Może sie dolacze do dyskusji - kiedyś w Maździe 6 mialem tak że coś stukalo w lewym kole - po podniesieniu nawet sprawdzano czy kolo nie ma luzu - mialo delikatny luz - diagnoza - pewnie łożysko (chociaż nic nie huczalo) Ale dla pewnosci przyszedl kierownik i kazal dokrecić piastę na maxa - pneumatyka zrobila swoje - śruba przekręcila sie o 30stopni - efekt - 0 problemów.
Ale skoro kierownica sie przestawia a potem cudownie wraca to też bym sie sklanial do sprawdzenia maglownicy.
Trik - 11-06-2012, 23:28
Coś mi sie wydaje, że padło na kolumnę kierownicy, może coś się poluzowało przy jej mocowaniu. Może też być końcówka drążka kierowniczego. Pojawiające się naprężenia przy najechaniu na "przeszkodę" moga dawać takie obiawy.
|
|
|